Имиграция и работа Ревюта на професии

Професия „Фаянсаджия”

Какво представлява работата:
Фаянсаджиите покриват стени и подове с плочки, като работата може да включва покриване с фаянс на кухня или баня до завършване на магазин, хотел или ресторант. Някои фаянсаджии извършват специализирана дейност, например, в плувни басейни и мозайки при съставяне на градински пейзажи. Като фаянсаджия, ще следвате архитектурни, строителни или дизайнерски планове. Типичната дейност може да съдържа следните задачи:
• Маркиране на областта, за да се изчисли необходимия брой плочки и количество лепило;
• Срязване на плочките до размер и форма с ръчни ножове или инструменти;
• Подготовка на повърхността чрез изглаждане с гипс, пясък или цимент;
• Фиксиране на плочките и нанасяне на циментов разтвор при завършване.
Ако извършвате реставрация, може да се наложи да поправите или премахнете предишната повърхност преди да започнете работа. Ще работите с множество строителни материали, включително керамика, стъкло, теракота, камък, гранит и мрамор. При големите проекти ще работите в екип, обикновено с други търговци в областта на конструкцията, като шпакловчици или дърводелци, например, при обзавеждане на кухня или магазин.

Какво е работното време и условията на труд:
Обикновено ще работите между 37 и 45 часа седмично, от понеделник до петък, въпреки че може да се наложи да работите извънредно, за да спазите сроковете. Фаянсаджийството може да изисква физическа издръжливост и често включва вдигането на тежки товари. Ще носите защитно работно облекло при работа с лепило или циментов разтвор. Ще пътувате от обект на обект, а някои видове дейност може да изискват отсъствие от дома за известен период от време.

Какви умения и познания ще са ви необходими:
• Добри практични умения;
• Способност да следвате дизайнерски планове;
• Способност да измервате с прецизност и да обръщате внимание на подробностите;
• Математически умения за изчисление на количества от материали и цени;
• Творчески подход и оценка на дизайна;
• Добро ниво на фитнес;
• Способност да работите самостоятелно и като част от екип;
• Учтив подход за работа с клиенти;
• Познание на здравето и безопасността;
• Способност за водене на актуална документация и счетоводство ако сте самонает.

Каква квалификация и опит ще търсят работодателите:
Не ви е необходима някаква официална квалификация, за да станете фаянсаджия. Някои работодатели може да изискват известен практически опит, които може да придобиете като започнете като общ работник. След като започнете работа, работодателя може да вие предложи обучение в областта на фаянса. Може да успеете да навлезете в тази професия чрез Apprenticeship в строителна или фаянсова фирма. Видовете Apprenticeship във вашия район ще зависят от местния пазар на труда и видовете умения, които работодателите изискват от служителите си. За повече информация посетете http://www.apprenticeships.org.uk/. Работодателите може да изискват известни GCSE в предмети, като математика, английски език, дизайн и технология, или еквивалентни квалификации, като Edexcel Introductory Certificate или Diploma в областта Construction. Като алтернатива, може да предприемете колежански курс за фаянсаджия, който ще ви научи на известни умения, необходими за работата, но работодателите може пак да пожелаят да видят известен практически опит. Списък с акредитираните образователни центрове може да намерите в уебсайта на Tile Association. ConstructionSkills имат повече информация за кариерите и квалификациите в областта на конструкцията. Строителната търговия вече се прокламира като професионален вариант за жени чрез кампанията http://www.knowyourplace.org.uk/.

Какво допълнително обучение и развитие може да предприемете:
След като работите като фаянсаджия, може да се обучавате по време на работа. Може да се подготвите за NVQ в областта Wall and Floor Tiling, level 2 и 3, чрез комбиниране на обучението ви чрез оценки на работното място. За да придобиете NVQ, трябва да преминете 7 изпита, включително:
• Настройка;
• Подготовка на работната повърхност;
• Позициониране и фиксиране на плочки по стени и подове;
• Мозайки.

Construction Skills Certification Scheme (CSCS)
Много строителни предприемачи в наши дни настояват да имате CSCS карта, за да работите на техните обекти. Картата е доказателство за вашите умения и компетентност. За да получите картата си трябва:
• Да преминете през оценка на здравето и безопасността;
• Да имате NVQ или еквивалентна квалификация;
Ако работите без квалификация, може да имате възможност да използвате http://www.cskills.org/supportbusine…ent/index.aspx (OSAT) или http://www.cskills.org/supportbusine…ent/index.aspx (EWPA), за да получите вашата NVQ и карта.

Каква заплата и други възнаграждения може да очаквате:
Стартовите заплати за фаянсаджии са между £11,000 и £16,000 годишно. С придобиването на квалификация, тази сума може да се увеличи между £17,000 и £23,000. Фаянсаджиите със супервайзорски или образователни задължения могат да печелят между £25,000 и £30,000. Надницата може да бъде по-висока ако има бонуси, работа на смени и извънреден труд.

Възможности:
По-голяма част от възможностите ще откриете при специализирани фаянсови предприемачи, които осигуряват услуги за строителната индустрия, директно на бизнес организациите и на индивидуалните домакинства. При по-голямо обучение, може да имате възможност да прогресирате до супервайзор на обект, чиновник или договорен мениджър. Може да имате възможности и да работите като NVQ учител и оценител на курсове за фаянсаджии. Самонаемането е друг често срещан вариант. Свободни работни места може да намерите в местната преса и Jobcentre Plus, а освен това може директно да се свържете с компании за информация относно работата.
Следните линкове може да са ви от полза в търсенето на свободни работни места:
http://www.bconstructive.co.uk/careers/index.aspx
http://www.constructionjobsnet.co.uk/
http://www.jobcentreplus.gov.uk/

Повече информация:
Tile Association
http://www.tiles.org.uk

SkillsDirect
Tel: 0844 248 5262
http://www.citb-constructionskills.co.uk/cardschemes

Construction Skills Certification Scheme (CSCS)
Tel: 0844 576 8777
http://www.cscs.uk.com

ConstructionSkills
Bircham Newton
King’s Lynn
Norfolk
PE31 6RH
Tel: 01485 577577
http://www.cskills.org

About the author

Andrey

2 Comments

Click here to post a comment

Категории