Имиграция и работа Ревюта на професии

Професия „Шпакловчик”

Какво представлява работата:
Като шпакловчик, ще смесвате и нанасяте различни видове мазилка по вътрешни стени, подове и тавани, за да могат да бъдат готови за декорация. Работата ви може да включва и покриване на външни стени с пластове, като пясък и цимент, каменни мазилки. По всяка вероятност ще работите в малък екип и ще се занимавате с три най-често срещани видове работа:
• Твърда мазилка – нанасяне на мокра мазилка върху повърхности и поставяне на предпазен слой, като каменна облицовка върху външните стени (може да имате чирак, който да смесва материалите);
• Влакнеста мазилка – създаване на декоративна мазилка, като тавански рози, корнизи, колони и напречни орнаменти над врати и прозорци, с помощта на микс от гипс и къси фибри, оформени с матрица и отливка;
• Суха облицовка – фиксиране на материали за вътрешна облицовка чрез прикрепянето им към дървена или метална рамка, за да са готови за декорация.
Мазилката се нанася с помощта на различни инструменти, например, мистрии в различни размери, за да паснат на повърхността. При влакнестата мазилка, трябва да следвате дизайна, създаден от архитект, художник или вътрешен дизайнер. Като шпакловчик, може да работите върху големи търговски или малки жилищни обекти, ремонтни дейности или реставрации.

Какво е работното време и условия на труд:
Ще работите 39 часа седмично, от понеделник до петък, въпреки че може да се налиже да извършвате извънреден труд през почивните дни и вечер, за да спазите сроковете. Като solid plasterer или dry liner ще работите в затворени помещения, които може да са в частично завършени сгради. Ако работите като fibrous plasterer, по всяка вероятност ще работите в работилница, но може да имате и известни посещения на обекти. Може да се наложи да работите от високо на стълби, платформи или скелета, в зависимост от работата. Ще пътувате между отделните обекти, а някои видове дейност може да включват отсъствие то дома за известен период от време.

Какви умения и познания ще са ви необходими:
• Добри практични умения за работа с инструменти;
• Способност да работите бързо, точно и в екип;
• Добри умения за работа с цифри за изчисление на повърхности и обем на материалите;
• Творчески умения за поставяне на влакнеста мазилка и друга декоративна дейност;
• Добро ниво на фитнес;
• Познание на здравните и безопасни стандарти.

Каква квалификация и опит ще търсят работодателите:
Не са ви необходими някакви специални квалификации, за да станете шпакловчик, но обикновено работодателите подбират хора, които имат известен практически опит. Ако не сте работили в конструкцията преди, може да работите като партньор или общ работник, за да придобиете известен опит. След като започнете работа, работодателя може да пожелае да ви обучи в поставянето на различни мазилки.
Може да успеете да навлезете в тази професия чрез Apprenticeship в строителна фирма или друга фирма за поставяне на мазилки. Видовете Apprenticeship във вашия район ще зависят от местния пазар на труда и видовете умения, които работодателите изискват от служителите си. За повече информация посетете http://www.apprenticeships.org.uk/. За да ви изберат за Apprenticeship, ще са ви необходими известни GCSE в предмети, като математика, английски език, дизайн и технология, или еквивалентни квалификации, като Edexcel Introductory Certificate или Diploma в областта Construction. Като алтернатива, може да предприемете колежански курс за шпакловчик, който ще ви научи на известни умения, необходими за работата, но работодателите може пак да пожелаят да видят известен практически опит. Към съответните колежански курсове спадат:
• City & Guilds (6217) Basic Construction Skills: Plastering;
• CSkills Diploma в областта Plastering;
• ABC Certificate в областта Preparation for Employment in Plastering;
• Open College North West Preparation for Employment в областта Construction (Plastering).
За повече информация относно колежите проверете в уебсайта на ConstructionSkills и местните колежи. ConstructionSkills за кариерите и квалификациите в областта на конструкцията. Конструктивната индустрия започна да се представя и като професионален избор за много жени чрез кампанията http://www.knowyourplace.org.uk/.

Какво допълнително обучение и развитие може да предприемете:
Работодателят ще ви даде обучение по време на работа, което обикновено ще ви доведе до NVQ в областта Plastering level 2 и 3. NVQ съдържа предмети по:
• Производство на вътрешни и външни довършителни работи;
• Поставяне и фиксиране на вътрешни прегради;
• Производство на отливки;
• Фиксиране и поправка на влакнести части.
След като завършите Level 3 NVQ, може да предприемете допълнително специализирано обучение за NVQ Level 3 в областта Heritage Skills (Construction). Направено е, за да посрещне изискванията на традиционните занаятчийски умения, използвани в поправката и реставрацията на исторически постройки.

Construction Skills Certification Scheme (CSCS)
Много строителни предприемачи в наши дни държат да имате CSCS, за да работите на техните обекти. Картата е доказателство за вашите умения и компетентност. За да получите картата си трябва:
• Да издържите изпит за здраве и безопасност;
• Да имате NVQ или еквивалентна квалификация.
Ако работите без квалификации, може да имате възможност да използвате http://www.citb-constructionskills.c…smenttraining/ или http://www.citb-constructionskills.c…calassessment/, за да получите вашето NVQ или карта. Свържете се с CSCS или SkillsDirect за допълнителна информация.

Traditional Building Skills Bursary Scheme
С правилните умения и опит, може да кандидатствате за място в Traditional Building Skills Bursary Scheme. Програмата има за цел да адресира някои от дефицитите на професионални умения в рамките на традиционния занаятчийски и строителен сектор. Предлагат се стипендии и стажове за одобрените кандидати, които желаят да развият уменията си в тази област. За да откриете повече информация относно програмата, кандидатурите и работните места, посетете http://www.buildingbursaries.org.uk/.

Каква заплата и други възнаграждения може да очаквате:
Стартовите заплати са между £14,000 и £17,000 годишно. Квалифицираните шпакловчици печелят между £17,500 и £22,000. Опитните шпакловчици могат да печелят до £26,000 годишно. Извънредния труд и работата на смени ще увеличат доходите, а самонаетите шпакловчици си договорят собствени тарифи.

Възможности:
Възможностите ви са добри, конструктивните организации предвиждат търсенето на около 2,500 ново квалифицирани шпакловчици през следващите две години. Може да работите за специализирана фирма за поставяне на мазилки, строителни предприемачи, местни органи на властта и други държавни организации. С придобиването на опит, може да станете самонает или да работите като под-изпълнител, предоставяйки умения и труд, а строителната фирма ви снабдява с материали. Може да прогресирате до супервайзорски пост или други подобни професии, като поставяне на плочки, оценка и мениджмънт. Следните линкове може да са ви от полза в търсенето на робата и свободни работни места:
http://www.bconstructive.co.uk/careers/index.aspx
http://www.constructionjobsnet.co.uk/
http://www.jobcentreplus.gov.uk/

Повече информация:
SkillsDirect
Tel: 0844 248 5262
http://www.citb-constructionskills.co.uk/cardschemes

Construction Skills Certification Scheme (CSCS)
Tel: 0844 576 8777
http://www.cscs.uk.com

ConstructionSkills
Bircham Newton
King’s Lynn
Norfolk
PE31 6RH
Tel: 01485 577577
http://www.cskills.org

Категории