Имиграция и работа Ревюта на професии

Професия „Оператор строителна техника”

Какво представлява работата:
Като оператор на строителна техника ще работите с машини, които се използват за строеж на сгради, пътища, железопътни линии, както и в лесовъдството. Ще работите с техника, като:
• 180- и 360-градусови багери (JCB);
• булдозери и самосвали;
• мобилни платформи (MEWP);
• неподвижни, мобилни кранове и кранове за груб терен;
• compactors и whacker plate, които се използват за заглаждане на работната повърхност.
Ще използвате и самотоварачи и мотокари за товарене и разтоварване на строителни материали на работната площадка. Освен шофирането и управлението на строителна техника, ще сменяте кофи, лопати и други приспособления, ще поддържате оборудването и ще провеждате ежедневни проверки за безопасност. В зависимост от работата ви, може да работите с banksman/bankswoman, който ще проверява позицията и дълбочината на изкопа от нивото на земята, или ще ви напътства чрез сигнали или радио станция, ако видимостта ви е ограничена.

Какво е работното време и условията на труд:
Обикновено ще работите 40 часа седмично, но работното време може да се различава ако трябва да се спазват срокове. По-голяма част от работата ви ще бъде на открито при всякакви климатични условия, а условията могат да бъдат шумни и замърсени. Някои машини може да се отворени, а други с покрити кабини. Може да работите на високо, например, когато работите с кран. За всички видове дейности ще носите лично предпазно облекло, включително и предпазна каска, наушници и ботуши. Според природата на работата ще пътувате от едно на друго работно място, като някои договори може да са по-продължителни и да включват дълги периоди далеч от дома.

Какви умения и познания ще са ви необходими:
• основни познания по автомобилна механика;
• добро зрение, слух и ниво на концентрация;
• добри практически умения;
• способност да се следват прецизни инструкции;
• добро ниво на фитнес и подвижност за смяна на тежки приспособления и катерене по кабините;
• добри комуникативни способности;
• познание на безопасността;
• добри умения за самостоятелна и екипна работа;
• умения за работа от височини.

Какви квалификации и опит ще търсят работодателите:
Не винаги ви е необходима квалификация, за да работите като оператор на строителна техника, но работодателите може да изискват GCSE по предмети, като математика, английски език, дизайн и технология или еквивалентни професионални квалификации, като Edexcel (BTEC) Introductory Certificate, Diploma в областта Construction или Intermediate Construction Award. Първоначално може да работите като общ работник, за да придобиете известен опит. След като започнете работа, работодателя може да ви предложи обучение в управлението на строителна техника. Може да успеете да навлезете в тази професия чрез Apprenticeship при предприемач. Видовете Apprenticeship във вашия район ще зависят от местния пазар на труда и видовете умения, които работодателите изискват от служителите си. За повече информация посетете http://www.apprenticeships.org.uk/. Предишният шофьорски опит с LGV или самотоварач може да ви даде предимство в търсенето на работа. Занаятите в областта на строителството се предлагат и като избор на кариера за жени чрез кампанията http://www.knowyourplace.org.uk/.

Какво допълнително развитие и обучение може да предприемете:
По всяка вероятност ще получите обучение по време на работа, което ще доведе до NVQ квалификации, като NVQ в областта Plant Operations Level 2. NVQ предлага варианти, като:
• кранове и повдигащо оборудване;
• оборудване за копаене и прехвърляне на пръст;
• оборудване за достигане на височини;
• транспортиране на тежести;
• оборудване за пакетаж.
Има варианти и за slinger/signaller дейност, разглобяване на кранове и апаратури, железопътна дейност. С придобиването на опит, може да се прехвърлите към NVQ Construction Plant and Equipment Supervision Level 3. Работодателят може да ви осигури обучение за придобиване на Powered Access Licence (PAL). Лицензът доказва, че може да работите с мобилни платформи. За повече информация посетете уебсайта на Powered Access Federation.
Construction Plant Competence Scheme (CPCS)
Повечето предприемачи настояват да имате CPCS карта, за да работите на обектите. Червената „стажантска” карта ви позволява да управлявате строителна техника, за да изградите опита си. След като сте завършили съответните NVQ за категорията техника, която управлявате, може да преминете към синята/ зелена карта, която да докаже, че сте напълно компетентен.

Каква заплата и други възнаграждения може да очаквате:
Стажантите печелят до £13,000 годишно. С придобиването на квалификации, операторите на строителна техника могат да печелят между £15,000 и £19,000. Опитните оператори могат да печелят между £20,000 и £26,000 годишно. Операторите могат да увеличат заплащането си чрез извънреден труд и бонуси ако работят на договори.

Възможности:
Може да намерите работа при строителни и инженерни предприемачи, местните органи на властта и компании за наемане на строителна техника. Възможно е и да работите в чужбина на договор. С придобиването на опит, може да започнете да извършвате наблюдение на работното място или да се преместите в конструктивния мениджмънт. Може да специализирате в близки на професията области, като изчисление, или да станете координатор, избирайки необходимата за всяка дейност техника и оценяване на новото оборудване. Продажбите на техника са друга, отворена за вас област, ако имате познания в областта на индустрията. Самонаемането се среща често – или като собственик, или като работник за даден предприемач. Следните линкове може да са ви от полза в търсенето на свободи работни места:
http://www.bconstructive.co.uk/caree…ub_section=251
http://www.constructionjobsnet.co.uk/
http://www.jobcentreplus.gov.uk/

Повече информация:
Construction Plant Hire Association
27/28 Newbury Street
London
EC1A 7HU
Tel: 020 7796 3366
http://www.cpa.uk.net

International Powered Access Federation (IPAF)
Head Office
Bridge End Business Park
Milnthorpe
LA7 7RH
http://www.ipaf.org

ConstructionSkills
Bircham Newton
King’s Lynn
Norfolk
PE31 6RH
Tel: 01485 577577
http://www.cskills.org

About the author

Andrey

1 Comment

Click here to post a comment

Категории