Имиграция и работа Ревюта на професии

Професия “Merchandiser”

За работата:
Merchandiser разпределят стоките по магазините и решават как те да бъдат представени. В големите търговски компании merchandiser може да се занимават с определена серия продукти. В по-малките търговски компании, те може да отговарят както за покупките, така и за пласмента им.
Merchandiser предвиждат насоките и модните тенденции и решават кои продукти е най-вероятно да се харесат на потребителите. Те анализират информацията по продажбите, разработват крайните цели и планират увеличението на печалбата. Посещават доставчици или производители, за да изберат продуктите. Това води до тясната връзка с купувачите. Merchandiser уговарят цената, поръчват продукти, споразумяват се за датата на доставката, водят документите и поддържат тясна връзка с доставчиците, за да са сигурни, че стоките ще пристигнат на време.
Merchandiser поддържат тясна връзка с персонала по подредбите на щандовете, както и с мениджърите на отделите, за да могат да решат по какъв начин трябва да бъдат подредени стоките, за да привлекат вниманието на клиента. Това може да включва планиране и представяне на промоции и рекламни кампании. В някои компании тази работа се извършва от отделен човек – visual merchandiser.
Освен това, merchandiser могат да пътуват до различни магазини, за да обсъждат продажбите на стоките, както и да вземат решение дали да отдръпнат, увеличат или преместят стоката в друг магазин. Компютрите играят важна роля в тази професия – използват се за воденето на статистики по продажбите, за съставянето на проекти за продажби и представянето на графики и диаграми.

Работно време:
Обикновено merchandiser работят от 9am до 5.30pm, от понеделник до петък, но често се случва да работят извънредно, за да спазят определени срокове, например, при представянето на специални промоции или при отварянето на нов магазин.
По-голямата част от работата се извършва в офис, но всяка седмица трябва да се отделя време за посещение на регионалните магазини и доставчици. Това може да включва прекарването на известно време далеч от дома. На по-висшите нива, това може да включва пътуване в чужбина – за търсенето на нови доставчици, избирането на определени продукти, или разрешаването на проблемни ситуации с производители.

Умения и интереси:
За да работите като merchandiser ще са ви необходими:
• математически способности за работа с бюджети и продажни стойности;
• компютърни умения за съставянето на графики и диаграми;
• умение да разбирате желанията на клиента;
• търговски нюх и умения да водите преговори;
• умения за работа в екип;
• да сте организиран(а) и да умеете да планирате;
• добри писмени и говорими комуникативни умения;
• творчески дух;
• умения за динамична и напрегната работа.

Назначаване:
Назначението обикновено става с квалификационна степен или с BTEC/SQA Higher National Diploma (HND). Всеки кандидат може да бъде приет, но дисциплини като търговия, маркетинг или бизнес, са предимство. Опитът в бизнес или търговската индустрия е полезен, независимо дали е придобит в магазин.
За приема в квалификационен курс се изискват пет GCSEs (A-C)/S grade (1-3) плюс две A level/three Higher. Еквивалентни квалификации също могат да бъдат приети. Изискването за Higher National Diploma (HND) са четири GCSEs (A-C)/S grade (1-3) плюс едно A level/две H grade, или еквивалент.
Някои компании могат да ви приемат и с A levels/Highers, или еквивалент, ако притежавате необходимите умения и качества. Обаче, конкуренцията за тази професия е голяма, така че опита в областта на търговията е важен.
Квалификацията Access to Higher Education също може да бъде приета за определени курсове.
Проверете в колежите и университетите за точните кандидатски изисквания.
Понякога работодателите може да изискат и шофьорска книжка.
Обикновено, новите кандидати започват работа като merchandising administrator, merchandising junior, разпределител или дистрибутор.
Младите хора могат да бъдат приети и чрез програма за чиракуване (apprenticeship scheme).

Обучение:
Обучението се извършва по време на работа и обикновено има ясно изразена йерархична структура – assistant merchandiser, merchandiser и, в по-големите организации – senior merchandiser. Обикновено, повишението зависи от достигнатото ниво, измерено или чрез вътрешните стандарти и постижения, или чрез придобитите квалификации.
Някои по-големи търговски организации набират кандидати за graduate management training програми. Това включва работата в различни отдели, изучаване на всички аспекти от продуктовия и търговски мениджмънт, преди да се специализира в merchandising.
Квалификациите, които могат да бъдат изучавани, докато работите в областта на индустрията, включват:
• NVQ/SVQ level 2 до 4 в областта на Доставките;
• NVQ/SVQ level 2 и 3 в областта Търговски операции;
• NVQ level 2 и 3 в Продажби;
• NVQ Level 4 в Управление на продажбите;
• квалификациите на Chartered Institute of Purchasing and Supply (CIPS);
• квалификации по продажби и маркетинг Chartered Institute of Marketing (CIM).
Потърсете повече информация в уебсайтовете на CIPS и CIM.
За кандидатите под 24 години има Apprenticeship програми. В Англия има обикновени Apprenticeship (level 2) и Advanced Apprenticeships (level 3). Потърсете повече информация в www.apprenticeships.org.uk.
Apprenticeship програмите могат да се различават в различните области. Повече информация потърсете в http://www.scottish-enterprise.com/m…pprenticeships, http://new.wales.gov.uk/splash2.jsp;…ationandskills и http://www.delni.gov.uk/.

Възможности:
Merchandiser могат да работят в областта на модата, домашните потреби или в търговията с храни. Работодателите могат да бъдат вериги от магазини с филиали, супермаркети и универсални магазини.
Съществува конкуренция при назначаването на работа. Merchandiser обикновено работят в главните офиси, разположени в Лондон и на югоизток, въпреки че се намират работни места във всички части на страната. Свободните работни места се обявяват в местните и национални вестници, а някои агенции за набиране на персонал са специализирали в merchandising.
В по-големите търговски компании има по-добри перспективи за повишение и възможностите могат да включват специализация в определени видове или марки стоки, поемане на отговорност за стоковия пласмент по магазините в целия регион, или преместването в други области на търговския мениджмънт. Понякога merchandiser трябва да сменят работното си място, за да получат повишение.
Има възможности за работа в чужбина, особено за транснационални компании.

Годишен доход:
За кандидатите се предвиждат управленските постове.
Junior или assistant merchandiser обикновено печелят между £12,000 £18,000 годишно.
Опитните регионални merchandiser печелят от £20,000 до £40,000 годишно.
Senior merchandiser в големите търговски компании печелят около £50,000 годишно.

Повече информация:
Chartered Institute of Marketing (CIM)
Moor Hall
Cookham
Maidenhead
Berkshire
SL6 9QH
Tel: 01628 427500
http://www.cim.co.uk

Chartered Institute of Purchasing and Supply (CIPS)
Easton House
Easton on the Hill
Stamford
Lincolnshire
PE9 3NZ
Tel: 01780 756777
http://www.cips.org

Skillsmart Retail
40 Duke Street
London
W1A 1AB
Tel: 0800 093 5001
http://www.skillsmartretail.com

About the author

Andrey

1 Comment

Click here to post a comment

Категории