Сгради

Катедралата в Солсбъри (Salisbury Cathedral)

Катедралата в Солсбъри е културно исторически паметник за Англия заради кулата й, която притежава най-високия връх на територията на Обединеното кралство.

Катедралата е разположена в град Солсбъри, графство Уилтшър . Официалното име на храма е „Света Мария“.

Кулата, заедно с върха й достигат 123 метра, като тя е добавена към храма през 20-те години на 14 век като последния етап от издигането му. Основите на „Света Мария“ са положени през 1220 година, по времето на архиепископ Ричард Пур. За онова време, храмът е бил изграден изключително бързо и след 38 години работа, през 1258 година е осветен от крал Хенри III.

Материалът, от който е направена катедралата е чилмарски камък, който се е носил до Солсбъри от мястото му на добиване, което е било на 19км от града. През 17 век, върхът на кулата е реконструират заради голямата си тежест, а пред 19 век отново се налага реновацията му. Доказателството за изключителните архитектурни техники е това, че за всичкото това време, върхът се е отклонил само с около метър от основната вертикала.

Катедралата е издигната на просторна ливада, а основите и стигат само до 4 метра дълбочина заради високите подпочвени води. С внушителната си обител и параклис, храмът няма равен по размери в цяла Великобритания. Големият му часовник, който е построен още през 1386 година работи и до днес, което го прави най-старият работещ часовник в света.

„Света Мария“ се отличава с пестелив и изчистен дизайн, като сама по себе си е прекрасен пример за ранния готически стил. В катедралата се съхраняват уникални исторически предмети.

На този адрес може да видите кога катедралата е отворена за посещения.

Официален сайт

 [nggallery id=57]

About the author

Daniel

1 Comment

Click here to post a comment

 • […] Най-старите части на храма на катедралата показват нормански архитектурен стил. Тя е четвърта по големина във Великобритания. Има кула, която е висока цели 83 метра и се нарежда на второ място след тази на катедралата в Солсбъри. […]

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Британска държавна пенсия и Пенсионен Кредит, прилики и разлики. февруари 14, 2019
  Британска държавна пенсия и Пенсионен Кредит, прилики и разлики. Нека обясня основните прилики и разлики. И двете неща се получават от живеещи във Великобритания, които са навършили пенсионна възраст. Пенсионната възраст в момента е 66 години и е с тенденции да се увеличи. И двете парични заплащания са в максимален размер от 164.35 на седмица. […]
  Atanas Chikov
 • Ако планувате бебе в Англия има една сметка, която може би си заслужава да си направите. януари 30, 2019
  Ако планувате бебе в Англия има една сметка, която може би си заслужава да си направите. Ако си направите тази сметка правилно, може да спестите над 1000 паунда. Става въпроса за гражданството на детето. Когато дете на български родители се роди във Великобритания, статута на родителите има голямо значение за неговото гражданство. Ако в момента […]
  Atanas Chikov

Follow us on Facebook!