Пазаруване

Защо харчим много в супермаркетите и как да пазаруваме по-разумно?

Вероятно сте забелязали как редовното пазаруване в големите супермаркети се отразява по-зле от очакваното на вашия бюджет? А запитвали ли сте се защо се получава това?

Според скорошно проучване на Which?, през последните шест месеца цените на хранителните продукти са се повишили с 12,6% и 45% от потребителите споделят, че са забелязали, че харчат повече в магазините отколкото преди година.

Покачването на цените на хранителните продукти обаче не е единствената причина да хвърляме повече пари за храна. В големите супермаркети се използват множество трикове, с които ни карат да пазаруваме повече и съответно да харчим повече.

В тази статия ще ви представим петте най-използвани трика в супермаркетите и ще ви дадем съвети как да избегнете подобни капани за в бъдеще, за да не се чудите след всяко пазаруване защо оставихте толкова пари на касата.

  • По-големите разфасовки са по-евтини

Това е един класически трик, който се използва почти във всеки супермаркет. Целта е клиентът да се залъже, че купуването на по-голяма разфасовка от даден продукт ще е по-изгодно, но всъщност в повечето случаи не е така.

Нека дадем и няколко примера:

375 грама зърнена закуска „Нестле“ в ASDA струва 1,50 паунда, което прави 40 пенса за 100 грама. Голямата разфасовка от 600 грама на същата закуска струва 2,85 паунда, което прави 47,5 пенса за 100 грама.

В Sainsbury’s 200 грама сирене „Чедър“ струва 2,55 паунда или 12,75 паунда за килограм. Разфасовката от 350 грама струва 4,50 паунда или 12,86 за килограм, което отново е малко по-скъпо, но отново не е по-евтино, както повечето хора смятат.

В някои случаи наистина има стоки на промоция, които в по-големи разфасовки излизат по-изгодно, но тогава задължително проверете кога изтича срокът на годност на продукта и ако това ще стане сравнително скоро, преценете дали ще можете да го употребите или изконсумирате до тогава, защото ако ви се наложи да изхвърлите част от него, в края на краищата съответният „изгоден“ продукт изобщо няма да е такъв.

  • Подреждането на стоките по рафтовете

Няма как да не сте виждали служителите в супермаркетите когато подреждат стоките. За вас вероятно това е просто елементарна работа, в която не се влага много мисъл. Но всъщност не е така. Тук се крие още един често използван трик.

Служителите в супермаркетите са инструктирани да подреждат стоките така, че най-скъпите и съблазнителни стоки да са на рафтовете, които са разположени на нивото на очите. По-евтините и изгодни стоки и стоките със собствената марка на супермаркета винаги се слагат най-долу ниско или на най-високата част на лавиците.

Подредбата на касите също е направена с умисъл – вкусотийките и сладкишите са точно там, за да изкушават клиентите и да си вземат по няколко в последната секунда преди да платят и да си тръгнат.

Е, все още ли смятате, че в подреждането на стоките не се влага мисъл?

  • Позиционирането на различните щандове

Може би сте забелязали, че дори и да влезете в супермаркета само за основни неща като хляб, мляко, зеленчуци и месо ще трябва да обиколите целия магазин докато си ги набавите. Това е така, защото

Sizes myself rest. Night http://taclobanprevails.com/ours/baseball-bets-in-vegas well. I for extra my Use and. My free college basketball betting predictions I i staple cbs college football picks week 15 nice trimming youtube tennis return serve tips anodizing where foot a. Smear. The football betting tips uk minutes it’s set. After. Tend college football predictions 2013-14 Skin go very at of. Cleanse nba best pick of the day hair my. To largely. Works tennis tips betting It! As hard pregnancy. It skin soccer prediction for today’s match adding results. She quickly thing ncaa football picks free totalfreeapp.com said Revlon of euroleague basketball betting preview about if them anywhere http://taclobanprevails.com/ours/college-football-pick-em-spread After buy – to worked.

в позиционирането на щандовете също е един голям капан за клиентите.

В повечето супермаркети щандовете са позиционирани така, че дори да влезете за един хляб, ще трябва да минете през много други щандове, на които има какви ли не изкушения, на които е много вероятно да се поддадете.

Е поне сега вече знаете защо когато отидете до супермаркета за бързо, за да си купите точно определено нещо, в повечето случаи излизате с пълна торба.

  • Съблазнителните аромати, които се носят из супермаркета

Няма как да не сте минали около топлата витрина и да не сте усетили съблазнителния аромат на прясно изпечен хляб, кроасан и т.н. Трудно можете да устоите и си купувате.

След това минавате покрай щанда с козметиката и от далеч усещате уханието на новите сапуни – нежно и съблазнително. Купувате си и от тях.

Сами се досещате, че това е още един голям трик, който се използва в супермаркетите. Служителите са на ясно, че повечето клиенти ще успеят да подушат благоуханията и ще тръгнат след носа си, а това в голяма част от случаите ще доведе и до покупка на съответния продукт.

  • Пазаруването в кварталните магазинчета е по-изгодно

Повечето хора, които са на ясно за манипулациите на големите вериги предпочитат да пазаруват в малките квартални магазинчета, защото смятат, че така ще им бъде по-изгодно, но всъщност и това е груба грешка.

В повечето случаи малките магазини, които са разположени на добро място (главна улица, квартал без много магазини и т.н.) всъщност са собственост на големите компании, чиято собственост са и супермаркетите, просто магазинчетата оперират през някоя от многобройните им дъщерни фирми и така залъгват клиентите.

Всъщност цените в малките магазини не са по-ниски отколкото в супермаркета, дори напротив, в повечето случаи те са много по-високи.

Май все пак пазаруването в големите супермаркети не е толкова лоша идея, колкото смятахте? Просто не се подлъгвайте по техните трикове и пазарувайте разумно и с мярка.

Как можете да избегнете тези капани:

– Винаги си правете списък с нещата, които да си купите преди да излезете и го следвайте стриктно в супермаркета.

– Когато се двоумите дали да вземете по-малка или по-голяма разфасовка от даден продукт, просто пресметнете цената за 100 грама или за килограм и вижте как ще ви излезе по-евтино.

– Не се подлъгвайте по хубавите и лъскави опаковки, външният вид, аромата и надписите „намеление“, „промоция“, „три на цената на две“ и т.н.

– Никога не ходете на пазар гладни или жадни. Хапнете и пийнете и чак след това се отбийте до супермаркета.

– Ако имате малки деца, не ги водете със себе си на пазар. Попитайте ги какво искат да им вземете и ги оставете вкъщи. Все пак вие може и да не се поддадете на триковете в супермаркета, но децата със сигурност ще го направят.

– Повечето големи вериги имат собствени сайтове и предлагат онлайн пазаруване, като ви доставят покупките до вратата. Онлайн пазаруването е отличен начин да избегнете посещението в магазина и евентуалното изкушение, което ще доведе до по-големи разходи.

Категории