Имиграция и работа

Работни карти – работни ограничения!

Българите и Румънците ще получат пълни работни права във Великобритания след Декември 2013.

Министърът на Вътрешните работи Тереза Мей потвърди, че сегашните ограничения за българи и румънци ще бъдат премахнати в края на текущата година.  Представители на Консерваторите и други политически партии предлагат въвеждането на нови ограничения с цел предпазване на работните места в Обединеното Кралство, което е изправено пред едни от най-високите нива на безработица.

Макар за момента да няма особено основание за притеснения от подобни рестрикции, това не означава, че няма да бъдат търсени и намерени начин правата ни да бъдат ограничени по друг начин – достъп до социални помощи и здравни услуги например. Тереза Мей вече потвърди, че Обединеното Кралство работи ръка за ръка с Европейския Съюз за ограничаване на измамите на свободното придвиждане – такива като здравен туризъм и други подобни схеми.

Какво би означавало всичко това за нас:

1- Край на режима за жълти/сини карти

2- Ще можем да бъдем директно наемани от работодател(employed) без ограничения

3- Няма да има допълнителни регистрации за нашите студенти и кандидатстване за работни студентски карти. Това е актуален въпрос, тъй като в момента върви събиране на подписи срещу дискриминационния режим за студентски карти и правото на работа на студенти от български и румънски произход.

http://epetitions.direct.gov.uk/petitions/43107

Моля проверете този линк и подкрепете нашите студенти. Вашият глас има голямо значение за нас!

4- Би трябвало да получите Национален осигурителен номер (NIN) по-лесно.

5- Би трябвало да бъдете улеснени при кандидатстване за социални помощи.

До каква степен това ще окаже влияние на практика?  

Факт е, че няма да има нужда да кандидатстваме за сини и жълти карти . Повечето хора така или иначе работят директно наети с години наред. Вярно –  нелегално, но все пак работят. Ако сте директно наети (на пълен или полу-работен ден), след промените няма да има нужда да подавате данъчни декларации, с което ще спестите средства, време и нерви. Но следва да се има предвид, че задължително трябва да бъде спряна регистрацията като самонаето лице (Self-employed), за да не ви изненадат с данъчна декларация до година и да не ви се трупат лихви по осигуровките към частният ви бизнес. Дори и да сте директно наети, данъците които плащате на база на фишовете за заплати (Payslips) не винаги са акуратно изчислени и е възможно да Ви се наложи да си направите преизчисление и евентуално да си върнете надплатената сума. Най-често това се случва когато работите като директно наети (employed) на няколко места.

За да бъдем честни, дори и да си мислим, че с отпадането на ограниченията животът ще стане по-лесен, случаят едва ли ще бъде такъв. Защо ли? Защото нищо не се губи и правителството ще бъде поставено под натиск да затегне режима на отпускане на социални помощи, които много наши сънародници получават в момента, а от орязването на бюджета на лечебните заведения ще пострадат предимно стари и болни хора. Изведнъж, много хора ще имат право да бъдат директно наети, което ще намали търсенето на работна ръка или ще намали часовете от пълен работен ден на почасова работа (full time to part time). Отпадането на ограниченията неминуемо ще доведе нови емигранти в страната, които ще бъдат склонни да работят за по-малко заплащане и при по-лоши условия. На практика, заетите в почистването ще срещнат трудности да намерят работа за 10 паунда на час, при условие, че ще има склонни да извършват същите услуги за 8 паунда. Да не говорим, че вече пристигащите имигранти от Испания, Италия или Гърция сравняват паричната стойност с еквивалентната печалба в другите държави.

За много наши сънародници отпадането на ограниченията на работа не означава, че досегашната опция за работа като самонаето лице (селф-емплоймънт) ще стане не-актуален. В интерес на истината, работата през агенции не е много доходна и изгодна. Повечето хора, които работят редовно и имат постояни клиенти, успяват да печелят добри пари като самонаети лица и не биха имали полза да търсят смяна на статута. Ако печелите, примерно, 250 паунда седмично, осигуровките Ви като самонаето лице ще бъдат 132 паунда годишно, а като директно наето лице – приблизително 1/3 от тази сума. Дори новият законопроект  относно пенсионирането  дава повече преимущества на самонаетите лица, отколкото на директно наетите, до голяма степен породено от обстоятелството, че големите компании-работодатели така или иначе са задължени да ви регистрират за частна пенсия. И още нещо, което пряко касае хората, които са се установили във Великобритания със семействата си и са довели децата си тук – детските градини са скъпи, а в Лондон има сериозен недостиг на места. Когато работите като самонаето лице, лесно може да контролирате приходите си, което ви дава право да получавате субсидия за детска градина на детето Ви.

От всичко посочено по-горе не става ясно доколко животът във Великобритания е сладък или не. Едно е сигурно – промените водят към други промени и не трябва да се заблуждаваме, че премахването на ограниченията за работа ще бъде оцветено с розови краски за сънародниците ни, които са избрали тази държава за свой дом.

Валерия Рядинска — експерт по международни ( имиграционни ) отношения и социални помощи в Англия

http://good-start.co.uk/

Категории