Гражданство Имиграция и работа Имиграция и работа: Новини

‼️ 👉 Ако имате статут за уседналост или чакате за такъв, много е важно да знаете това!

🎯 Оказва се, че статутът за уседналост във Великобритания е доста търсен.

Няма значение какви са причините, важното е че доста хора искат, но не могат да го получат. Както знаете, колкото е по-търсено нещо, толкова то е по-ценно!

 

🎯 Оказва се дори, че статусът е по-търсен от ваксина.

 

Сега отново сериозно по темата!

 

Ако вие сте успели да получите статут – честито!

 

🎯 От вас сега се искат няколко неща:

  • да не го загубите и
  • да не се окаже невалиден, недоказуем.

 

Нека разясня първо нещо, което се отнася и за временен и постоянен статут, а после ще обясня и за двата статута за уседналост.

 

Ако имате статут за уседналост, е важно той да е валиден и да може да докажете, че имате статут, ако ви трябва за работа, квартира, обучение или помощи.

 

Така също статутът ви трябва да е валиден, ако искате да пътувате обратно във Великобритания.

 

🎯 Какво точно имам предвид под недоказуем статут? Ами основно, да не можете да докажете, че имате статут.

Аналогично – ако имате пари в банката и искате да изтеглите от банкомата 150 паунда, ви трябват две неща – валидна банкова карта и правилния ПИН код. Ако нямате тези неща, няма как да докажете на банкомата, че вие сте  човека с парите и че картата е ваша.

 

🎯 При статута на уседналост  вашият документ за самоличност (паспорт или лична карта) се равнява на банковата карта. ПИН номера ви е един 6 цифрен код, който получавате всеки път, когато трябва да генерирате вашия код за споделяне, нужен на държавни служби и частни институции.

 

За да може да използвате статута си на уседналост пълноценно, трябва в сайта на Hоme Office да имат актуалните данни за вашия документ за самоличност. Тоест, ако изтече паспортът ви или личната ви карта, или ако ги загубите и си подмените документа за самоличност, не забравяйте да влезнете онлайн в сайта на правителството и да си добавите новите данни и снимка на новия документ.

 

🎯 Друг често срещан е – да имате статут за уседналост, но да нямате достъп до телефона или имейла, с който е направена апликацията. Това е все едно, че имате банкова карта, но не разполагате с нейния ПИН код.

 

🎯 Опитвайте се винаги да имате актуален телефонен номер и имейл в апликацията си за статут. Ако си промените телефония номер, е сравнително лесно той да бъде подменен във вашия статут стига да имате достъп до имейла си.

🎯 Ако загубите достъп до имейла си, е сравнително лесно да промените имейла си, когато имате достъп до телефона си.

🎯 Ако обаче нямате достъп нито до телефон, нито до имейл,  нещата стават сложни и единственото решение ще е ваше лично обаждане до Home Office, което може да отнеме един час на телефона.

Така също, ако не знаете английски, ще ви трябва някой да превежда.

 

Не правете грешката да използвате телефони и имейли на други хора.

 

Ако все още чакате решение за статут и сте дали телефона и имейла на някой друг, в случай че този човек не си вдигне телефона или не проверява имейла си и не ви информира за изпратени до вас имейли, има огромна вероятност да получите отказ за статута, дори и да отговаряте на условията като цяло.

 

Ако пък този човек не е някой, на когото имате доверие, то той може да злоупотреби и да ви направи мръсно като откаже започната  апликация за статут, или анулира готовата такава, като се представи пред службите за вас.

Именно такъв случай имах днес! Сънародник получава имейл, че подадената апликация за статут ще бъде изтеглена и ме пита какво е това. Разяснявам му, че е поискал да му се откаже апликацията, а той вика няма такова нещо. Интересното е, че проблеми се случват и между най-близките роднини и приятели и не е добре да използвате дори и техните имейли или телефони. Имал съм случаи на човек, който се е разделил със съпругата си и не може да получи достъп до статута си, понеже тя му прави мръсно и не иска да му съдейства.

Повече за сроковете за статут, четете тук: https://help4bg.co.uk/2020/12/08/status-timeline/

Ако имате нужда от помощ и допълнителна информация можете да се свържете с мен на телефон: 077 86 06 70 76, или да пишете на имейл  atanas@chikov.com.

About the author

admin

2 Comments

Click here to post a comment

  • In the realm of dental care, few names evoke trust and expertise like Dr. Anuradha Bose Dental Clinic. Nestled in the heart of our community, this premier dental clinic has become synonymous with outstanding oral healthcare and brilliant smiles. Under the leadership of the esteemed Dr. Anuradha Bose, the clinic has earned a well-deserved reputation for its commitment to patient-centric care, cutting-edge treatments, and a warm, welcoming environment. Join us as we delve into what makes Dr. Anuradha Bose Dental Clinic stand tall as a beacon of excellence in dental care.

Категории