Ревюта на професии

Необходими квалификации за да станете архитект

За да бъдете архитект преди всичко трябва да умеете да рисувате, да чертаете технически и да имате познания по научните предмети.

Работата на архитектите е разнообразна и може да ви се наложи да се занимавате с всякакви проекти. Обстановката, в която ще работите също ще е различна. Понякога ще работите в офис пред компютър, понякога ще сте на място на обекта и т.н.

Заради предметите и подробното им изучаване, за да станете архитект ще ви се наложи да отделите доста време, както и да сте напълно отдадени.

Предимства и недостатъци

Професията е изключително уважавана и добра, но и тя като всички останали има своите плюсове и минуси.

Предимства:

  • Разнообразна работа, няма как да ви омръзне;
  • Изключително задоволство, когато видите вече реализирания си проект;
  • Много добро заплащане.

Недостатъци:

  • Ще са ви необходими много време и усилия докато се квалифицирате и започнете да печелите добре.

Необходими квалификации

Ще имате нужда от доста добра основа от GCSE, взети с добри оценки, поне “C”. Добре е да имате GCSE по английски език, математика, научен предмет и изобразително изкуство.

За да продължите нагоре в обучението си ще са ви необходими поне два A-Level, или един A-Level и два AS-Level, които трябва да са по академични предмети (математика, биология, химия, физика, история и т.н.). Винаги проверявайте изискванията на училището по архитектура, към което сте се насочили, за да сте сигурни, че отговаряте на тях.

Много училища по архитектура признават и квалификации, придобити от допълнително обучение, като например BTEC National Diploma.

За да станете архитект трябва да имате диплома. За това ще е необходимо да се обучавате в училище по архитектура, което е одобрено от Кралския институт на британските архитекти (The Royal Institute of British Architects).

Обучението ще ви отнеме поне 7 години, за да се квалифицирате за архитект, а след това може да започнете да градите и развива  кариерата си.

Заплащане

Заплащането на един архитект зависи от това какъв стаж има, по какъв проект работи и сферата му на специализация. Може да очаквате средно около 35,000-45,000GBP на година, но сумата може и да е чувствително по-висока, което зависи от гореизброените неща.

Категории