Имиграция и работа Работа като нает - employed

Успешно представяне на интервю за работа

Независимо дали това е вашето първо интервю за работа или сте ходили на други интервюта преди това, неуспехът може да бъде доста обезсърчителен. Това, че сте успели да стигнете до интервюто обаче, само по себе си е доста добро постижение, така, че и да не ви одобрят за позицията, приемете нещата с позитивизъм и се учете от допуснатите грешки. За да сте сигурни, че за напред ще се представяте успешно на интервютата за работа, най-вече трябва да сте добре подготвени и да сте спокойни и фокусирани. Факт е, че ще се изправите срещу доста жестока конкуренция, но не трябва да се давате, все пак и вие сте поканени, а това значи, че шансовете ви са на равно с останалите. В долните редове ще прочетете няколко съвета за успешно представяне при явяване на интервю за работа.

Не забравяйте, че работодателят, който ви интервюира е изнервен почти колкото вас. Те трябва да се срещат с много нови хора , да им обясняват подробности за компанията им и за бизнеса, който ръководят, а това също е стресирано и изнервящо. Интервюто за работа не е само едностранно. Освен, че работодателят преценява вас и вашите възможности, вие също имате възможността да прецените що за човек е той.

Подготовка

След като знаете кога и къде трябва да се явите на интервю, задължително си направете сметка с какво ще пътувате и колко време ще ви отнеме. От особена важност е да не закъснявате за него. Ако сте поканени, но не сте потвърдили, че ще се явите е препоръчително да се обадите и да потвърдите срещата. Ако не може да се явите на датата, на която е насрочено интервюто се обадете и отложете за друга дата и задължително обяснете причините, поради които няма да успеете да се явите.

Следващата стъпка е да проучите компанията. В днешно време повечето компании имат свой собствен уебсайт, така, че това е добър начин да започнете проучването си. Най-много информация на тези тема се намира в секциите „About Us”, “Meet the team” и т.н. Още информация може да намерите в местната библиотека или пък да попитате приятели и познати. Задължително проучете главните неща – произход на компанията, развитие, с какво се занимава и всички скорошни новини около нея.

Какво може да кажете

Никой не може да знае какво точно ще ви попитат по време на интервюто, затова няма как да подготвите отговорите си предварително. Трябва да сте на ясно, че главно въпросите ще са около вас, каква личност сте, какво умеете, какъв трудов стаж имате и т.н. Помислете над най-честите въпроси, които се задават на интервюта и си запишете някои отговори или ключови думи на едно листче и си го вземете с вас, за да се подсещате, ако забравите нещо. Допитайте се и до приятели или консултант в агенция за работа, от тях също може да получите допълнителна помощ и съвети как да се подготвите.

Често задавани въпроси и още съвети за отлично представяне на интервю за работа може да намерите и в тази статия.

Категории