Забележителности и култура Сгради

Замъкът Гламис (Glamis Castle)

Замъкът Гламис е сред първенците в класацията на най-мистериозните и тайнствени замъци обитавани от духове. Въпреки историите за призраци, Гламис е забележителен и изящен дворец. Намира се на около 8км южно от Форфар, в шотландското графство Ангъс.

Историята на замъка започва през далечния XIV век. Дворецът е бил имение на фамилията Боус-Лайън, подарено им от Робърт от Брус през 1372 година. Фамилията все още притежава замъка, а в каменните му зали е родена покойната кралица Елизабет Боус-Лайън, майка на Елизабет II.

През 1372 година крал Робърт II обявява сър Джон Лайън за вожд на клана Гламис и му подарява замъка, който преди това е използван като кралска ловна хижа. Няколко години по-късно сър Джон се жени за дъщерята на Ричарт II и става кралски управител на Шотландия. От тогава наследниците на фамилията продължават да живеят в замъка Гламис.

Главното укрепление на замъка е построено някъде през XIV век, а величествените кули са добавени в последствие през следващите векове, когато Гламис е претърпявал множество промени. Конструкцията на замъка наподобява латинската буква „L”, а стаите са разпределени из петте му етажа.

Около замъка има много истории свързани с духове и мистика. Една от историите разказва за граф на име Берди играл карти със сатаната в една от стаите на Гламис. Има друга легенда според, която самият Шекспир посетил двореца и след това го описал в трагедията си „Макбет”.

Най-ужасната история около двореца датира от 1034 година, когато крал Малкълм II е убит по особено жесток начин от въстанали слуги. Според историята кръвта на краля изтекла от разпарчетосаното му тяло и се пропила в дъските на пода като образувала петно, което и до днес може да бъде видяно в стаята. Легендите разказват, че духът на краля обитава не само тази стая, но и целия замък. До наши дни гости на замъка казват, че са видели през нощта тайнствен рицар облечен в доспехи.

Освен призрачните истории, Гламис се слави и с това, че някои от залите му могат да се наемат за частни тържества. Във вътрешността на замъка има магазини и ресторант. Посетителите могат да разгледат красивата дневна, мрачното и зловещо подземие, залата за тържества, параклиса и всекидневната, в която самата кралица Елизабет обичала да стои с часове. Около замъка има красив парк и градина, а там има статуи на някои крале, които не са за изпускане.

Може да посетите замъка всекидневно от 10;00 до 18;00 часа. За промени може да проверите на този адрес.

Цените на билетите може да намерите тук.

Официален сайт

[nggallery id=72]

Категории