Имиграция и работа Ревюта на професии

Професия „Градинар”

Кой се грижи за тревата по средата на пътните заобиколни пътища? Кой подрязва плетовете от страни на пътя? Кой полива висящите кошници в градския център? Всичко това е ежедневна дейност за местния градинар. И не става въпрос само за поддържане на чистота и подреденост, но и за създаване на нови отворени пространства за радост на обществото – засаждане и отглеждане на нови растения и дървета. Някои градинари работят за местните council; други работят за частни предприемачи, които осигуряват услуги за местните органи на властта. Градинарските задължения се поемат и от groundsperson (който поддържа спортните площадки, игрищата и обществените зони) и работници, чиито основни задължения са парковете и обществените градини. Общо взето, има 20,000 градинари и groundsperson, които работят в подразделенията за околната среда, жилищното устройство, свободното време и рекреацията – в областните и общински/ единни council.

Работна среда
Градинарите обикновено работят 36 до 37 часа седмично, като започват рано (7-7.30am) и приключват работа около 3pm. Изисква се известно ниво на гъвкавост, тъй като често работата се възпрепятства от климатичните условия. В по-голяма част от времето, градинарите работят навън – в паркове, спортни площадки, ботанически градини, в жилищни имоти и пейзажни зони около местните council постройки, почивни центрове, центрове за пазаруване и пешеходни зони в града, и градските центрове. Те ежедневно са в контакт с членовете на обществото. Работното облекло е обикновено, но градинарите често носят и предпазни ботуши и ръкавици, а за някои задачи – козирка за лице, тапи са уши и защитни якета.

Ежедневни дейности
Голяма част от персонала по поддръжка на градини и зелени площи работи на малки екипи и се придържа към оперативен план. Например, те може да работят в жилищен имот 3 дни, след това 2 дни в парк, а след това – седмица в градските околни пътища и ивици от тревни площи. Все пак, те до известна степен са отговорни за управлението на работната дейност. Започвайки работа около 7,30am, те се записват в склада и събират работните си програми за деня. След като натоварят оборудването си (тежки машини, като косачки, машини за подрязване на плетове, вентилатори, лопати и оборудване на подрязване) в микробус, се превозват до първата дестинация за работа. Самата работа е различна и може да включва всяка една от следните дейности:
• подрязване на трева и плетове;
• оформяне на ливади;
• подрязване на рози и храсти;
• копаене е наторяване;
• почистване леглата на цветята и засаждане на нови растения и храсти (може да се носи отговорност за купуване на нови растения);
• проверка състоянието на растенията и пръскане срещу плесен и неприятели;
• почистване от листа и отпадъци;
• рециклиране отпадъците от градината чрез правене на купчини органична тор или ситно нарязана кора от дървета, която да се използва за пътеки;
• ежедневна поддръжка на оборудването;
• градинарите обикновено работят наравно с друг персонал, като служители в паркове, хирурзи (на които могат да помагат със засаждането на млади фиданки, поставянето на тръби за напояване и подрязване на корени), лесовъди и специалисти по градинарство.
Не цялата работа се състои в поддръжка; те също помагат със създаването на нова зелени пространства, например, засаждане на градина в остатъка от двора на имот, или помагане на градинските дизайнери да засадят растенията си – построяване на твърди пейзажи и структури на открити места. Това може да включва изграждането на стени и вътрешни дворове, боядисването на стени и поставянето на дървени решетки. Groundsperson поддържа спортните зони в отлично състояние, подготвяйки ги за състезания, поставяне на нов торф, правене на зелени игрища и предприемане или надзираване на дейностите по подрязване на тревата.

Умения и интереси
Като градинар ще трябва да:
• се интересувате от градинарство, растения, пейзажи и околната среда;
• се интересувате от подобряване облика на местната област;
• имате желание да работите на открито при всякакви условия;
• умеете да предприемате тежка физическа дейност;
• не се страхувате да изцапате ръцете си;
• сте добросъвестен – да се гордеете с работата си и да обръщате внимание на подробностите;
• умеете да работите под минимално наблюдение и в зависимост от нивото на позицията ви – да надзиравате работата на стажантите;
• умеете да поддържате добри отношения с колегите си и с обществото, което ще задава въпроси относно работата ви или ще иска съвет относно градинарството.

Назначаване
Обикновено не са необходими академични квалификации на ниво асистент, нито пък опит в градинарството, тъй като council ще организира обучение, включващо растения, градинарски техники, употреба на машини, използване на пестициди, здраве и безопасност. Като стажант, ще бъдете поставен(а) под наблюдението на опитен градинар. Обаче, на едно по-сериозно ниво, council обикновено изисква съответната квалификация, като City and Guilds Certificate или BTEC/SQA National Certificate/Diploma в областта Amenity Horticulture, Royal Horticultural Society квалификация или обширни познания/ професионален опит в областта на засаждането и подрязването на растения, операции и стандарти за подрязване на трева. Обикновено се изисква и пълна, валидна шофьорска книжка. Council може да подтикне или да очаква от стажантите да предприемат NVQ/SVQ в областта Amenity Horticulture. Има програми за обучение, включително и Apprenticeship (програми за чиракуване).

Заплащане
Градинарите печелят около £200-£355 на седмица в зависимост от позицията им. Имайте предвид, че информацията за заплатата е само информативна и може да постигнете местно съгласие на място. За повече информация относно заплащането за съответните позиции, свържете се директно с местното council.

Бъдещи перспективи и възможности
По-големите council наемат няколко екипа от градинари и съществуват възможности до повишение на ниво супервайзор, първоначално надзиравайки дейността на един или двама служители. Висшестоящият градинар трябва да надзирава дейността на няколко екипа от градинари, въпреки че той прекарва по-малко време в градинарство и повече време в попълване на работни таблици, за да се увери, че дейността се извършва правилно и на време; оценка дейността на новите кандидати. Съществуват възможности да се преместите на позиция, чиято по-голяма част от дейността е в офис – например, като outdoor recreation officer или countryside officer – или да се преместите в близки области, като надзираване на паркове, горска дейност или пейзажи.

Повече информация
Institute of Horticulture www.horticulture.org.uk
Lantra www.lantra.co.uk
Institute of Groundsmanship www.iog.org
Royal Horticultural Society www.rhs.org.uk
Apprenticeship information www.apprenticeships.org.uk

Какво следва да направите
Потърсете актуални свободни работни места за градинари в местното правителство от следните източници:
• LGjobs.com – официалният уебсайт за набиране на персонал за местното правителство;
• Седмични, дву-седмични или месечни бюлетини за работа, които се правят от самите местни council и които може да откриете в библиотеките, обществените центрове, обществени зали/ сгради и отдел персонал в централното council;
• Уебсайтовете на местните council;
• Местните вестници;
• Националните вестници – Guardian е известен с обществения сектор за обяви за работа в сряда;
Потърсете информация за council и придобийте известен професионален опит, ако е възможно чрез:
• възползване от стажовете, организирани от вашето училище, колеж или университет;
• свързване с council близо до дома ви, за да разберете какви възможности за професионален опит предлагат;
• разговор с някой, който извършва дейността, от която се интересувате – позвънете в местното council, за да разберете дали някой може да ви отдели известно време;
• насрочване на среща, за да се срещнете с консултант за по-специфична информация относно работата и обучението.

About the author

Andrey

1 Comment

Click here to post a comment

Категории