Имиграция и работа Работа като самонает - self-employed

Няколко неща, които да проучим преди да започнем собствен бизнес

Има ужасно много случаи на хора, които започват свой собствен бизнес, но не успяват да го развият и в даден момент просто фалират. В 70% от тези случаи това става до 3 години след започване на бизнеса, а в останалите 30% – още в началото, през първите 6 месеца. За да имате възможно най-добри шансове вашият бизнес да оцелее е препоръчително да проучите добре следните неща:

  • Едноличен търговец или дружество с ограничена отговорност?

Тук трябва да проучите нещата внимателно и да прецените кое ще е по-подходящото за вас. Вашият избор ще повлияе върху това какви данъци ще плащате и каква правна и финансова отговорност ще носите.

  • Проучете конкуренцията.

Планирайте какъв точно ще е вашият бизнес и проучете внимателно конкуренцията. По този начин ще разберете с какво ще си имате работа за в бъдеще и какви евентуални грешки бихте допуснали в работата си. Проверете по колко получават конкурентите ви  от клиентите си за предоставяните стоки или услуги и преценете дали може да свалите цените за да ги привлечете вие.

Ако има конкурент, който доминира над останалите се постарайте да проучите него и потърсете за евентуални пропуски или грешки, които има в бизнеса си и се опитайте да не ги допускате. Предоставете на хората по-добро обслужване и ще забележите как клиентите на конкурента ви ще започнат да идват при вас.

  • Определете какви хора бихте желали за клиенти.

Ако искате клиенти от всякакъв тип и възраст, това значи, че ще останете без никаква клиентела. Трябва точно и ясно да определените с каква аудитория искате да работите и да рекламирате така бизнеса си, че да привлича главно тези хора. Направете си уеб сайт, който също да е насочен към избраната аудитория.

Правете чести проучвания и се допитвайте до клиентите, защото за да ръководите един бизнес успешно, трябва да ги познавате добре. Консултирайте се с хората и ги карайте да се чувстват по-специални от един обикновен клиент.

  • По колко ще си плащате?

Особено важно е да уточните колко пари ще си плащате. След като бизнеса си е лично ваш, нормално е вие сами да определите каква ще е сумата, която ще получавате, но отначало е добре да инвестирате повечето от приходите в разрастването на бизнеса и да си оставяте толкова пари, колкото са ви нужни за да преживявате.

  • Какво ще е името на фирмата?

Помислете добре за името на фирмата, което ще регистрирате, защото то ще ви съпътства винаги докато упражнявате бизнеса си. Потърсете дали има регистриран уеб сайт с такова име и ако има, потърсете друго име.

  • Как ще рекламирате бизнеса си?

Няма ползва от това да регистрирате фирма с хубаво име, ако няма подходяща реклама, чрез която да го изтъкнете. Проучете как ще рекламирате и какъв е бюджетът за целта. Ако имате връзки в бизнес средите ще е добре да ги използвате. Също така не подценявайте и интернет рекламата и главно тази в социалните мрежи.

  • Определете си бюджет за уеб сайт.

Повече от 50% от малките фирми нямат уеб сайт. Въпреки, че повечето искат такъв или не могат да си го позволят или не знаят, как да го направят. Особено важно е вашият бизнес да има онлайн присъствие, затова определете бюджет за направата на уеб сайт.

  • Финансиране.

Няма как да започнете собствен бизнес без нужното финансиране. Повечето хора нямат необходимата сума за това, така, че ако и вие сте от тях трябва да помислите по какъв начин ще финансирате начинанието си. Може да попитате близки и приятели за пари, да вземете заем от банка или пък да потърсите инвеститор.

  • Ще имате ли нужда от счетоводител?

Ако имате дори и най-малки съмнения, че ще се справите с документацията и воденето на счетоводство е препоръчително да наемете счетоводител. Преценете ще имате ли реална нужда от счетоводни услуги и какъв е бюджета ви за това.

  • Лицензи и други правни въпроси.

Проверете в местната община дали за бизнеса, който сте избрали няма да ви трябват лицензи или да трябва да се уреждат други правни въпроси. Това също може да ви струва пари, така, че проучете добре нещата, преди да се хвърлите в дълбокото.

  • Кога ще започнете?

Може да сте готови да започнете бизнеса си, но не бързайте с напускането на работа. Особено в началото твърдата заплата може да ви бъде от голяма помощ, така, че ако може да работите на досегашната си работа и след това да работите и за себе си, е добре поне в началото да работите и на двете места докато потръгне бизнесът ви.

Важно е да не забравяте, че ако бизнесът ви потръгне вероятно ще ви се наложи да наемете още хора, затова проучете как стоят нещата с наемането на лица и какви заплати, осигуровки и застраховки ще трябва да плащате. Също така проучете и различните банкови сметки, защото ако започнете да правите добри пари, ще е добре да ги държите в банката на сигурно.

Категории