Обща информация Семейство

Как да се храним изгодно в ресторантите

Много хора предпочитат да се хранят навън по ресторанти – на някои им се налага, на други просто така им харесва. Не е задължително едно такова хапване да ни излезе скъпо. Много е важно към кое заведение ще се насочим и разбира се, какво точно ще си поръчаме.

Ако посещаваме ресторантите рядко, вероятно ще си поръчаме доста неща и то без много да оглеждаме цените. Но ако храненето в заведение е ежедневие, трябва да обръщаме внимание на всеки допълнителен паунд, който харчим.

На първо място проучете ресторантите в близост до вас. Със сигурност в някои от тях цените са по-ниски, отколкото в другите. Така ще може да изберете къде точно да отидете, в зависимост от това какво точно ви се иска да хапнете днес.

Не прeнебрегвайте и търсенето в интернет. Освен, че може да научите повече за ресторантите, може да попаднете на много ниски оферти, които важат за дадено заведение в определен ден. Възползвайте се!

При ежедневно или често хранене в ресторанти, ако искате да спестите до колкото е възможно, може би ще е добра идея да се насочите към малки, местни заведения. Обикновено на тези места им липсва блясък и атрактивни реклами, но всъщност може да останете изненадани колко добра е предлаганата храна.

Малките ресторанти не само предлагат добра храна, но и цените са по-ниски в сравнение с тези в популярните централни заведения. В тях няма да намерите редки специалитети, но човек, който редовно се храни в заведение и идеята му е просто да засити глада си, едва ли би търсил такива.

В повечето ресторанти всеки ден се приготвя от няколко храни в по-голямо количество. Те са готови предварително и когато някой си поръча, просто му се сервира, без да се готви на момента. Тези ястия, обикновено 2-3 на брой, представляват т. нар. обедно или вечерно меню.

Ако ви допада нещо от предложените в тези менюта неща, не се колебайте да си го изберете. Цената на ястията винаги е малко по-ниска, отколкото би била, ако в друг ден си поръчате такава храна. Така пестите пари, а в същото време пестите и от времето си. То е не по-малко ценно за хората, които разполагат само с обедната си почивка, за да хапнат набързо, а след това трябва да се върнат на работа.

Нерядко към предлаганото меню се предлага и напитка, която също в определения ден може да закупите на малко по-ниска от обичайната цена.

Внимавайте за цените на това, което си поръчвате за пиене в ресторантите. Цената на безалкохолните и алкохолните напитки в местните заведения рядко може да се окаже  по-различна от цената им в големите ресторанти.

В малките заведения за хранене цените на топлите напитки обаче често са завишени. По-добре хапнете там, а след това вземете кафето или чая си от друго място.

Ако сте решили да си поръчате вода, може да поискате чаша чешмяна, вместо бутилирана. Това е още един начин да спестите малко от крайната сметка, което  при редовно посещение на ресторанти е важно.

Следете при поръчката коректно ли са обявени цените в менюто. Огледайте добре каква точно е цената, има ли обявени встрани някакви добавки към нея и за какво количество се отнася посочената сума.

Внимавайте какво поръчвате и какво ви се сервира. В ресторантите, както и на всяко друго място, е възможно да се допуснат грешки. Може например да объркат и да ви донесат ястие, което е по-скъпо от поръчаното от вас. Тогава не сте длъжни да го платите, може да го върнете и да поискате да получите поръчаното.

Друга възможна грешка, особено ако поръчката ви е по-голяма или има много клиенти, е да не получите нещо, което сте поискали на масата си, но все пак то да бъде включено в дължимата от вас сума.

За да бъде максимално изгодно храненето ви в ресторант, винаги оглеждайте внимателно менюто преди да поръчате, а накрая също така внимателно и сметката си.

About the author

Daniel

Добави коментар

Click here to post a comment

Категории

Популярни