Сгради

Катедралата в Солсбъри (Salisbury Cathedral)

Катедралата в Солсбъри е културно исторически паметник за Англия заради кулата й, която притежава най-високия връх на територията на Обединеното кралство.

Катедралата е разположена в град Солсбъри, графство Уилтшър . Официалното име на храма е „Света Мария“.

Кулата, заедно с върха й достигат 123 метра, като тя е добавена към храма през 20-те години на 14 век като последния етап от издигането му. Основите на „Света Мария“ са положени през 1220 година, по времето на архиепископ Ричард Пур. За онова време, храмът е бил изграден изключително бързо и след 38 години работа, през 1258 година е осветен от крал Хенри III.

Материалът, от който е направена катедралата е чилмарски камък, който се е носил до Солсбъри от мястото му на добиване, което е било на 19км от града. През 17 век, върхът на кулата е реконструират заради голямата си тежест, а пред 19 век отново се налага реновацията му. Доказателството за изключителните архитектурни техники е това, че за всичкото това време, върхът се е отклонил само с около метър от основната вертикала.

Катедралата е издигната на просторна ливада, а основите и стигат само до 4 метра дълбочина заради високите подпочвени води. С внушителната си обител и параклис, храмът няма равен по размери в цяла Великобритания. Големият му часовник, който е построен още през 1386 година работи и до днес, което го прави най-старият работещ часовник в света.

„Света Мария“ се отличава с пестелив и изчистен дизайн, като сама по себе си е прекрасен пример за ранния готически стил. В катедралата се съхраняват уникални исторически предмети.

На този адрес може да видите кога катедралата е отворена за посещения.

Официален сайт

 [nggallery id=57]

About the author

Daniel

1 Comment

Click here to post a comment

 • […] Най-старите части на храма на катедралата показват нормански архитектурен стил. Тя е четвърта по големина във Великобритания. Има кула, която е висока цели 83 метра и се нарежда на второ място след тази на катедралата в Солсбъри. […]

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • От Experian обясниха как точкуват всяка ваша стъпка при кредитния ви рейтинг март 30, 2018
  Всички знаем за различните оценки за кредитния ни рейтинг, но кредитните агенции във Великобритания –Experian, Equifax, CallCredit често пъти дават съвсем общи препоръки  за нашето поведение, като конкретният механизъм за даване или отнемане на точки беше неясен. Вестник Daily Mail изиска от тях да разкрият кои фактори повишават или понижават кредитния ни рейтинг и с колко. Да си припомним някои […]
  novinar
 • Автомобилно застраховане – как изглежда добрата полица? октомври 1, 2017
  Полиците при автомобилното застраховане имат множество условия – някои важни, други не чак толкова. Тази статия ще Ви насочи към тези от тях, които полицата “трябва да има”, “би трябвало/би могла да има” или “може да има”, за да сте сигурни, че купувате най-правилната за вас.     Условия, които ТРЯБВА да има Условия, които […]
  admin

Follow us on Facebook!