Забележителности и култура Паркове, ботанически градини

Национален парк Сноудония (Snowdonia)

Планината Сноудон е най-голямата планина в Уелс. Тя се намира в национален парк Сноудония – защитен природен парк в северната зона на местността. Той се определя като първия парк от трите на уелска територия. Създаден е през 1951 година и името му означава „висок планински терен“.

Сноудон е най-високата планина в Уелс, като най високия връх е 1085 метра надморска височина. С тези си размери той се нарежда на второ място по височина, след Бен Невис, в цяла Великобритания. Около планината Сноудон се намират още няколко планини, чийто върхове, заедно със този на Сноудон, образуват формата на подкова.

Паркът Сноудония е създаден с цел да се защити красивата природа. Високият връх на планината е голяма атракция за туристите и това допринася за хилядите посетители годишно. През повечето време от годината около върха има гъста мъгла. Добре е туристите, решени да се изкачат до там, преди да започнат похода си да проверят метеорологичните прогнози за времето, защото ако има бури, то те ще затруднят похода им.

До върха има изградени шест маршрута, които не отнемат повече от пет часа катерене. Aко не обичате да се катерите за вас има железница, която тръгва от Ланберис и стига до най- високата точка на планината.

Сноудония се разпростира на 2170 квадратни километра площ. От север на юг е 80 километра, а от изток на запад е около 56 километра. В парка има много красиви поточета и реки, отлични за любителите на рафтинга. Също има и добри условия за езда и колоездене. Ако не ви се нощува на палатка, в района има малки селца и градчета, където можете да пренощувате без проблем.

[nggallery id=99]

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Ако ви е страх от мечки не ходете в гората декември 10, 2020
  Има една приказка – “Ако ви е страх от мечки не ходете в гората”. Приказката е доста правилна, но ако случайно ви е страх от мечки и се налага да отидете в гората, намерете някой, който не го е страх и знае какво прави. Всички сте съгласни с това мнение, нали. Да се върнем на […]
  novinar
 • Най-често задавания въпрос напоследък: „Кой може да кандидатства за статут на уседналост от чужбина?“ декември 10, 2020
  ✅Хора, които са били във Великобритания, поне за един ден през предходните 6 месеца, ✅Хора, които са извън страната, но притежават документ за Permanent Residence или ILR – с други думи от старите документи за постоянно пребиваване, ✅Хора, които в някакъв период в миналото са пребивавали 5 години във Великобритания и могат да го докажат, […]
  novinar

Follow us on Facebook!