Имиграция и работа Ревюта на професии

Професия „Масажист”

Какво представлява работата:
Масажистите могат да използват ръце, лакти и крака, за да разтриват и манипулират човешката тъкан. Масажът може да се използва за:
• подобряване тонуса на мускулатурата и кожата;
• подпомагане на кръвообръщението;
• освобождаване на тялото от токсини.
Като масажист, може да използвате уменията си за помагане на клиентите да се освободят както от физическо, така и от психическо натоварване. Може да лекувате множество пациенти, като:
• хора, възстановяващи се от период на болест;
• индивиди, на които им е необходима подкрепа, когато са болни;
• хора, които желаят да се справят по-ефективно със стреса;
• хора, които желаят да развият нивото си на физическа релаксация.
Може да специализирате в определена масажистка област, като:
• индийски масаж на главата – това включва употребата на определени масла и техники за отпускане на врата, раменете, главата и лицето;
• спортен масаж – в тази област се включва манипулирането на спортни наранявания, като изкълчвания, скъсани сухожилия и счупени крайници;
• бебешки масажи – тази област може да допринесе за успокояване както на бебетата, така и на родителите им;
• масаж на тялото – той обхваща цялото тяло, особено крайниците и гърба.
Обикновено започвате дадена сесия чрез взимане на подробна медицинска история и задаване на въпроси относно здравословното състояние и начина на живот на пациента. По време на манипулацията ще упражнявате натиск върху специфични области, за да облекчите напрежението и да помогнете за възстановяване на естествения баланс на тялото. Може да използвате и различни масла. След манипулацията давате на пациента последващ съвет относно това как да поддържа общото си благосъстояние.

Какво е работното време и условията на труд:
Работното ви време ще съвпада с удобното за клиентите ви свободно време, което ще обхваща работа вечер и през почивните дни. Често е възможна и почасовата работа. Може да работите на множество места, като салони за красота, спа центрове и фитнес зали. Може да работите и в обстановка за полагане на грижи за здравето, като приюти и допълнителни медицински центрове. Сесиите могат да бъдат от 15 до 60 минути, в зависимост от потребностите на клиента. Манипулациите ще извършвате в тихо помещение с маса за масажи. Някои клиенти може да посещавате в домовете или работните им места (тук ще ви послужи шофьорската книжка).

Какви умения и познания ще са ви необходими:
• увереност да работите в непосредствена близост до клиентите;
• способност да развиете съпричастие към клиентите;
• спретнат вид и добра лична хигиена;
• способност за ясна комуникация;
• изключително добре развити слухови способности;
• способност да познавате кога даден пациент се нуждае от препращане към квалифициран медицински специалист;
• способност да поддържате актуални и прецизни досиета на клиентите;
• търговски умения за ръководене на бизнес;
• физическа издръжливост за ежедневно провеждане на множество манипулации.

Какви квалификации и опит ще търсят работодателите:
За да работите като професионален масажист, ще трябва да завършите курс, който обхваща около 100-150 часа теоретически познания, манипулация, наблюдавана от инспектор или учител, обстоятелствени учения и практически изпит. По-кратните курсове обикновено са встъпителни или само за общи познания и обикновено не са подходящи за подготовка на професионална практика. Курсове за масажист може да предприемете от няколко организации, като Vocational Training Charitable Trust (VTCT) и International Therapy Examination Council (ITEC); проверете в уебсайтовете им за повече информация. Някои курсове покриват и критериите за членство в професионална организация – трябва да направите проверка преди да се запишете. Кандидатските изисквания могат да се различават и за някои може да са ви необходими GCSE (A-C) по английски език и биология или BTEC, VTCT или ITEC Certificate или Diploma по анатомия и физиология. Структурата и съдържанието на избрания от вас курс трябва да отговаря на National Occupational Standards, развити от Skills for Health, Sector Skills Council for Health. Проверете в уебсайта на Skills for Health. Може да успеете да навлезете в тази професия чрез Apprenticeship в областта на терапията за красота. Видовете Apprenticeship във вашия район ще зависят от местния пазар на труда и видовете умения, които работодателите изискват от служителите си. За повече информация посетете http://www.apprenticeships.org.uk/. Prince’s Foundation of Integrated Health (PFIH) работи по развитието на самостоятелен регулативен орган за алтернативни терапии, който се очаква да влезе в сила през 2008г.

Какво допълнително обучение и развитие може да предприемете:
Обучението за масажист обикновено ще включва серия от образователни дни или уикенди при някои назначения. След като вече сте навлезли в курса за масажист, може да изучавате предмети, като:
• анатомия и физиология (в подробности);
• класически масажистки техники;
• цялостни масажистки движения по тялото;
• техники за здраве и безопасност (включително и вашата собствена позиция на тялото при извършване на масаж);
• водене на досиета;
• наблюдение промените в здравословното състояние и развитие на клиентите за даден период от време;
• практически бизнес умения.
Някои курсове водят и до членство в професионална организация, като:
• Federation of Holistic Therapists;
• British Register of Complementary Practitioners;
• General Council for Massage Therapy (тази организация работи с други професионални организации за създаване на национален регистър на масажистите).
Всяка организация може да ви осигури информация за допълнителните критерии за членство и подходящите квалификации. Като член на професионална организация, ще имате достъп до последващи програми за професионално развитие и възможности в мрежата. Ако желаете да специализирате в определена масажистка област, като масаж на бебета и пеленачета, или спортен масаж, ще ви е необходимо допълнително обучение в тази специфична област. За повече информация може да посетите уебсайтовете на Guild of Infant and Child Massage и Sports Massage Association. Massage Training Institute осигурява информация и консултация за общ, цялостен масаж, но не могат да дават информация за специфични области.

Каква заплата и други възнаграждения може да очаквате:
Много масажисти са самонаети и таксуват на час, като тарифата може да е между £20 и £60 на час. Ново квалифицираните масажисти, работещи в салон, може да печелят около £14,000 на година. С придобиването на опит и умения в областта на множество терапии, може да печелите до £40,000 на година. Може да получавате и бакшиши от клиенти, и комисионни от продажбата на козметични продукти.

Възможности:
През последните 20 години се наблюдава значителен растеж на интереса в масажите и другите алтернативни терапии. Много алтернативни терапии в наши дни за интегрирани в традиционната грижа за здравето. Може да откриете възможности за работа в NHS, частните клиники, салоните, спа центрове и хотели. Все пак, най-голяма вероятност да си намерите работа има при самонаетите терапевти. За да успеете, ще трябва да изградите и поддържате здрава репутация, и клиентела. Трябва да сте готови да провеждате маркетинг на бизнеса си, което първоначално може да означава продължителни работни часове до момента, в който утвърдите бизнеса си. С придобиването на квалификации и опит, може да продължите да изучавате допълнителни форми на масажа, като лечителен масаж или алтернативни терапии, като ароматерапия, reiki или reflexology. Свободните работни места могат да се обявяват чрез местната преса и публикации, като http://www.massageworld.co.uk/.

Повече информация:
Prince’s Foundation for Integrated Health
33 – 41 Dallington Street
London
EC1V 0BB
Tel: 0203 1193 100
http://www.fih.org.uk/about_us

Vocational Training Charitable Trust (VTCT)
3rd Floor
Eastleigh House
Upper Market Street
Eastleigh
Hampshire
SO50 9FD
Tel: 023 8068 4500

Home

Institute for Complementary Medicine
PO Box 194
London
SE16 7QZ
Tel: 020 7231 5855
http://www.i-c-m.org.uk

General Council for Massage Therapy
Tel: 0870 850 4452
http://www.gcmt.org.uk

International Therapy Examination Council (ITEC)
4 Heathfield Terrace
Chiswick
London
W4 4JE
Tel: 020 8994 4141

Home

Massage Training Institute
PO Box 44603
London
N16 0XQ
Tel: 020 7254 7227
http://www.massagetraining.co.uk

Guild of Infant and Child Massage
Fyfield, Greenhill Park Road
Evesham
Worcestershire
WR11 4NL
Tel: 01889 564 555
http://www.gicm.org.uk

Skills for Health
Goldsmiths House
Broad Plain
Bristol
BS2 0JP
Tel: 0117 922 1155
http://www.skillsforhealth.org.uk

Sports Massage Association (SMA)
1 Woodville Terrace
Lytham
Lancashire
FY8 5QB
Tel: 0870 005 2678
http://www.sportsmassageassociation.org

Federation of Holistic Therapists
18 Shakespeare Business Centre
Hathaway Close
Eastleigh
Hampshire
SO50 4SR
Tel: 0870 420 2022
http://www.fht.org.uk

About the author

Andrey

1 Comment

Click here to post a comment

Категории