Имиграция и работа Ревюта на професии

Необходими квалификации за да станете лекар

Има всякакви лекари, според специализацията им – общопрактикуващи, педиатри, хирурзи, специалисти и т.н. Независимо какъв лекар искате да станете, трябва да сте на ясно, че професията изисква отдаденост и ще трябва да положите много усилия. Ще имате нужда от отлични квалификации, за да ви приемат в медицинско училище.

Когато кандидатствате в медицинското училище ще трябва да преминете през приемно интервю, на което ще трябва да убедите комисията защо трябва да ви приеме в училището и че сте напълно отдадени на медицината. Добре е да имате някакъв стаж в областта, за да подкрепите кандидатурата си, например ако сте полагали доброволен труд в болница, в старчески дом или др. здравно заведение или пък ако сте стажували при лекар и т.н. Лекарите работят с хора, така, че освен изброеното до тук, комисията ще се поинтересува и от вашите обноски и възпитание.

Предимства и недостатъци

Работата на лекарите има своите плюсове и минуси, но ако сте достатъчно отдадени на професията и обичате да помагате на хората позитивите ще са много повече от негативите.

Предимства:

  • Уважавана професия с добро заплащане;
  • Възможност за реализация веднага след квалифициране;
  • Помагате на хората;
  • Винаги се търсят лекари.

Недостатъци:

  • Влизането в медицинско училище е много трудно;
  • Работата е тежка и понякога се работи извънредно;
  • Ще учите дълго докато се квалифицирате и ще инвестирате много пари преди да започнете да печелите и да си ги възвръщате;
  • Понякога може да работите под голям стрес.

Необходими квалификации

Имате нужда от добра основа от GCSE, взети с отлични оценки. Задължително трябва да имате GCSE по английски език, взето поне с оценка „B”. Хубаво е да имате поне два GCSE по научни предмети, а GCSE по латински определено ще ви бъде в плюс. Вашите GCSE не трябва да са взети със слаби оценки, защото след това няма да можете да наваксате с A-Level.

Повечето университети и училища по медицина ще искат да имате поне AS-Level по химия и биология. Ще ви трябват поне 3 AS-Level. Освен това ще трябва да преминете приемен изпит – UKCAT, BMAT или GAMSAT.

В медицинското училище ще трябва да изкарате степен бакалавър по медицина. Въпреки, че във всяко училище титлата е различна, например BM, MBBS, MBChB и т.н. това не е важно, всичките са еднакви.

Всяко медицинско училище има своите приемни изисквания и предлага различна програма на обучение. Тук трябва да се насочите сами и да проверите изискванията на училищата, които ви интересуват.

Кандидатстването за повечето медицински училища става през UCAS, където ще намерите и по-подробна информация за това кога и как да кандидатствате за тях и за други университети.

Необходимо време за квалификация

За да вземете диплома за завършено образование по медицина ще ви отнеме около 5-6 години. Практическото въвеждане в медицината е 4 години, но вие вероятно ще сте изкарали поне 3 години от него в медицинското училище.

След като сте се дипломирали ще трябва да изкарате Foundation Years 1 & 2, за да може да се регистрирате като общопрактикуващ лекар, което ще ви отнеме още 2 години.

След като вече сте регистрирани може да започнете специализация. Специализацията отнема от 5 до 8 години.

Заплащане

Заплащането на лекарите зависи от специализацията им и стажа, който имат. Лекарите на специализация към NHS получават около 22,000GBP годишно, а специализираните лекари могат да получават над 100,000GBP на година. Заплатите на общопрактикуващите лекари варира между 50,000-80,000GBP.

Категории