Забележителности и култура Театри

Театърът и операта във Великобритания

Театърът в Обединеното кралство играе важна роля като част от британската култура. Страните, съставляващи Великобритания, са имали най-различни традиции в театралното изкуство още от епохата на Възраждането с корени датиращи още много преди това.

Театърът е своеобразна форма на изобразителното изкуство. В него актьори пресъздават истински или въображаеми събития на живо пред публиката, като по този начин общуват с нея и именно  това прави театърът толкова неотразим.

Общуването между актьори и публика се реализира чрез комбинации от жестове, реч, музика и танци.

Модерният западен театър произлиза до голяма степен от древногръцката драма, от която той заема техническата терминология, класификацията по жанрове, както и много от темите, типовете герои и сюжетни елементи.

В днешни дни понятието е широко дефинирано и включва изпълнения на пиеси и мюзикъли, опери, балети и различни други форми. Конкретно като театър се разбира драматургични произведения, представени пред публика в специално предназначени за това зали.

Театърът е въведен от римляните и аудитории за изпълнения са били построени в цялата страна.

През средновековния период театърът е развил нови форми, наподобяващи ранния уличен театър. Повечето са тясно свързани с танца и са концентрирани върху специфични теми. Примери за средновековни пиеси са „Свети Георги и дракона” (Saint George and theDragon) и „Робин Худ” (Robin Hood).. Актьорите са пътували от град на град, за да изиграят пиесите пред публика. Зрителите са плащали, за да наблюдават.

През 18-ти век театърът става популярно развлечение. Комедията процъфтява за разлика на английската драма.

Пърси Биш Шели (Percy Bysshe Shelley) и лорд Байрон (Lord Byron) са най-важните литературни драматурзи на своето време.

Шекспир е име с особено значение за английската драматургия, така че няма как да не бъде споменат. Той е емблематична, световно известна фигура, а пиесите му са актуални и играни до днес.

Шотландската национална драма има  повече особености. Тя възниква в началото на 19-и век, като пиесите са с доминиращи конкретни шотландски теми.

Някои от най-популярните театрални сгради във Великобритания са Shakespeare’s Globe в Лондон, Liverpool Empire Theatre, The Royal Shakespeare Theatre, Theatre Royal в Нюкасъл, London Palladium, Wales Millennium Centre, Theatre Royal в Лондон, St Martin’s Theatre, Theatre Royal Haymarket и Minack Theatre.

Операта, а също и балетът, са родени от типичните кралски забавления през 17-ти век в Италия и Франция. По начало това са грандиозни продукции, изпълнявани, за да отпразнуват бракове или политически визити. Поръчвани са от царе или благородници, за да демонстрират своята власт и богатство. При възникването си, оперните изпълнения са една пропаганда, насочена към това да впечатли чуждестранни официални лица и други кралски особи.

Операта е форма на изкуство, в което певци и музиканти изпълняват специфично произведение, компилация от музика и текст. Представя се обикновено в театрална обстановка. Операта включва много елементи от театъра, като например актьорско майсторство, декори и костюми, а понякога дори и танци. Изпълнява се обикновено в оперна къща, а изпълнителят е придружаван от оркестър или по-малък музикален ансамбъл.

За първи път е представена опера в края на 16-и век в Италия, но много скоро се разпространява и в останалата част на Европа, включително и в Англия.

До края на 19-и век операта се ограничава до кратки сезони, представяни в големи лондонски театри или Royal Opera House. Royal Opera House е най-известната оперна сграда във Великобритания и до днес. Операта продължава да бъде на мода по това време. Публиката се наслаждава, като не само слуша изпълнението на оперния певец, но и с интерес наблюдава случващото се на сцената.

До средата на 20 век сградата на Royal Opera House е била използвана само през определени части от годината, а в останалата част от времето там са представени пиеси, пантомими, рецензии и дори ледени шоута.

В началото на 21-ви век се появява възраждане на интереса (най-вече от малки, специализирани общества) към операта от 17-и и 18-и век. Някои от творбите не са били изпълнявани по повече от 200 години.

Цените на билетите за театър и опера в Обединеното кралство могат да варират в много широк диапазон, като най-евтините са около 10 паунда, а цената на билет за много известно произведение и добро зрителско място може да достигне суми над 100 паунда.

Категории