Имиграция и работа Образование Работа като студент/учещ се - working students

Стажуване – обща информация и съвети

От няколко години насам за студентите става все по-трудно да си намерят работа след като завършат. По данни от последните години поне 10% от висшистите не могат да си намерят работа до 6 месеца след дипломиране, като с всяка изминала година те стават все повече и повече.

През 2012 година за една стажантска позиция са кандидатствали по 52 току-що завършили студента, а младите хора, които искат да учат висше след като завършат училище се увеличават с всяка изминала година, което в бъдеще ще доведе до още по голяма конкуренция за стажантските позиции.

Голяма част от студентите смятат, че стажът след завършване е изключително важен за бъдещето им, така, че ако и вие мислите като тях и все пак сте успели да работите като стажант някъде, това трябва много да ви радва. Вероятно обаче сте забелязали колко лесно хвърчат парите, особено ако живеете и стажувате в голям град. Ето няколко съвета за това какво да правите докато стажувате:

Старайте се да извлечете максимална полза от стажа си

Опитайте се да попивате всичко около вас и да развивате уменията си, както и да добивате нови. Задавайте въпроси, когато нещо не ви е ясно, старайте се да запомняте колкото си може повече неща, поемайте възможно най-много работа, за да трупате опит и винаги показвайте ентусиазъм.

В повечето случаи стажуването е като дълго интервю за работа. Затова трябва винаги да сте готови да помогнете когато ви помолят и се опитайте да давате свежи и интересни идеи. Ако работата ви е по-скучна от обикновено не се притеснявайте, на всеки може да му се случи да работи на подобна позиция, просто вършете работата си добре и не се отчайвайте. Представяйте се добре и когато дойде времето да ви вземат на работа, това ще стане и на всичкото отгоре ще получавате добро заплащане.

Ако имате финансови затруднения докато стажувате, не се тревожете, не сте единствени. Подобен проблем може да ви накара да поискате минимално заплащане от работодателя, но запомнете, че винаги ще има друг стажант, който с радост би заел вашето място и то без да иска никакво заплащане, така, че е добре да не правите това.

Независимо колко скъпо ви излиза този стаж, помнете, че е важно какво ще научите от него и опита, който ще добиете. Освен това създайте приятелства и връзки в бизнес средите, за да може да ги използвате като свое предимство когато ви се наложи.

Какво заплащане очаквате?

Заплащането на стажантите може да зависи от много неща. Повечето стажове са неплатени, но понякога може да получавате и сравнително добра заплата, особено ако стажувате в сферата на бизнеса, финансите или сте на стаж за държавна работа.

Ако стажувате в друга сфера или пък стажът ви е в малка компания, нещата стават малко по други. В повечето случаи тези стажове са неплатени, поне в първите няколко месеца, но от компанията трябва да ви плащат поне пътните разходи. Добре е да запомните, че въпреки, че няма да получавате много пари или пари изобщо, стажуването в по-малките фирми има своите предимства – ще получите по-добро обучение, ще добиете повече опит и ще имате повече отговорности.

Ако фирмата, в която ще стажувате няма да покрие дори и пътните ви разходи може би трябва да се замислите малко, дали ще ви стигат парите, защото ще трябва да се издържате с лични средства.

След като вече сте започнали стажа си се опитайте да ограничите разходите

Независимо дали получавате някакво заплащане за стажа си или не, трябва да се опитате да ограничите възможно най-много разходите си, за да не изпадате във финансови затруднения. Може да започнете от обяда – вземете си обяд от вкъщи и така ще спестите около 5 паунда на ден.

Разбира се, ако някой колега ви покани на обяд или на кафе след работа е добре да излезете и да се опознаете, но не прекалявайте с разходите.

Увеличете приходите си

Ако имате възможността да увеличите приходите си ще видите колко добре би ви се отразило това. Разбира се ще трябва да отделяте голяма част от времето и енергията си за стажа, но нищо не ви пречи да започнете нещо странично, чрез което да си докарате допълнителни приходи.

Лошото в случая е, че стажантите нямат право на социални помощи. Все пак може да попитате дали ви се полагат някакви помощи като за тази цел ще трябва да се обадите в Бюрото по труда (Job Centre +) на номер 0800 055 6688.

Категории