Имиграция и работа Имиграция и работа: Правна помощ

Препоръки от бивш работодател

Когато кандидатствате за определена работа не е задължително да имате препоръки от бивш работодател, но ако искате да имате по-голям шанс за получаване на работата, тогава препоръките ще са ви в плюс. Ако сте решили да дадете  препоръки те трябва да са верни, а ако вашият бивш работодател отказва да ви даде добри препоръки, вие имате право да ги откажете..

Бившият ви работодател е задължен да ви даде препоръки, ако:

.

  • Имате писмено споразумение за това;
  • Работите във финансовата или бизнес сфера.

При даването на препоръките, работодателят:

  • Трябва да бъде обективен и честен, има право да напише по-подробно за вашето представяне на работното място и ако сте били уволнени, защо.
  • Ако не може да ви даде добра препоръка или просто прецени, може да получите кратка препоръка, в която да пише на каква длъжност сте работили, какво заплащане сте получавали и колко стаж сте натрупали.

След като започнете новата си работа, ако искате да видите копие от препоръката си, трябва да го изискате от настоящия си работодател, а не от бившия.

Лоши препоръки

Ако смятате, че сте получили незаслужени лоши препоръки може да отведете въпроса до съда. Бившият работодател трябва да подкрепи с доказателства лошите си препоръки, а вие от своя страна да докажете, че те са подвеждащи и неверни и дали сте загубили предложение за работа заради това.

При подобен проблем може да потърсите безплатен правен съвет от Citizens Advice.

Дискриминация и неправомерно уволнение

Ако смятате, че сте уволнени неправомерно или не сте получили добри препоръки защото сте дискриминирани, може да се обърнете към съда за решение на вашия случай.

Имате право да заведете дело и в случаите, когато:

  • По договор вие трябва да получите препоръка при приключване на работа в компанията, но работодателят отказва да ви даде такава;
  • Ви уволняват неправомерно от работа, защото искате препоръки преди да напуснете.

Ако вашият случай е такъв, имате подобен проблем и ви трябва помощ, освен със Citizens Advice, може да се свържете и с ACAS на номер 08457 47 47 47.

Категории