Имиграция и работа Ревюта на професии

Необходими квалификации за да станете счетоводител

За да станете добър счетоводител трябва да мислите логично, да разбирате от сметки и да действате методично. Ще са ви нужни и познания в сферата на информационните технологии, защото в днешно време почти всичко се прави на компютър. Трябва да умеете да общувате с клиентите си и да разбирате добре техните нужди и бизнеса им като цяло.

Преди да се присъедините към счетоводна практика, трябва да решите как искате да се развие кариерата ви в бъдеще.  Ако започнете работа в някое голямо счетоводно дружество ще водите счетоводството на големи международни компании и ще развиете кариерата си по-бързо, но ще сте ограничени само в работата с тях. Ако се присъедините в малка счетоводна фирма ще имате възможност да работите с различни хора и малки компании и така ще добиете повече опит в по-широк спектър.

Трябва да се квалифицирате за счетоводител в една от трите основни институции:

Ако се квалифицирате в тази институция ще бъдете ACA – Associated Chartered Accountant или с други думи – квалифициран експерт по счетоводство. Тази квалификация е високо ценена по цял свят и се свърза с професионализъм и качество на работа. След като се квалифицирате тук може да водите счетоводство в различни сфери на работа, да одитирате отчети, както и да станете счетоводител или финансов директор в компания.

При квалифициране тук ще можете да станете счетоводител или финансов директор в компания, но няма да имате право да одитирате отчети.

При квалификация в тази институция ще можете да одитирате отчети и не е задължително да се квалифицирате за фирмен счетоводител или финансов директор.

Ако искате да бъдете експертен счетоводител, освен в ICAEW, може да се квалифицирате и в Institute of Chartered Accountants in Scotland – ICAS за Шотландия и в CIPFA – Chartered Institute of Public Finance and Accounting. Kвалифициране в CIPFA ще ви даде възможност да станете експертен счетоводител в обществения сектор.

Предимства и недостатъци на професията

Плюсове:

  • Голям избор на кариерно развитие и сфера на работа;
  • Трупате опит и вземате важни бизнес решения;
  •  Уважавана професия.

Минуси:

  • Много и натоварваща работа в определени периоди от годината;
  • Трябва винаги да следите за промени в законодателството и да ги запомняте.

Необходими квалификации

Ще са ви необходими поне пет GCSE, взети с добри оценки и един от тях задължително да е по математика.

Изискванията за A-level зависят от това каква специалност ще следвате, но общо взето ще са ви нужни поне два A-level, от които един по математика, взети с добри оценки.

За да може да се квалифицирате като счетоводител в някоя от основните институции ще трябва да имате и диплома за завършено висше образование по бизнес специалност.

Времето, което ще ви е необходимо за да вземете изпитите си по счетоводство и да се квалифицирате е 3-4 години, след като сте завършили висшето си образование.

Заплащане

В Обединеното кралство има над 250,000 счетоводителя. Годишното им заплащане е между 35,000-45,000GBP.

About the author

Daniel

1 Comment

Click here to post a comment

  • много поленза информация особно за младите които искат да станат счетоводители но и за по-старите които искат да се надграждат и осъвременяват знанията си

Категории