Имиграция и работа Ревюта на професии

Професия „Пекар”

Какво представлява работата:
Като пекар, ще използвате множество методи за производства на хляб и сладкарски изделия, като кейкове, тестени изделия и бисквити. По всяка вероятност ще работите в една от трите области: plant, in-store или craft. При plant bakery ще използвате машини и продуктови линии за производство на големи количества пекарски изделия за магазини, супермаркети и други важни потребители. Като in-store пекар, например, в супермаркет, ще използвате известни автоматизирани машини, за да произведете пресни хлебни изделия, които след това ще се продават в магазина. При craft bakery ще създавате продукти в по-ниско мащабен аспект, които да се продават в магазини. Този вид дейност ще бъде по-разнообразна и въпреки че се използват машини, голяма част от работата ще извършвате на ръка.

Какво е работното време и условията на труд:
Обикновено ще работите по 39 часа, пет дни в седмицата, като започвате много рано сутрин. Plant bakery обикновено работят на смени, към които спадат и смени нощем, и през почивните дни. Като in-store или craft пекар от вас също ще се очаква да покривате смени през почивните дни. Работата включва стоене на крака, вдигане и носене на касети и тежки чували с брашно, въпреки че подемното оборудване е широко разпространено. Пекарните са шумни и прашни. Ако имате астма, алергия към прах или определени кожни заболявания, този вид работа може да се окаже неподходяща за вас. Има стриктни здравни, безопасни и хигиенни изисквания, и по всяка вероятност ще ви бъде предоставено защитно облекло, като шапка и връхни дрехи.

Какви умения и познания ще са ви необходими:
• Страст към храната;
• Добри умения за работа с цифри за измерване на съставките, подготвяне на поръчки и изчисление времето за приготвяне;
• Практични пекарски умения;
• Творчество при формиране на тестото и украсяване на сладкарските изделия;
• Способност да работите под напрежение с цел да спазвате поставените срокове;
• Добри организационни умения;
• Спазване на здравните и хигиенни стандарти, касаещи хранителната продукция и машините;
• Добро физическо състояние за вдигане и носене на тежки предмети;
• Добри умения за работа в екип.

Какви квалификации и опит ще търсят работодателите:
Може да кандидатствате за работа като стажант в пекарна без да притежавате някакви специални умения. Все пак, GCSE по английски език, математика, наука или хранителна технология, ще бъдат предимство. Може да навлезете в професията чрез програма за чиракуване (Apprenticeship). Видовете Apprenticeship, които се предлагат във вашия район, ще зависят от местния пазар на труда и видовете умения, които работодателите изискват от служителите си. За повече информация посетете http://www.apprenticeships.org.uk/.

Какво допълнително обучение и развитие може да предприемете:
По всяка вероятност ще получите обучение по време на работа, а може да ви подтикнат да се подготвите за NVQ level 1, 2, или 3 в областта Bakery, която съдържа варианти в:
• Пекарски и търговски услуги;
• Производство на тесто;
• Производство на тестени изделия;
• Дизайн и развитие на специализирани индивидуални пекарски изделия.
Ако сте в областта на plant bakery, може да се подготвите за NVQ level 1, 2 и 3 в областта Food Manufacture. Federation of Bakers организира кратък встъпителен курс. Понеже основната хранителна хигиена е задължителна за хората, които се занимават с хранителни продукти, може да завършите и курс по хранителна безопасност, като тези, които се предлагат от CIEH, RIPH и RSPH.

Каква заплата и други възнаграждения може да очаквате:
Стартовите заплати за пекарите могат да бъдат между £11,500 и £13,550 годишно. Опитните пекари могат да печелят между £15,500 и £19,000 годишно. Висшестоящите пекари могат да печелят до £30,000 годишно. Може да се прави допълнително заплащане за извънреден труд и работа на смени.

Възможности:
С придобиването на опит може да прогресирате до супервайзор, отговорник или продуктов мениджър. Може да се наложи да се преместите, за да придобиете опит и повишение в длъжност. Ако имате опит в като plant или in-store пекар, може да започнете работа в мелница или компания за пекарско оборудване, като търговски представител, технически ръководител или пробен пекар, развивайки различни пекарски техники. Може да имате възможността и да преподавате пекарски умения в колеж или образователен център. Ако сте работили като craft пекар, може да станете самонает и да организирате, и развиете собствен пекарски бизнес. Свободните работни места се обявяват в местната преса, Jobcentre Plus и търговските журнали, като Bake & Take, и British Baker (за които може да се абонирате чрез уебсайта http://www.bakeryinfo.co.uk/).

Повече информация:
Federation of Bakers
6 Catherine Street
London
WC2B 5JW
Tel: 020 7420 7190
http://www.bakersfederation.org.uk

Improve Ltd
Providence House
2 Innovation Close
York
YO10 5ZF
Tel: 0845 644 0448
http://www.improve-skills.co.uk/
http://www.improveltd.co.uk

About the author

Andrey

1 Comment

Click here to post a comment

Категории