Забележителности и култура Музеи

Къща-музей на Шерлок Холмс (The Sherlock Holmes Museum)

Надали има човек, който да не знае кой е живял на „Бейкър Стрийт” 221. Историята на прочутия детектив владее съзнанието на милиони читатели в продължение на векове.
Според разказа на Артър Конан Дойл Шерлок Холмс и доктор Уотсън обитавали старата викторианска къща, намираща се днес в близост до музея на мадам Тюсо, в периода 1881-1904г. Поради тази причина английското правителство обявява сградата, построена през 1815г., за национална ценност и я превръща в музей, посветен на живота и времето на Шерлок Холмс, а интериорът й е така преустроен, че максимално да се доближи до описаното от Конан Дойл. Известният кабинет с изглед към „Бейкър Стрийт” е на първия етаж. Там посетителят може да седне в креслото на господин Холмс до камината и да се снима, да влезе в съседната на кабинета спалня, но, моля ви, използвайте собствената си лула, за да запушите!

Притежанията на детектива са на обичайните си места – бележник, лула, лупа, чехли…Ще ги намерите там, където той ги е оставил. Спалнята на доктор Уотсън пък е на втория етаж и гледа към малка вътрешна градинка, а най-отпред е и стаята на г-жа Хъдсън – хазяйката на двамата известни наематели.
Всички помещения на къщата са изпълнени както с лични вещи на детектива, така и с експонати от неговите публикувани случаи. Тук ще намерите и дневника на Уотсън с изписани на ръка бележки по загадката, описана в „Баскервилското куче”.
Третият етаж е специално отреден на нова изложба на восъчни фигури, където можете да видите Шерлок Холмс и д-р Мориарти в една и съща стая.
Посетителите на музея често питат дали наистина двамата герои са живели в тази къща. За съжаление обаче официална документация за наемателите от това време не съществува. Градските регистри доказват само, че къщата наистина е давана под наем в периода 1860-1934г. и в разказите на камериерките, работили в нея, често се споменавало името на г-н Холмс. А в съседство живеел някой си д-р Уотсън…Дали това са били те??? Никой не знае…

 Oфициален сайт

[nggallery id=18]

Категории