Сгради

Замъкът Лийдс (Leeds Castle)

Замъкът Лийдс е разположен в графството Кент – Англия, на изток от едноименното малко селце и датира от средата на 9 век. Замъкът е бил дом на Едуард I, Хенри V и Хенри VIII. Издигнат е на две малки островчета, съединени с прекрасно езеро, което го заобикаля.

Основите на пищната крепост са положени през 875г. от Етелбърт IV, който е бил член на саксонската кралска фамилия. В продължение на няколко века, замъкът е бил непревземаема каменна крепост. От 1278г. в него живеят кралски особи като първо е обитаван от Едуард I. През 1321г., по времето на Едуард II, е превзет, защото съпругата му кралица Изабела не получила достъп до замъка. Оттогава крепостта не е обсаждана, заради слуховете, че крепостта била обитавана предимно от жени.

Английската крепост е известна като ,,Замъкът на дамите“, защото внушителните й зали са били обитавани от цели шест английски кралици от Средновековието. Този замък е обявен за един от най-красивите замъци на Англия.

Замъкът пази различни произведения на изкуството и антики със свои уникални истории. Известен е също и с различните си експозиции:  на старинни кучешки каишки, вековни картини, ръчно везани гоблени и старинни мебели.

Дворецът е заобиколен от градини, замайващи растителни лабиринти, лозя и голф-игрище. Птичарникът има прекрасен изглед към езерото и е дом на много птици. Една от най- интересните и пленяващи дейности на двореца, за тези, които решат да пренощуват в него, е вечерята. Тя се поднася в банкетната зала ,, Хенри VIII“, която е запазила старинната си обстановка.

Посещения на замъка могат да се правят всеки ден като от април до септември това може да стане от 10;30 до 16;00 часа, а от октомври до март от 10;30 до 15;00 часа.

Цените на билетите са както следва:

  • За възрастни – 19,75 GBP;
  • За ученици, студенти и пенсионери – 17,50 GBP;
  • За деца ( от 4 до 15 годишна възраст) – 12,50 GBP.

Официален сайт

[nggallery id=52]

Категории