Забележителности и култура Сгради

Църквата на тамплиерите (Temple Church)

Красивият религиозен дом, отличаващ се от всички други с кръглия си неф, се намира в Лондон и е издигнат от рицарите тамплиери, затова е наречен и Църквата на тамплиерите.

Рицарите били насърчени от техния орден да изградят щаб в една от великолепните кръгли църкви по северното крайбрежие на река Темза. Тази църква била независима от Лондонската епархия и била под закрилата на короната.

През 1185 година църквата била осветена от Йерусалимския патриарх на името на Дева Мария. През следващия век към църквата била добавена и източна част, където се намира олтара. В криптата й се провеждали тайни церемонии по посвещаването на рицари.

През 1312 година орденът на тамплиерите е забранен и от тогава църквата принадлежи на хоспиталиерите и те от своя страна дали малка част от храма на адвокатите. Юристите получили църквата от Джеймс I завинаги, но тяхното задължение е да поддържат цялостно храма.

Църквата е реставрирана три пъти – през 20-те, 40-те и 60-те години на 19-ти век.

Храмът се намира на адрес:

Temple, London  EC4Y 7HL
+44 20 7353 8559

За да намерите дните и часовете, в които е отворено за посетители, моля проверете на официалния сайт.

Таксата за вход в храма е 4 паунда за възрастни, 2 паунда за пенсионери, а децата до 18 годишна възраст могат да влязат безплатно.

Oфициален сайт

[nggallery id=101]

Категории