Имиграция и работа

Работа във Великобритания

Ако си търсите работа или искате да се установите в Обединеното кралство, трябва да сте наясно с условията и това. Като гражданин на Европейския съюз, Вие имате право на свободно движение и право на пребиваване като турист за срок от 3 месеца след пристигането Ви в Обединеното кралство.

След това, можете да пребивавате в страната, ако упражнявате договорно право, по един от следните начини:

 – като учащstudent
– като самонаето лицеself-employed
– като лице, което има средства, за да се издържаself-sufficient.
 – като нает на работа от работодател – (employed) ако сте изключение от ограниченията в достъпа до трудовия пазар на Обединеното кралство, наложени на българи и румънци.*

 

  • Докато сте учащ, може да работите, но първо трябва да получите регистрационен сертификат (жълта студентска карта) от UKBA (United Kingdom Border Agencу), след което ще имате право да работите като нает от работодател до 20 часа седмично през учебно време и на пълно работно време през ваканциите. Учебното заведение трябва да е от списъка на одобрените за целта учебни заведения от UKBA. Този списък се актуализира всяка година.

Друг вариант, който дава право на работа на пълно работно време като учащ, е записване на курс на обучение без откъсване от работа ( QCF или Qualifications and Credit Framework)**, в колеж. Може да се работи само по същата специалност, по която е обучението, преподавателите ще идват да проверяват работата ви и оценяват напредъка ви периодично.Още информация обучението и работата по време на него може да получите в подфорума „Студенти“, като кликнете тук.

  • За да започнете да работите като като самонаето лице (self-employed), не е необходимо предварително разрешение и не е задължително да притежавате документ, потвърждаващ, че сте самонаето лице (регистрационен сертификат, жълта карта за самонаето лице). От друга страна, обаче, такова потвърждение може да ви бъде поискано. Документът се нарича регистрационен сертификат (жълта карта за самонает) и се издава от UKBA.Самонаетите лица извършват услуги на частни лица и фирми, като издават за дейността си фактури. Отделна група са работещите в строителството.Aко искате да прочетете повече за самонаето лице (self-employed), разгледайте подфорума под същото име
  • Ако имате достатъчно средства да се издържате и не се налага да работите, може да пребивавате във Великобритания неограничено време в качеството си на self-sufficient, т.е. лице, което има достатъчно средства да се издържа. За да упражнявате съюзно право по този начин, ще трябва да имате пълна здравна застраховка. В противен случай, по сега действащото законодателство, срокът на пребиваването Ви в страната няма да бъде зачетен като срок, квалифициращ ви за получаване на постоянно местожителство ( кандидатства се 5 години или 5+1 години законно пребиваване като гражданин на ЕС във Великобритания)
  • Ако сте изключение от ограниченията върху достъпа на българите до трудовия пазар във Великобритания, може да работите като нает на работа от работодател(employed). Българите, които представляват изключение от ограниченията върху достъпа до трудовия пазар на Великобритания, могат да получат син регистрационен сертификат (синя карта) от UKBA. В някои случаи, синята карта е само потвърждение на правото им да работят като наети, а в други случаи, синята карта е вид разрешение да започнете работа като нает. Много работодатели не биха ви назначили, преди да се убедят, че имате право да работите като нает и биха ви поискали синя карта, преди да започнете работа.

Вие обаче можете да упражнявате договорно право на работещи в Обединеното кралство без ограничение при следните обстоятелства:
• ако на 31 декември 2006 г. или след тази дата имате завършени 12 месеца непрекъсната законна трудова заетост в Обединеното кралство, в това число влиза и работа като Au-pair;
• ако имате разрешение за влизане или постоянно пребиваване в Обединеното кралство, като това разрешение не подлежи на ограничение за започване на работа;
• ако сте омъжена/женен за гражданин на Обединеното кралство или за лица в Обединеното кралство;
• ако сте член на семейството на гражданин на ЕИЗ, който има право на постоянно пребиваване и не се налага да отговаря на критериите за разрешително за работа.

  1. Ако сте висококвалифициран и искате да работите като нает от работодател в Кралството, ще трябва да подадете документи за син регистрационен сертификат (синя карта) и ще можете да започнете работа едва след като получите този документ. Такъв сертификат се издава, ако отговаряте на определени условия и съберете необходимият брой точки, в които влизат възраст, образование, получавана заплата и др. Документи могат
    Къде да търсите помощ при домашно насилие?

    Затворници

    Сключване на брак

    Съкращение от работа

    Продажба на жилище

    Правата на младежите от А-Я

    Mortgage – Ипотека

    Работа във Великобритания

    да се подадат и от България, по пощата.Още информация и дискусия за започване работа в Кралството като висококвалифициран може да прочетете в подфорума HMSP

  2. Ако искате да работите като “au-pair”, първо ще трябва да получите лилава карта от UKBA. “Аu-pair” не е работа, на която трупате стаж или плащате данъци. Това е програма за културен обмен, която предоставя възможност на лица между 17 и 27 г. да пребивават в Обединеното Кралство с цел изучаване на английски език като:
    • Живеят в англоезично семейство за срок до 2 години и имат подходящи възможности за обучение.
    • Работят в помощ на семейството до 5 часа на ден, като ползват поне два пълни почивни дни на седмица и в замяна получават подходяща издръжка и разполагат със самостоятелна стая.

    Парите, които ще получавате от семейството, не са заплата, а джобни, но ще имате и шанс да научите добре английски. Ако искате да научите повече за това, как да започнете работа по този начин, посетете подфорума Au-pair.

_________
* Ограниченията върху достъпа на българи и румънци до трудовия пазар бяха наложени при присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз през 2007-ма година и ще продължат до края на 2013 г.
* *или както беше известно преди NVQ= National Vocational Qualifications, в Шотландия SVQ или Scottish Vocational Qualifications

Категории