Работа като нает - employed

Писане и подредба на автобиография

Когато търсите работа има само един начин работодателите да разберат какво можете да им предложите и той е като вие самите им кажете. Най-добрият начин за това е чрез вашата автобиография (CV). Ако нямате опит в писането на CV или мислите, че има какво още да се желае от него, може да прочетете съветите ни отдолу затова как да напишете и подредите добре вашата автобиография.

 • Представяне – най-важното нещо когато пишете вашето CV е да го направите колкото си може по семпло и изчистено. Прекалено претруфените и удебелени шрифтове могат да спечелят внимание, но не поради правилните причини и по този начин има голям шанс да откажете работодателя да разгледа автобиографията ви до край и да не види важната информация.
 • Структура – оформлението на автобиографията ви също трябва да е възможно най-изчистено, за да може работодателят бързо и лесно да открие информацията, която му е нужна и да прецени дали да ви покани на интервю.

Ето как може да подредите автобиографията си:

 • Лични данни– впишете имената си, адрес, телефонен номер и разбира се имейл адрес. Колкото повече начини за връзка има с вас, толкова по-добре.
 • Личен профил –  тук може да напишете кратко и ясно какви умения  и опит имате. Това е с цел да спечелите вниманието на работодателя и  той да продължи да чете надолу. Може да подкрепите опита и уменията си като напишете две-три постижения, свързани с работата ви или да изтъкнете някои придобити сертификати, дипломи и други, общо взето всичко, което смятате, че ще ви накара да изпъкнете пред другите кандидати.
 • Трудов стаж започнете с последната ви работа и надолу подредете всяка следваща за времето назад, през което сте работили. Не пропускайте нищо, колкото по-голям трудов стаж имате, толкова по-добре. Старайте се да няма големи периоди, в които сте били без работа, а ако има такива ги впишете и напишете защо не сте работили и с какво сте се занимавали в този период.
 • Квалификации – вече идва момента, в който да впишете всички квалификации, които сте придобили след завършване на училище. Препоръчително е квалификациите да са преди образованието, тъй като са от особена важност и не трябва да губите вниманието на работодателя. Ако сложите образованието си преди тях има реален риск това да се случи.
 • Образование – тук трябва да напишете какво образование имате, какви квалификации сте завършили в училище и други.
 • Лична информация – ако сте грабнали вниманието на работодателя той ще има желание да разбере повече за вас и ще стигне до тук, където вие ще напишете нещо повече за себе си. Напишете от какво се интересувате освен работата, какви са вашите хобита и т.н. Важно е всичко да е впишете позитивни неща, защото по време на интервюто може да бъде засегната тази тема, а повечето работодатели предпочитат позитивно настроените хора.
 •  Допълнителна информация – ако има нещо друго, което искате да споменете или сте забравили, може да го впишете тук. Препоръчително е тази графа да е в края на автобиографията ви.
 • Препоръки – ако ви е останало място, може да впишете 2-3 имена и данни за връзка на хора, които биха ви дали препоръки. Най-добре е да са бивши работодатели, но не е задължително. Разбира се трябва да поискате тяхното разрешение, преди да ги впишете в тази графа.

След като сте написали всичко и сте подредили добре вашата автобиография, ще е добре да я погледнете още един път за да проверите за грешки или изпусната информация и ако всичко е наред, може да започнете да кандидатствате за избрани длъжности с нея.

В тази статия също има съвети за подобряване на вашето CV, така, че да не е просто добро, а отлично.

About the author

Daniel

2 Comments

Click here to post a comment

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Ако ви е страх от мечки не ходете в гората декември 10, 2020
  Има една приказка – “Ако ви е страх от мечки не ходете в гората”. Приказката е доста правилна, но ако случайно ви е страх от мечки и се налага да отидете в гората, намерете някой, който не го е страх и знае какво прави. Всички сте съгласни с това мнение, нали. Да се върнем на […]
  novinar
 • Най-често задавания въпрос напоследък: „Кой може да кандидатства за статут на уседналост от чужбина?“ декември 10, 2020
  ✅Хора, които са били във Великобритания, поне за един ден през предходните 6 месеца, ✅Хора, които са извън страната, но притежават документ за Permanent Residence или ILR – с други думи от старите документи за постоянно пребиваване, ✅Хора, които в някакъв период в миналото са пребивавали 5 години във Великобритания и могат да го докажат, […]
  novinar

Follow us on Facebook!