Имиграция и работа Ревюта на професии

Професия „Готвач”

Какво представлява работата:
Готвачите отговарят за приготвяне на храна посредством множество кулинарни техники. В големите кухни, те обикновено ще работят като част от екип, като носят отговорност за определена дейност, като хляб и тестени изделия, или зеленчуци. Главният готвач, който също може да бъде известен като изпълнителен готвач или ‘maitre de cuisine’, отговаря за управлението на цялата кухня. Основните ви задължения като готвач могат да бъдат:
• планиране на менюто;
• работа с доставки;
• управление на бюджета;
• организиране на персонала;
• наблюдение и поддръжка качеството на храната, произвеждана в кухнята;
• проверка дали кухнята работи в рамките на съответната хигиена, здраве и безопасност.
Обикновено ще започнете работа като стажант, като прекарвате времето си във всяко кътче на кухнята, придобивайки множество кулинарни умения и техники, и научавайки се как да се грижите за кухненското оборудване и прибори. С придобиването на опит, може да прогресирате готвач на отдел и да отговаряте за управлението на определена част от кухнята. Следваща стъпка ще бъде заместник готвач, която ще включва използването на опита от всяка област на кухнята и, когато е необходимо, управление на цялата кухня от името на главния готвач. В по-малките кухни може да отговаряте за почистване на кухнята и сервиране на клиентите.

Какво е работното време и условията на труд:
Обикновено ще започвате работа рано сутрин и ще приключвате късно вечер, което може да бъде част от система на смени. Освен това, ще работите през някои почивни дни и национални празници. Като готвач, който има договор с доставчик на провизии, може да спазвате работното си време. Често се предлага и почасова, и сезонна дейност. Кухненските помещения са топли и влажни, и много натоварени по време на ключовите часове за хранене. Ще носите връхно облекло, престилка и шапка, за да предпазите облеклото си и поради хигиенни причини.

Какви умения и познания ще са ви необходими:
• истински интерес към храната и готвенето;
• силни комуникативни и лидерски умения;
• способност да работите под напрежение;
• високи стандарти на чистота и хигиена;
• способност да се справяте с множество задачи;
• способност да работите като част от екип;
• творчество и въображение при поднасяне на храната;
• добри организационни способности;
• способност да управлявате бюджет.

Какви квалификации и опит ще търсят работодателите:
Може да не ви е необходима някаква специална квалификация, за да започнете работа като стажант. Все пак, някои работодатели ще предпочетат да притежавате добър стандарт основно обучение, по всяка вероятност включващо GCSE по предмети като английски език, математика и кетъринг (или хотелиерство и кетъринг). Друг начин за подготовка за този вид работа е да се запишете за курс, който комбинира обучение с практика и назначаване на работа, като:
• Level 2 Diploma в областта Professional Cookery (издавана от ASET и City and Guilds);
• BTEC National Certificate/Diploma в областта Hospitality или Hospitality Supervision;
• BTEC HND в областта Professional Cookery;
• foundation degree в областта Culinary Arts Management.
Проверете в колежите и университетите за съответните изисквания. Освен това, може да навлезете в професията чрез програма за чиракуване (Apprenticeship). Видовете apprenticeship във вашия район ще зависят от местния пазар на труда и видовете умения, които работодателите изискват от служителите си. За повече информация, посетете http://www.apprenticeships.org.uk/.

Какво допълнително обучение и развитие може да предприемете:
Може да се подготвите за NVQ квалификации по предмети, като:
• Food Processing and Cooking, Level 2;
• Professional Cookery, levels 2 и 3;
• Hospitality Supervision, Level 3.
Може да развиете по-напреднали умения и да си помогнете в кариерата чрез задочно обучение за квалификации, като foundation degree, BTEC HNC или образователно квалификационна степен в областта на професионалното готварство, мениджмънт на кулинарното изкуство или hospitality management.

Каква заплата и други възнаграждения може да очаквате:
Стажантите могат да печелят между £12,000 и £15,000 годишно. Готвачите на отдели могат да печелят около £17,000. Заместник готвачите може да печелят около £25,000. Главните готвачи могат да печелят около £30,000. Изпълнителен главен готвач в хубав хотел може да печели между £40,000 и £50,000 годишно.

Възможности:
Има около 250,000 готвачи в UK. People 1st (Sector Skills Council гостоприемство, свободно време, пътуване и туризъм) докладва че има масивен недостатък на квалифицирани готвачи. Работа в UK може да си намерите във всяка една област на индустрията, включително хотели, ресторанти, барове и кафенета, както и в областта на образованието, NHS и Въоръжените сили. Много ресторанти се управляват от собствениците или са вид съдружие, като голям брой са собственост и се управляват от готвачи. С придобиването на квалификации и опит по време на работа, може да прогресирате до главен готвач или супервайзор в кухнята. В по-големите кухни има по-голяма вероятност да имате възможности за повишение. Може да се прехвърлите и в областта на мениджмънта, да организирате собствен кетъринг бизнес или да преподавате кетъринг или професионално готварство в колежите. Свободните работни места се обявяват в местната и национална преса, Jobcentre Plus, в индустриалните журнали, като Caterer and Hotelkeeper и в уебсайтове, като http://www.caterer.com/.

Повече информация:
Springboard UK Ltd
http://www.springboarduk.org.uk

People 1st
2nd Floor
Armstrong House
38 Market Square
Uxbridge
Middlesex
UB8 1LH
Tel: 0870 060 2550
http://www.uksp.co.uk/ (careers information)
http://www.people1st.co.uk

About the author

Andrey

1 Comment

Click here to post a comment

Категории