Сгради

Дърамската катедрала (Durham Cathedral)

Дърамската катедрала се намира в град Дърам, Англия и е седалище на англиканския епископ на Дърам. Издигането на катедралата е започнало през далечната 1093 година, а тя самата е считана за прекрасен пример на норманската архитектура и е определена за обект от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Религиозният храм е заменил „Бялата църква“ от Х век, а в него се пазят мощите на св. Кътбърт, главата на св. Осуалд Нортъмбрийски и останките на Беда Достопочтени.

Катедралата е разположена на стратегическо място – хълм, издигащ се над река Уиър. В нея всекидневно се провеждат служби на Англиканската църква и пее хор, с изключение на понеделниците или когато хорът е в отпуск. Храмът е голяма местна атракция, а централната му кула е висока 66 метра и открива гледка към град Дърам и околностите.

Дърамската катедрала е проектирана и издигната по времето на Уилям от Сейнт Карилеф, който е първи принц-епископ, назначен на поста от Уилям Завоевателя през 1080 година. След като е построена, катедралата претърпява някои промени и реконструкции, но като по-голямата част от нея се запазва в оригинален вид. Строежът на храма започва през 1093 година, като до 1096 година се построява вътрешната част на църквата пред олтара, стените на главния кораб на църквата са завършени през 1128 година, а сводът през 1135 година.

Уилям от Сейнт Карилеф умира през 1099 година и оставя завършването на катедралата на наследника си Ранулф Фламбард.

През 70-те години на XII век, епископ Хю де Пюизе добавя Галилейския параклис в западния край на храма.

В наши дни катедралата остава седалище на Дърамския епископ. Използвана е при снимките на хитовата филмова поредица „Хари Потър“, представена като училището за магьосници „Хогуортс“.

Oфициален сайт.

[nggallery id=58]

Категории