Имиграция и работа Ревюта на професии

Професия „Дърводелец/ Мебелист”

Какво представлява работата:
Дърводелците и мебелистите правят и инсталират неподвижни предмети и принадлежности, които могат да се открият в домашните и търговски конструктивни проекти. Към тях могат да спадат подови покрития, предмети за бани и кухни, рамки за прозорци и врати, конструкции за покриви и прегради за стени. Като дърводелец или мебелист, може да попаднете в една или няколко от следните области:
• формираща дейност – изграждане на временен кофраж за поддръжка на бетонови конструкции, например, мостови подпори за магистрала или основи на сграда;
• обработка – рязане и оформяне на дървен материал за настилки, подрязване на дъски и рамки на прозорци;
• bench joinery – правене и сглобяване на врати, рамки за прозорци, стълбища и пригодени мебели;
• първо фиксиране – поставяне на дървената конструкция на дадена сграда, като напречни греди за покривни и подови настилки, покривни дъски, стълбища, прегради на стени, рамки за врати и прозорци;
• второ фиксиране – поставяне на периферни дъски, рамки на врати, врати, шкафове, полици, дръжки и ключалки за врати;
• shopfitting – правене и поставяне на интериор за хотели, банки, офиси и обществени сгради.
Вашите занаятчийски умения може да се разпрострат върху всички области, но може да специализирате в една или две.

Какво е работното време и условията на труд?
Ще работите между 39 и 45 часа седмично, от понеделник до петък. Възможен е извънреден труд вечер и през почивните дни. Работните ви условия ще зависят от това каква работа извършвате. Работата на обекти и формиращата дейност включва работа на вън при всякакви условия, катерене по стълби, работа на скелета или покриви. Като bench joiner или shopfitter, ще работите в затворени помещения, където може да е прашно. Ще използвате защитно оборудване при всички видове дейност, включително предпазни каски, ботуши и тапи за уши. Обикновено ще пътувате между обектите и от време на време може да се наложи да работите далеч от дома си по определени договори.

Какви умения и познания ще са ви необходими:
Ще са ви необходими:
• добри практически умения;
• методически подход към работата;
• способност да обръщате внимание на подробностите;
• способност да следвате технически чертежи и планове;
• добри умения за работа с числа за измерване и изчисляване на ъгли;
• добро ниво на фитнес;
• способност да работите самостоятелно и като част от екип;
• познание на стандартите за здраве и безопасност.

Какви квалификации и опит ще търсят работодателите:
Не ви е необходима някаква официална квалификация, за да станете дърводелец или мебелист, но работодателите предпочитат да набират хора с опит в работата по обекти. Ако не сте работили в областта на конструкцията, тогава може да работите като общ работник, за да придобиете известен опит. След като започнете работа, работодателя ви може да ви предложи обучение в областта на дърводелството и мебелировката. Може да навлезете в тази професия и чрез Apprenticeship (програма за чиракуване). За да ви изберат, ще са ви необходими някои GCSE по предмети като математика, английски език, дизайн и технология, или професионални квалификации, като Edexcel Introductory Certificate или Diploma в областта Construction, която съдържа опция за мебелисти. За повече информация относно Apprenticeship, посетете www.apprenticeships.org.uk. Като алтернатива, може да предприемете колежански курс в областта на дърводелството и мебелировката, но работодателите пак може да искат известен опит на обекти. Към курсовете в колежите спадат:
• Edexcel (BTEC) First Diploma в областта Construction;
• City & Guilds Basic Construction Skills award: Carpentry and Joinery (6217);
• Foundation/Intermediate/Advanced Construction Award.
За повече информация относно курсовете, направете проверка при ConstructionSkills и местните колежи. ConstructionSkills имат и обща информация относно кариерите и квалификациите в областта на строителството.

Какво допълнително обучение и развитие може да предприемете:
След като вече работите като дърводелец или мебелист, може да предприемете обучение по време на работа, водещо до NVQ квалификации, като Wood Occupations levels 1 до 3. Тази награда съдържа няколко варианта:
• Bench Work – маркиране, изграждане и произвеждане на мебели;
• Site Work – инсталиране на първо и второ фиксиране, и структурни компоненти;
• Shopfitting – производство и инсталиране на външни и вътрешни рамки, лица на магазини, неподвижни предмети и довършителни дейности;
• Timber Frame Erection – поставяне на дървени стени, подреждане на подови настилки и фиксиране на покривни структури;
• Wheelwrighting – маркиране, правене и сглобяване на каросерийни съединителни елементи.
Institute of Carpenters (IOC) предлага и различни занаятчийски награди за дърводелци и мебелисти, които желаят да подобрят уменията и квалификациите си. За повече информация се свържете с IOC. Много строителни предприемачи вече настояват да притежавате Construction Skills Certification Scheme (CSCS) карта, за да работите на техните обекти. Картата е доказателство за вашите умения и компетенция. За да получите вашата карта, вие трябва:
• да имате оценка за здраве и безопасност;
• да имате NVQ или еквивалента квалификация.
Ако работите без квалификации, може да имате възможност да използвате http://www.cskills.org/traininglearn…smenttraining/ или http://www.cskills.org/traininglearn…ment/index.asp, за да се сдобиете с вашата NVQ карта. Свържете се с CSCS или SkillsDirect за повече информация.

Каква заплата и други възнаграждения може да очаквате:
Стартовите заплати са между £13,500 и £16,000. Квалифицираните мебелисти могат да печелят между £17,000 и £23,000 годишно. Опитните мебелисти могат да печелят до £28,000. Извънредният труд и работата на смени ще повишат дохода ви. Самонаетите дърводелци и мебелисти водят преговори за собствените си тарифи.

Възможности:
Вашите възможности за работа са много добри, тъй като се търсят опитни дърводелци и мебелисти. Към работодателите спадат местни органи на властта, корабостроителници, театри, телевизии, компании за сценичен дизайн и shopfitting фирми. В конструктивната индустрия има най-голямо търсене и се очаква откриването на нови 12,500 работни места до 2011г. Ако сте опитен дърводелец или мебелист, може да прогресирате до наблюдение на обекти, чиновник и конструктивен мениджмънт, или да се преместите в специализирана област, като реставриране на сгради. Може да работите в областта на монтаж в бани и кухни, обучение или да се преместите в самонаемане. Следните линкове може да са ви от полза в намирането на свободни работни места:
http://www.bconstructive.co.uk/caree…ub_section=251
http://www.constructionjobsnet.co.uk/

Institute of Carpenters (IOC)
c/o The Building Crafts College
Kennard Road
Stratford
London
E15 1AH
http://www.carpenters-institute.org

SkillsDirect
Tel: 0870 850 5262
http://www.citb-constructionskills.co.uk/cardschemes/
Construction Skills Certification Scheme (CSCS)
Tel: 0870 417 8777
http://www.cscs.uk.com

ConstructionSkills
Bircham Newton
King’s Lynn
Norfolk
PE31 6RH
Tel: 01485 577577
http://www.cskills.org

About the author

Andrey

1 Comment

Click here to post a comment

Категории