Пазаруване

Покупка на продукти от търговци в чужбина

Ако купите стоки от чуждестранен търговец, например, докато сте на почивка, обикновено вашите права ще зависят от законите на държавата, от която сте купил(а) стоките.

Купуване на стоки и услуги в Европа
Като цяло, когато купувате стоки или услуги от продавач в друга страна членка на Европейския съюз, вашите права ще зависят от законите на държавата, където се намира седалището на продавача. Все пак, потребителските ви права ще бъдат подобни в повечето европейски държави, защото самия закон на потребителите произлиза от европейския закон. Ще притежавате английските си права и съответните права за държавата, където е седалището на продавача, ако:
• продавачът е рекламирал във Великобритания и вие сте приключил(а) договора във Великобритания – например, купил(а) сте си обувки по пощата от италианска компания, която е рекламирала в английско списание, а вие сте изпратил(а) поръчката от Великобритания; или
• продавача е получил поръчката ви докато е бил във Великобритания; или
• сте купил(а) стоките или услугите докато сте бил(а) в друга страна членка на ЕС по време на екскурзия, организирана от продавача с цел покупка – например, вие сте купил(а) вино във Франция по време на пътуване за дегустация, организирано от търговец на вино.
Обикновено няма да имате английски права, както и други за съответната държава права, ако договорът включва:
• услуга, която обикновено не се предлага във Великобритания; или
• транспорт (въпреки че има изключения, когато договорите са с включени транспортни пакети); или
• застраховка; или
• земя или имущество – например, купуване или продаване на апартамент.
Не е ясно дали ще можете да се възползвате от английските си права ако направите покупка чрез уебсайта на компания, разположена в страна членка на ЕС. Това е така, понеже този въпрос все още не е отнасян в съда, но най-вероятно ще можете да се възползвате от английските си права, ако уебсайта на европейската страна е част от английския пазар – например, ако цените са дадени в евро и стерлинги.
Няма да е необходимо да плащате допълнителен VAT (Value Added Tax) (данък върху повишението в стойността на продукта по време на произвеждането му) или друг данък при закупуването на продукти в друга европейска страна и внасянето им във Великобритания, въпреки че е препоръчително да се уверите в това преди да направите покупка, тъй като за определени продукти важат специални правила, като нови или сравнително нови коли, мотори и лодки.
Ако сте купил(а) стоки и услуги чрез кредитна карта, които струват между £100 и £30,000, компанията, която е издала кредитната карта може да бъде също толкова отговорна, например, ако стоките се окажат дефектни. Може да е по-лесно да получите обезщетение от кредитната компания, от колкото от чуждестранен продавач.
Съществува мрежа от European Consumer Centre (ECC) в много европейски държави, които осигуряват информация относно закона за потребителите и процедурите около вашите права. Citizens Advice Bureau с подкрепата на националната Citizens Advice организация, организират английски European Consumer Centre. (Ако имате въпроси, свържете се с вашето местно Citizens Advice Bureau, посетете www.euroconsumer.org.uk или e-mail: euroconsumer@citizen sadvice.org.uk).

Категории