Музеи

Британски музей (British Museum)

Най-старият музей в света. Основан през 1753 г. с дарение от 71 000 предмета от колекцията на сър Ханс Слоун, Британският музей бързо се превръща в една от най-посещаваните и спиращи дъха с величието си забележителности на града.
Първоначално музеят се помещавал в имението на фамилията Монтегю, но много скоро то станало твърде тясно, за да побере всички експонати на музея, чийто брой нараснал значително. Идеята за новата сграда възникнала още през 1823 г., но осъшествяването й отнело повече от 30 години. Струвало си чакането – зданието, проектирано от Робърт Смърк в гръцки стил и първоначално предвидено да побере огромната библиотека на крал Джордж III, вече е получило своята отлична оценка, дадена му от историята. Покритата с купол кръгла читалня била добавена към постройката през 1857 г., а Бялото крило, проектирано от архитекта Джон Тейлър – 30 години по-късно.

За да подслонят останките от атинския Партенон, които са сред най-внушителните експонати на Британския музей, през 1939 г. отворили врати и няколко специални зали. Поради големите щети, нанесени на сградата по време на Втората световна война, обаче, те, заедно с Голямата зала, трябвало да бъдат възстановени и били готови пак да посрещат посетители едва през 1962 година.

И накрая, но не и по важност, била преустроена Голямата зала. Новият й интериор от 2000 г. , направен под патронажа на кралица Елизабет II, се помещава на близо 8000 кв.м. и впечатлява най-вече със стъкления си покрив, формирайки вътрешен двор, в чийто център се намира известната читалня на музея. Дизайнът е направен от Норман Фостър така, че да улеснява посетителите да намират пътя към залите, благодарение на обширните открити пространства. По подобен начин е проектирана и пирамидата, намираща се на входа на Лувъра в Париж.
Неизброими съкровища са изложени в музея – саркофази, мумии и статуи (сред които и тази на фараона Рамзес II ) от Египет, известният Розетски камък, който помогнал на Жан-Франсоа Шамполион да разчете йероглифите, релефни гравюри от Асирия, мраморни останки от Партенона в Атина, гръцки статуи, артефакти от цял свят. Неслучайно и целта на музея е да разкрива пред очите на своите посетители антики и предмети на изкуството, създадени от древни и съвременни култури – Асирия, Африка, Океания, Америките, Судан, Азия и Европа.

 Сайт на Британския музей.

 [nggallery id=14]

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • Страшни разкази за социалните в UK юни 17, 2019
    Социалните служби във Великобритания си вършат работата, без да мигнат, и нашите сънародници с деца (особено новодошлите) разбират за това едва когато буквално им звъннат на вратата. Както неведнъж сме казвали досега – незнанието за порядките тук не е оправдание. Защото, когато имате проблем със социалните служби, в UK съществува съвсем реалната опасност те да […]
    Atanas Chikov
  • Български застрахователни неволи в UK юни 3, 2019
    Често пъти нашите сънародници във Великобритания изпадат в ситуации, в които се изяснява, че ако са имали направена застраховка навреме, развръзката сега би била много по-различна. И обикновено става въпрос за проблеми, изискващи солидна парична сума. Ех, ако…, но вече е късно! И още нещо. Когато се прави застраховка, тук не е важно само да […]
    Atanas Chikov

Follow us on Facebook!