Имиграция и работа Ревюта на професии

Професия „Аниматор”

Какво представлява работата:
Като аниматор, ще вдъхвате живот на екрана на рисунки или модели. Работата ви може да бъде използвана в анимационни кратки или игрални фирми, телевизионни детски предавания, обяви, компютърни игри, уебсайтове и специални ефекти във филми. Може да специализирате в една от четирите анимационни техники:
• 2-D чертеж на ръка, или традиционна;
• 2-D компютърно генерирана;
• 3-D компютърно генерирана (известна като CGI);
• stop-frame, stop-motion или анимация на модели.
Продуцирането на една анимация включва много стадии и процеси, от генерирането на идеите до изграждането на модели и крайно редактиране. Всеки стадий може да включва няколко специфични задачи. В стадия на развитието, директорите и продуцентите творят идеите си, планират проекта и търсят финансиране. При предварителната продукция – продуцент-дизайнерите създават общия изглед; художниците взимат сценария и пресъздават историята; художниците по оформлението показват по какъв начин би изглеждала всяка сцена. По време на продукцията – дигиталните художници нагласят цветовете; аниматорите и модераторите следват историята и използват компютърни и stop-frame анимация, за да създадат движения и самоличност. След продукцията словослагателите обединяват различните пластове от анимацията (фон, специални ефекти, герои и графики); редакторите произвеждат крайния резултат. Работата върху по-малък по обем проект може да означава, че ще трябва да изпълните няколко от тези роли. При по-големите или по-продължителни проекти, вие може да сте част от екип аниматори и асистенти, които работят върху един стадий в продължение на няколко седмици, месеци или дори години.

Работно време и условия на труд:
При много от видовете дейности ще работите от 9am до 5pm, от понеделник до петък, но понякога може да ви се наложи да работите извънредно или в неработно време, за да спазите сроковете. Работата може да бъде в офис или студио, в зависимост от задълженията и вида на анимацията. При повечето видове дейност, ще прекарвате по-голяма част от времето си пред компютъра или правейки чертежи. При stop-motion анимация, може да прекарвате голяма част от времето си на крака, нагласяйки модели.

Какви умения и познания ще са ви необходими:
• творчество и въображение;
• добри способности за рисуване и моделиране;
• търпение и концентрация;
• прецизност и обръщане на внимание на детайлите;
• добри компютърни умения, за предпочитане обхващащи графики и анимационен софтуер;
• комуникативни и умения за изнасяне на презентации;
• способност да работите под напрежение и да спазвате срокове.

Какви квалификации и опит ще изискват работодателите:
Не са ви необходими точно определени квалификации, за да станете аниматор, въпреки че повечето аниматори започват кариерата си като предприемат курс по анимация или друг художествен курс към колеж или университет, за да развият уменията си преди да започнат да си търсят работа. Няколко колежа и университета предлагат foundation degree, BTEC HND, образователно квалификационна степен и следдипломни курсове по анимация. Най-полезните курсове обхващат практически умения и намиране на работна среда. В отделните колежи и университети може да проверите за съдържанието на курсовете и изискванията за кандидатстване. В индустрията може да навлезете чрез HND или образователно квалификационна степен в други свързани предмети, като:
• илюстрация;
• графичен дизайн;
• компютърно програмиране;
• създаване на модели или скулптури;
• 3-D дизайн;
• Мултимедиен дизайн.
По всяка вероятност ще започнете работа в студио, след което ще прогресирате до по-висшестоящи позиции, като асистент, дигитален художник или асистент аниматор. Не ви е необходима някаква квалификация при стартирането, въпреки че, на практика, много хора, които започват от това ниво, са дипломирани. Работодателите винаги желаят да видят доказателство за вашия талант и творчески способности, така че ще ви е необходим нагледен пример за вашата най-добра до момента анимация, която да покажете на компаниите и студията. Желанието си да се присъедините към индустрията може да покажете като се явите на анимационни състезания и фестивали и да изпратите кратки анимационни филмчета на или идеи на медиите. С придобиването на опит, може да прогресирате до аниматор, главен аниматор или директор.

Какво допълнително обучение и развитие може да предприемете:
В по-голямата си част, обучението ви ще бъде по време на работата, като се учите от по-опитните аниматори. Трябва да сте с актуални знания в анимационната индустрия. Ще ви бъде от полза да научите повече софтуерни пакети, които са свързани с работата ви, например:
• 3ds Max;
• Flash;
• Maya;
• Action Script;
• Motionbuilder;
• Lightwave 3D;
• After Effects.
Предлагат се и много други пакети, а някои компании създават софтуер, за да задоволят собствените си потребности. Вашият работодател може да организира определени образователни курсове специално за вас, или вие може да отговаряте за собственото си обучение и развитие. Може да предприемете кратки курсове в множество анимационни софтуерни пакети и техники в няколко филмови училища, университети и частни образователни компании.

Каква заплата и други възнаграждения може да очаквате:
Стартовите заплати са около £20,000 годишно. С придобиването на опит и умения, доходите обикновено са около £30,00 и £40,000 годишно. Може да спечелите и бонус в края на проекта, особено в индустрията на компютърните игри. Аниматорите на повикване обикновено се заплащат за всеки отделен договор или проект. Тарифите може да се различават в зависимост от придобития от вас опит и вида на продукцията. Свържете се с Broadcasting Entertainment Cinematograph and Theatre Union (BECTU) за актуална информация относно заплащането.

Възможности:
Може да работите за малки или големи студия, предприемачи на компютърни игри, медийни дизайнери или post-production къщи. Основните центрове на анимацията в UK са London, Bristol, Cardiff, Dundee и Manchester. CGI е най-бързо развиващият се сектор на анимацията, но все още има търсене на кадри с добри художествени способности. Колкото повече умения успеете да предложите, толкова повече възможности за работа ще имате. Понякога свободните работни места се обявяват в специализирани индустриални уебсайтове, въпреки че много работни места не се обявяват, тъй като много често работа се намира чрез търсене в мрежата или от приятели и познати. Следните линкове може да са ви от полза в търсенето на информация, свободни работни места и сключване на договори:
http://www.imagineanimation.net/
http://www.awn.com/
http://www.aidb.com/
http://www.festivus.co.uk/

Повече информация:
Skillset
Focus Point
21 Caledonian Road
London
N1 9GB
http://www.skillset.org

Broadcasting Entertainment Cinematograph and Theatre Union (BECTU)
373-377 Clapham Road
London
SW9 9BT
http://www.bectu.org.uk

British Film Institute (BFI)
21 Stephen Street
London
W1T 1LN
Tel: 020 7255 1444
http://www.bfi.org.uk

Skillset Careers
Tel: 08080 300 900 for England, Wales and Northern Ireland
Tel: 0808 100 8094 for Scotland
http://www.skillset.org/careers

Scottish Screen
249 West George Street
Glasgow
G2 4QE
Tel: 0141 302 1700
http://www.scottishscreen.com

About the author

Andrey

1 Comment

Click here to post a comment

Категории