Пазаруване

40 съвета за изгодно пазаруване онлайн (първа част)

Статията ще ви даде възможност да се запознаете с полезни съвети за това как да откриете и да се възползвате от най-добрите оферти във виртуалното пространство.

Представяме ви 40 избрани съвета, които ще ви помогнат да пазарувате изгодно онлайн.

1.     Не използвайте само един шопинг робот

Шопинг роботите или Shopbots са инструменти, които сравняват цените на избраните продукти в множество електронни магазини, за да ви намерят и предоставят най-изгодната. Използвайте услугите на няколко различни робота, независимо дали търсите дрехи, игри, джаджи, книги, парфюми или каквото и да било друго.

Ако не искате да проверявате всичко по няколко пъти, може да използвате услугите на специално създадения мега шопинг робот на moneysavingexpert.com, който претърсва всички по-известни шопинг роботи.

2.     Намерете най-добрите намаления в Amazon

Като много от останалите търговски гиганти, от Amazon също предлагат страхотни отстъпки. В интернет не е изключено да попаднете на оферти като 25% отстъпка за телевизори или пък 75% отстъпка при закупуване на чанти.

Все пак не забравяйте, че не винаги намалената стока означава, че е на изгодна цена. Има инструменти, с които може да проверите историята на цената на намаления продукт и така ще се ориентирате дали тази, на която се предлага в момента, е наистина изгодна. Един от многото такива сайтове е www.megashopbot.com.

3.     Оглеждайте се за местни сделки в eBay. 

Понякога търговците в eBay имат изискване да предадат стоката лично на купувача. Тъй като означава, че купувачът трябва да е местен има по-малко желаещи за покупката и е много вероятно е да се споразумеете за добра цена.

За да откриете местните оферти може да използвате този инструмент.

4.     Имате повече права при пазаруване онлайн, отколкото в магазина.

Много хора с изненада научават, че имат повече права, когато пазаруват онлайн (или по телефона) поради регламентите за дистанционни продажби.

Така вие имате законно право да върнете повечето стоки обратно в рамките на една седмица срещу пълно възстановяване на сумата (включително на разходи за доставка), дори и ако не са повредени. Обикновено ще трябва да платите за обратната доставка.

При покупка на място в магазина вие нямате автоматично право да върнете стоките, освен ако те не се окажат дефектни. Някои магазини ще ви позволят все пак да върнете закупен от тях артикул, без да е дефектен, но това е просто тяхна политика, а не официално задължение.

5.     Потърсете изгодни оферти в над 50 outlet магазина

Много от големите фирми и магазини продават стоките си и онлайн чрез eBay или официални уебсайтове.

За да намерите изгодни сделки от outlet магазини може да използвате инструмента Outlet Discount Finder. Ще ви излязат предложенията за възможно най-добрите oферти. Също така можете да изберете търсене само в конкретни магазини – M & S, Monsoon, The Body Shop, Argos и много други.

6.     Открийте краткосрочни големи разпродажби на маркови стоки

Ако сте фен на някоя конкретна марка, регистрирайте се на страницата й като лоялен клиент и е много вероятно от време на време да започнете да получавате предложения за страхотни намаления на техни продукти до 70%. В случай, че нямате възможност да си правите регистрации навсякъде и да се доказвате като лоялни клиенти, може да използвате някой от множеството сайтове, които откриват за вас краткосрочни и скрити разпродажби, като например www.secretsales.com.

7.     Получавайте най-новите кодове за отстъпка и предлаганите изгодни цени

В интернет пространството има множество сайтове, които ежедневно се актуализират и предоставят на потребителите си изгодни сделки и ваучери за отстъпки. Пример за такъв сайт е www.eastesale.co.uk Регистрирайте се, за да получавате на имейла си новите предложения и да не пропуснете нещо, което ви интересува.

8.     Възползвайте се от услугите на някой безплатен сайт, който да преговаря от ваше име

Ако се борите да постигнете добра сделка, безплатни сайтове като www.flubit.com ще ви бъдат от помощ. Те преговарят от ваше име и могат да ви издействат желаната отстъпка за определена стока.

9.     Връщайте си обратно 5% от всички пари, които харчите за пазаруване

Кредитните карти Cashback ви се отплащат всеки път, когато пазарувате с тях – получавате част от платената сума обратно. Не забравяйте да ги изплащате навреме, за да не ви се начисляват лихви и по този начин да изгубите ползата от възвърнатите 5% (обикновено, но не винаги) от всяка покупка.

10.  Проверявайте цените по официалните онлайн магазини и сайтове

Понякога марките разполагат със свои собствени онлайн магазини или имат мини- магазин за продуктите си в рамките на официалния сайт.

Преди да търсите намаление на определена стока из сайтовете, проверете цената й на официалния сайт или онлайн магазин на марката и вижте дали няма обявена разпродажба или отстъпка.

11.  Получавайте напълно безплатно ваучери за подарък на стойност до 5 паунда

Можете да получите напълно безплатно подаръчни карти чрез Wrapp, когато обедините усилията си с приятели във Facebook.

Подаръчният ваучер ви позволява да изпращате като подарък карти за дизайнерски облекла, алкохол, сувенири и още много други. Стойностите на подаръчната карта варират между 3 и 5 паунда, но не забравяйте, че ще има разходи за доставка при пазаруване онлайн.

Както вие, така и вашите приятели, трябва да сте регистрирани във Facebook. За да получите безплатно подаръчния ваучер, има определени стъпки. Всеки от приятелите ви във Facebook, които участват, трябва да изпълнят всяка от следните стъпки:

• Да си инсталират безплатното приложение Wrapp от Apple Store или Google Play или да се регистрират на www.wrapp.com.

• Да влязат във Facebook акаунта си и да намерят други приятели, които да поканят да използват приложението.

• Подаръчните ваучери ще бъдат готови за използване в срок до 30 дни след това в профила ви във Wrapp.

За да получите ваучер, помолете някой приятел да изпълни стъпките.

12.  Абонирайте се за търговски бюлетини по имейл

Онлайн магазините постоянно се опитват да стимулират клиентите си да пазаруват от тях и затова изпращат редовни търговски бюлетини по имейл.

В тези бюлетини може да има кодове за отстъпки или продукти на намаление или промоция.

13.  Възползвайте се от големите онлайн намеления с точки от Tesco Clubcard

С точките от Tesco Clubcard може да се възползвате от много намаления, когато пазарувате онлайн. Понякога отстъпките са много големи, така че не пропускайте да се сдобиете с такава карта.

14.  Плащайте с кредитна карта за допълнителна защита

По закон ако използвате кредитна карта, за да заплатите дори частично за нещо, което струва между 100 и 30 000 паунда, то институцията, издала картата, носи отговорност ако нещо се обърка.

Това покритие не се прилага за покупки под 100 паунда, но все пак може да ви помогне, ако използвате кредитна или дебитна карта Visa, Mastercard или Amex.

15.  Възползвайте се от сashback сайтове.

В cashback сайтовете като Quidco или  TopCashBack може да се регистрирате безплатно, а след това само с кликване на мишката да си купите нещо. Съсредоточете се върху най-евтините или най-добрите сделки. След това сайтът ще ви върне малка част от похарчените пари.

16.  Получавайте имейли с предложения за изгодни сделки

Сайтове като Stuffster.com ви позволяват да получавате сигнали за желан от вас артикул, когато достигне определена цена. Направете списък на стоки, които ви се иска да си купите, определете си суми, които бихте платили за тях и ще получите известие, когато продуктът се предлага на тази цена.

17.  Обмислете покупката си

Преди да си поръчате нещо, първо се запитайте следните неща:

Нуждаете ли се наистина от това?

Можете ли да си го позволите?

Можете ли да го намерите по-евтино някъде другаде?

Ще можете ли да го използвате?

Струва ли си?

Дали не може вашите пари да бъдат похарчени за нещо друго, по-полезно?

Ако прецените, че си струва, можете си го закупите спокойно.

18.  Отстъпки според това какъв сте и с какво се занимавате

Повечето онлайн магазини са насочени към определена група хора и се предлагат отстъпки, с които да се привличат клиенти главно от тази група. Търсете магазините, които предлагат специални отстъпки само за студенти, за здравни служители, за военни и т.н. според това към коя група спадате вие самите.

19.  Проверете дали не може да си закупите желаните стоки по-евтино от чуждестранни търговци

Разгледайте офертите на чуждестранни търговци и онлайн магазини. Може да имате възможност да си ги закупите на по-изгодна цена, особено когато курсът на паунда е висок.

Има няколко неща, които да имате предвид при закупуване от чужбина:

• Митото става изискуемо при внос на стоки от страни извън ЕС, когато стоките са на стойност над 135 паунда. Ако митото възлиза на по-малко от 9 паунда, няма да ви се наложи да го платите.

• Данъкът добавена стойност от 20% се прилага за търговски стоки на стойност над 15 паунда от Европейския съюз и над 36 паунда за страни извън ЕС.

• Помислете за плащане с кредитна карта за допълнителна защита по параграф 75.

• Съвместими ли са продуктите за употреба във Великобритания?

• Дали сайтът е безопасен? Уверете се, че сайтът е законен преди да платите.

20.  Следете форумите и дискусиите в сайтовете за изгодни оферти онлайн

Ако имате време, не забравяйте да следите множеството форуми за изгодно онлайн пазаруване и дискусиите в сайтовете за сделки, като например HotUKDeals.com.

Втора част

About the author

Daniel

3 Comments

Click here to post a comment

Категории