Сгради

Катедралата в Солсбъри (Salisbury Cathedral)

Катедралата в Солсбъри е културно исторически паметник за Англия заради кулата й, която притежава най-високия връх на територията на Обединеното кралство.

Катедралата е разположена в град Солсбъри, графство Уилтшър . Официалното име на храма е „Света Мария“.

Кулата, заедно с върха й достигат 123 метра, като тя е добавена към храма през 20-те години на 14 век като последния етап от издигането му. Основите на „Света Мария“ са положени през 1220 година, по времето на архиепископ Ричард Пур. За онова време, храмът е бил изграден изключително бързо и след 38 години работа, през 1258 година е осветен от крал Хенри III.

Материалът, от който е направена катедралата е чилмарски камък, който се е носил до Солсбъри от мястото му на добиване, което е било на 19км от града. През 17 век, върхът на кулата е реконструират заради голямата си тежест, а пред 19 век отново се налага реновацията му. Доказателството за изключителните архитектурни техники е това, че за всичкото това време, върхът се е отклонил само с около метър от основната вертикала.

Катедралата е издигната на просторна ливада, а основите и стигат само до 4 метра дълбочина заради високите подпочвени води. С внушителната си обител и параклис, храмът няма равен по размери в цяла Великобритания. Големият му часовник, който е построен още през 1386 година работи и до днес, което го прави най-старият работещ часовник в света.

„Света Мария“ се отличава с пестелив и изчистен дизайн, като сама по себе си е прекрасен пример за ранния готически стил. В катедралата се съхраняват уникални исторически предмети.

На този адрес може да видите кога катедралата е отворена за посещения.

Официален сайт

 [nggallery id=57]

About the author

Daniel

1 Comment

Click here to post a comment

 • […] Най-старите части на храма на катедралата показват нормански архитектурен стил. Тя е четвърта по големина във Великобритания. Има кула, която е висока цели 83 метра и се нарежда на второ място след тази на катедралата в Солсбъри. […]

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Безплатни курсове по английски – ноември октомври 29, 2018
  Безплатни курсове по английски – ноември Интересът към английския език е изключително голям. Ето защо стотици пъти съм получавал запитване за безплатни курсове по английски. До сега препоръчвах и продължавам да препоръчвам Учебен Център „Рая“, защото техния преподавател и система са много добри. А освен това и положителното на платения курс е, че когато платиш нещо […]
  novinar
 • HELP 4 BULGARIANS съдейства при издаването на SKILLcard октомври 26, 2018
  Тъй като от 31 март 2017 г. CSCS-схемата престава да сертифицира работници в областта на строителството, тя пренасочва дейността в тази област към партньорски организации като SKILLcard. SKILLcard за инженерни услуги регистрира уменията и компетености на хората, работещи в сектора на машиностроенето и строителната индустрия. SKILLcard се използва от повече от 50 000 инженери и […]
  novinar

Follow us on Facebook!