Сгради

Кралският павилион в Брайтън (Brighton Royal Pavilion)

Кралският павилион в Брайтън е един псевдоориенталски дворец на насладите. С изключително красивата си екзотична архитектура, той е една от най-големите атракции на град Брайтън. Градът е разположен на 90км южно от Лондон в графство Източен Съсекс. Всяка година около 10 милиона туристи посещават града, който се е превърнал в един от най-предпочитаните английски морски курорти. Кралският павилион се е запазил и до днес, като хората твърдят, че тази забележителност е доказателство за разточителността на кралската фамилия.

Дворецът е една от най-впечатляващите и спиращи дъха постройки във Великобритания, резиденция на трима британски монарси. Ориенталските форми, куполите и минаретата на замъка са построени през 18 век, в типично индийски архитектурен стил от принца-регент, който по-късно става крал – Джордж IV. Кралският павилион е доказателство за екстравагантността и разточителството на кралските прищевки през този век. Тогава град Брайтън е бил най-модният английски курорт и един от първите европейски курорти.

Основите на Кралският павилион в Брайтън са положени през 1787 година, като самият строеж на двореца е станал на три етапа. Освен Джордж IV, замъкът е използван и от брат му – Уилям IV, а след това и от кралица Виктория.

От 1815 година до 1822 година, Джон Неш превръща Кралският павилион в натруфената постройка, която може да видите и днес. Страхотните декорации и детайли по интериора, направен в подчертано китайски стил, са реставрирани и могат да бъдат видени в пълния им блясък.

В днешно време, разходката из Кралския дворец може да ви се стори като истинско приключение сред странния свят от епохата на Регентството, която се усеща из целия Павилион. Посетителите остават със затаен дъх при вида на необичайните и красиви зали и стаи на замъка.

Изключително впечатление прави една от стаите, а именно Музикалната стая. В нея може да се види куполен таван, декориран в позлатени миди, както и ръчно изтъкан килим, запазен още от онова време. Чайната стая е още една изключително красива част от двореца, с нейния балкон, който гледа право към прелестните градини на Павилиона. Градините също са реставрирани и изглеждат както някога. Днес дори част от залите на Кралския павилион се отдават под наем за организирането на сватби и други лични празненства.

Можете да посетите Кралския павилион в Брайтън всеки ден от:

 • 10:00 – 17:00 часа, през периода октомври – март;
 • 09:30 – 17:30 часа, през периода април – септември.

Цените зависят от времето на годината, от това, дали посещението е семейно, групово и т.н.

Цени на билетите, може да откриете ТУК.

[nggallery id=50]

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Проверка и подобряване на кредитно досие ноември 14, 2018
  Всеки индивид във Великобритания е обект на следене от страна на финансовите инстутуции. Информацията за неговото поведение по отношение на оперирането с финанси се  записва и споделя. Съществуват много скрити детайли, които не могат да се видят с просто око в един кредитен рапорт. Всеки един от вас може да получи кредитен отчет, но рекламираните […]
  novinar
 • Безплатни курсове по английски – ноември октомври 29, 2018
  Безплатни курсове по английски – ноември Интересът към английския език е изключително голям. Ето защо стотици пъти съм получавал запитване за безплатни курсове по английски. До сега препоръчвах и продължавам да препоръчвам Учебен Център „Рая“, защото техния преподавател и система са много добри. А освен това и положителното на платения курс е, че когато платиш нещо […]
  novinar

Follow us on Facebook!