Имиграция и работа Право на работа: Други статии Работа като студент/учещ се - working students

Намиране на почасова работа за младежи на възраст под 18 години

Ако сте на възраст под 18 години, но все пак имате желание да се трудите и да припечелвате по малко, първото нещо, което ще трябва да направите е да си намерите почасова работа. Особено важно е да работите почасово, за да ви остава време за училище, домашни и други извънкласни занимания, но ако ви се работи повече или просто искате да съберете пари за нещо, през уикендите и ваканциите може да си позволите да работите по повече. Освен за пари, почасовата работа може да ви помогне в личностното ви развитие и в придобиването на нови умения и цялостен опит.

Младежите имат голям избор в работите, които могат да вършат почасово, така, че ще може да избирате спокойно това, което ви се работи и най-вече ще може да вършите това, което ви харесва.

Най-добрият начин да си намерите бързо почасова работа е да питате директно на място, защото на много места биха наели почасово младежи, които да помагат, но нямат времето да се занимават и да обявяват това. Най-доброто нещо, което може да направите в случая е просто да се появите и да попитате. Местата, на които най-често се търсят младежи за почасова работа са:

  • Малки квартални магазинчета;
  • Приюти за животни;
  • Фризьорски салони;
  • Градински центрове;
  • Хотели;
  • Кафенета;
  • Ресторанти и др.

Преди всичко попитайте на подобни места в близост до мястото където живеете, а ако нямате късмет, може да разширите района на търсене. Ако не намирате нищо не се притеснявайте, просто отворете справочник или указател и си харесайте някои места и след това отидете да попитате на място или се обадете по телефона, ако ви е прекалено далеч.

Ако навсякъде ви казват, че в момента не търсят нови работници ги попитайте дали в близко бъдеще ще им трябва човек и им оставете номера си или дори автобиография, за да ви се обадят в случай, че решат да наемат нови хора. Оставянето на автобиография вместо само телефонен номер може да бъде добър ход от ваша страна, тъй като независимо, че сте още тийнейджър, това ще покаже, че сте сериозни и наистина имате желание да работите.

За направите максимално добре автобиографията си прочетете  статиите ни „Писане и подредба на автобиография“ и „Видове подредби на автобиография“, като във вашия случай разгледайте примерната подредба за автобиографията за студенти и абсолвенти.

Имайте в предвид, че има закони, които защитават експлоатирането на непълнолетни и щом искате да работите почасово и сте на възраст под 18 години ще трябва да се запознаете с тях и да научите правата си. Може да се информирате като посетите сайта на британското правителство.

Ако сте над 16 годишна възраст и търсите почасова работа може да се обърнете и към трудов посредник в лицето на някоя агенция. Някои компании използват именно такива агенции за да си намират работници. Може да се запишете при трудов посредник, а те от своя страна ще ви предложат работни позиции, от които  ще може да си изберете нещо подходящо за вас. Имайте в предвид, че в тези агенции не се предлага само почасова работа, понякога се търсят хора за работа на пълен работен ден, но за тази цел трябва да имате навършени 18 години.

За да се свържете с някой трудов посредник просто потърсете номерата на подобни агенции в някой справочник или телефонен указател, или посетете някой сайт за услуги, като Yell.com.

Не бързайте да се отказвате ако не намерите работа веднага. Все пак почасова работа за младежи под 18 годишна възраст не се предлага много често. Просто продължавайте да търсите и да разпитвате и накрая ще намерите нещо, от което да останете доволни и да печелите сравнително добре. Ако искате да работите и нямате търпение да чакате, докато търсите работа може да попитате съседи и приятели дали искат да миете колите им, да гледате децата им, да косите ливадите им и общо взето да извършвате всякакви подобни платени услуги за тях. Това ще е добър начин да изкарвате по нещо докато намерите така желаната почасова работа.

 

Категории