Сгради

Обсерваторията Гринуич (The Royal Observatory)

Кралската обсерватория Гринуич е открита през 1675 от крал Чарлз II. По това време кралят назначава като директор на обсерваторията Джон Фламстед. Неговата главна задача е била да полага най-големи грижи и внимание за отстраняване на грешките в таблиците за движение на небесните тела и местата на фиксираните звезди, така че те да служат с най-голяма точност за определяне на географската дължина на местата на търговските кораби и за усъвършенстване на техниката за навигация.

Джон Фламстед е живял тук цели 43 години във т.нар. Къща на Фламстед, превърната сега в Музей на часовниците. Къщата има форма на осмоъгълник и на върха й има пилон с червена топка. Всеки ден точно в 12.00 топката се вдига за една минута нагоре по пилона, оповестявайки „Световното пладне“.

На Международна конференция през октомври 1884 г. е признат международния статут на обсерваторията, тогава е прието и международно споразумение меридианът, преминаващ през обсерватиорията, да се смята за нулев. Тогава е направена месингова ивица в двора, отбелязваща мястото на „нулевия” меридиан, която днес е обновена и изработено от неръждаема стомана.

Този меридиан в момента не е валиден, а съвременния „Нулев меридиан“ е изместен за модерните справочни системи с цели 102,5 метра източно от астрономическия нулев меридиан на Гринуич. Средно световно време по Гринуич (GMT) се е прилагало до 1954 г.

За последен път обсерваторията е използвана през 1924: електрифицираните ж.п. линии на метрото засегнали показанията на магнитните уреди. Това наложило обсерваторията да бъде изместена на друго място. Днес сградите на Гринуичката обсерватория са превърнати в Музей на астрономическите и навигационни инструменти и са част от Националния Британски морски музей.

Официален сайт.

[nggallery id=17]

About the author

Daniel

1 Comment

Click here to post a comment

Категории