Имиграция и работа Ревюта на професии

Професия „Войник”

Какво представлява работата:
Английската армия играе важна роля в националните, операциите на NATO и UN. Задълженията на войската могат да бъдат от битки в определените зони до миротворчески задължения и хуманитарна подкрепа. Армията се състои от полкове и корпуси, които са разделени на:
• Combat Arms – войски, директно пускани в бой, като кавалерия, въоръжени корпуси, въздушни корпуси и пехота;
• Combat Support Arms – осигуряват подкрепа на Combat Arms в области, като артилерия, инженерство, IT и комуникации, логистика и здравеопазване.
Като войник, ще имате множество военни задължения, ще вземате участия в операции ще придобивате важни за армията умения. Точните ви задължения ще зависят от това в коя Arm работите. Например, в Combat Arms, вие може да сте:
• въоръжен шофьор на превозно средство;
• част от екип на танк;
• стрелец на борда на военен хеликоптер.
В Combat Support може да работите като:
• механик, поддържащ превозните средства и оборудването на армията;
• лигистик контрольор, уверявайки се, че полковете са снабдени с всичко, което им е необходимо за дадена операция;
• оператор комуникации, осигуряващ радио и сателитни системи, за да могат главнокомандващите да имат връзка с офицерите и войските.
Като опитен войник, ще имате и възможността да предприемете допълнително специализирано обучение, например, да се присъедините към командосите, да работите в наблюдение на мишените или да станете експерт по експлозивите.

Какво е работното време и условията на труд:
Работните ви часове ще зависят от полка и съответната работа. Работните часове могат да бъдат продължителни и ненормирани по време на упражнения и операции, и може да сте далеч от семейството си за дълги периоди от време. Може да ви разгърнат в UK или чужбина и да работите при много условия и ситуации, които могат да бъдат от офис задължения до инженерна дейност, работа в кухня или болница, в зависимост от поста ви. Голяма част от времето си ще прекарате на полето по време на упражнения и разгръщане.

Какви умения и познания ще са ви необходими:
• самодисциплина, увереност и инициатива;
• добри умения за работа в екип;
• способност да мислите и реагирате бързо в бързо променящи се ситуации;
• добри комуникативни умения;
• добри нива на фитнес;
• желание да участвате в битки;
• способност да приемате заповеди от другите;
• практични и технически умения, съответстващи на полка или корпуса, към който желаете да се присъедините.

Какви квалификации и опит ще търсят работодателите:
За да се присъедините към армията, трябва:
• да сте на възраст между 16 и 33 години в деня, в който ви впишат (ако сте под 18 години, ще ви е необходимо съгласието на родител или попечител);
• да отговаряте на националните изисквания на армията;
• да преминете през цялостен военен медицински изпит.
За много военни професии не ви е необходима академична квалификация, въпреки че ще ви е необходима известна квалификация за определени технически роли, като инженерство и комуникации. Проверете в уебсайта на British Army какви са условията за кандидатстване за професиите, от които се интересувате. За да си помогнете в избора на кариера, която да предприемете, може да обсъдите различните детайли в подробности с местната Armed Forces Careers Office или Army Careers Office. Може да се подложите и на Army Entrance Test (известен още и като BARB). Това е тест с няколко възможни верни отговора на задача, който се опитва да открие професиите, които най-добре пасват на уменията ви. Следващата фаза ще бъде да прекарате няколко дни в най-близкия Army Development and Selection Centre, където вече може да говорите с подбрани за обучение кандидати, за да разберете повече за военния живот. Освен това ще ви подложат на интервю и серия от психически и тестове за откриване на ваши наклонности, както и цялостен медицински преглед. Ако успешно преминете през посочените изпити, ще се върнете обратно в Army Careers Office, за да подпишете военния си трудов договор. След това ще започнете Phase One Training. Ако сте на възраст между 16 и 17 години, може да кандидатствате за 42-седмичен курс в Army Foundation College в Harrogate. Ако се причислите към армията преди да сте навършил(а) 18 години, договора ви ще продължи до деня, в който навършите 22 години. Над 18 години, договора ви ще бъде за 4 години и три месеца. Може да си тръгнете по всяко време след тази дата, при условие че отправите 12-месечно предупреждение.

Какво допълнително обучение и развитие може да предприемете:
Като новопостъпил, какъвто и да ви е избора на професия, ще вземете участие в 12- или 14-седмична Phase One образователна програма, често считана за „основно обучение”, която включва:
• развитие на строева подготовка, разчитане на карти, оказване на първа помощ и работа с оръжия;
• полесражение и нощно обучение, включително камофлажни техники;
• практика върху мишени и стрелби;
• фитнес изпити.
Когато завършите Phase One, ще имате ‘Passing Out’ парад и ще се прехвърлите в избрания от вас полк или корпус, за да започнете специализираното обучение по Phase Two. Вашето обучение в Phase Two ще бъде с различна продължителност в зависимост от избрания от вас военен пост. Например, пехотинската подготовка отнема допълнителни 14 седмици, докато други професии и полкове могат да отнемат от два месеца до две години обучение. Обикновено, обучението ви ще съдържа възможността да се подготвите за съответни квалификации, като NVQ, City & Guilds образователно квалификационни степени или шофьорски квалификации. Освен това, по време на кариерата ви ще получите добро обучение с цел да развиете способностите си и да се подготвите за повишение в длъжност.

Каква заплата и други възнаграждения може да очаквате:
Заплатата ви на войник в армията зависи от поста, който заемате, колко време сте служили и заплащането за вашата конкретна длъжност. Новопостъпилите за обучение започват с £12,572 годишно. Редниците печелят между £15,677 и £20,600. Lance Corporal могат да печелят между £18,963 и £22,325. По-високите рангове могат да печелят от £24,328 до £40,650 годишно. Може да има допълнително възнаграждение, например, за служба в чужбина, или субсидии за жилища за семейните войници.

Възможности:
В армията може да служите до 22 години. Ще прогресирате през ранговете от редник до Lance Corporal, Corporal, Staff Sergeant или Colour Sergeant, Warrant Officer Class 2 и Warrant Officer Class 1. Освен това, може да получите повишение от non-commissioned officer (NCO). Непрекъснато има търсене на подходящи нови кандидати. Свържете се с местната Army Careers Office за повече информация и съвет. Посетете http://www.armyjobs.mod.uk/Contact+Us/Home.htm, за да откриете най-близкия център. След като напуснете армията, може да се прехвърлите към множество професии. Видът на професията, която бихте могли да предприемете, ще зависи от уменията, обучението и квалификациите, които сте придобили по време на службата. Вашият resettlement officer ще има възможност да обсъди с вас вариантите преди да си тръгнете. Подробности относно кариерите може да откриете в списанието http://www.questonline.co.uk/.

Повече информация:
British Army
Tel: 08457 300111
http://www.army.mod.uk

Army Recruiting and Training Division
Trenchard Lines
Upavon
Wiltshire
SN9 6BE
Tel: 01980 615041
http://www.army.mod.uk/atra

About the author

Andrey

1 Comment

Click here to post a comment

Категории