Музеи

Британски музей (British Museum)

Най-старият музей в света. Основан през 1753 г. с дарение от 71 000 предмета от колекцията на сър Ханс Слоун, Британският музей бързо се превръща в една от най-посещаваните и спиращи дъха с величието си забележителности на града.
Първоначално музеят се помещавал в имението на фамилията Монтегю, но много скоро то станало твърде тясно, за да побере всички експонати на музея, чийто брой нараснал значително. Идеята за новата сграда възникнала още през 1823 г., но осъшествяването й отнело повече от 30 години. Струвало си чакането – зданието, проектирано от Робърт Смърк в гръцки стил и първоначално предвидено да побере огромната библиотека на крал Джордж III, вече е получило своята отлична оценка, дадена му от историята. Покритата с купол кръгла читалня била добавена към постройката през 1857 г., а Бялото крило, проектирано от архитекта Джон Тейлър – 30 години по-късно.

За да подслонят останките от атинския Партенон, които са сред най-внушителните експонати на Британския музей, през 1939 г. отворили врати и няколко специални зали. Поради големите щети, нанесени на сградата по време на Втората световна война, обаче, те, заедно с Голямата зала, трябвало да бъдат възстановени и били готови пак да посрещат посетители едва през 1962 година.

И накрая, но не и по важност, била преустроена Голямата зала. Новият й интериор от 2000 г. , направен под патронажа на кралица Елизабет II, се помещава на близо 8000 кв.м. и впечатлява най-вече със стъкления си покрив, формирайки вътрешен двор, в чийто център се намира известната читалня на музея. Дизайнът е направен от Норман Фостър така, че да улеснява посетителите да намират пътя към залите, благодарение на обширните открити пространства. По подобен начин е проектирана и пирамидата, намираща се на входа на Лувъра в Париж.
Неизброими съкровища са изложени в музея – саркофази, мумии и статуи (сред които и тази на фараона Рамзес II ) от Египет, известният Розетски камък, който помогнал на Жан-Франсоа Шамполион да разчете йероглифите, релефни гравюри от Асирия, мраморни останки от Партенона в Атина, гръцки статуи, артефакти от цял свят. Неслучайно и целта на музея е да разкрива пред очите на своите посетители антики и предмети на изкуството, създадени от древни и съвременни култури – Асирия, Африка, Океания, Америките, Судан, Азия и Европа.

 Сайт на Британския музей.

 [nggallery id=14]

About the author

Daniel

Добави коментар

Click here to post a comment

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Ако ви е страх от мечки не ходете в гората декември 10, 2020
  Има една приказка – “Ако ви е страх от мечки не ходете в гората”. Приказката е доста правилна, но ако случайно ви е страх от мечки и се налага да отидете в гората, намерете някой, който не го е страх и знае какво прави. Всички сте съгласни с това мнение, нали. Да се върнем на […]
  novinar
 • Най-често задавания въпрос напоследък: „Кой може да кандидатства за статут на уседналост от чужбина?“ декември 10, 2020
  ✅Хора, които са били във Великобритания, поне за един ден през предходните 6 месеца, ✅Хора, които са извън страната, но притежават документ за Permanent Residence или ILR – с други думи от старите документи за постоянно пребиваване, ✅Хора, които в някакъв период в миналото са пребивавали 5 години във Великобритания и могат да го докажат, […]
  novinar

Follow us on Facebook!