Забележителности и култура Сгради

Замъкът Дънвеган (Dunvegan Castle)

Сред всички исторически крепости на територията на Шотландия няма друго, което да достига очарованието на замъка Дънвеган. Този красив замък се извисява на брега на остров Скай и е разположен северно от малкия шотландски град Дънвеган. В тази част на страната се намира и област Хайленд и красивият залив Лох Дънвеган.

Дънвеган е най-старият обитаван шотландски замък, в продължение на почти 800 години. Той е бил семейно имение на клана Маклауд. Самото име Дънвеган се превежда като „малък замък“.

Едноименното градче около двореца се е разраства значително и много бързо, особено през последните няколко години. Там непрекъснато се отварят нови магазини, въпреки, че броят на жителите намалява, но за сметка на това, този на туристите се увеличава.

Архитектурата на замъка е наистина уникална. Тя представлява смесица от над 10 архитектурни стила, които оставят следа от различните исторически етапи, през които замъка е съществувал. Историята на Дънвенган разбира се е пряко свързана с клана Маклауд, който е един от най-известните в Шотландия и едва ли има хора, които да не са чули това име. В крепостта има зали с реликви и старинни предмети още от Средновековието – времето на родоначалниците на клана. Сред тях са фамилния флаг на Маклауд, купата им и известният рог на Сър Рори Мор.

От клана Маклауд никога не са предполагали, че замъкът им ще бъде отворен за обществени посещения, но това става факт през далечната 1933 година и от тогава до ден днешен Дънвеган се превръща в една от най-атрактивните и посещавани крепости в Шотландия. За времето, през което портите на замъка са отворени за посетители, в него са идвали личности като Сър Уолтър Скот, д-р Джонсън, кралица Елизабет II, японския император Акихито и много други.

В днешно време районът около Дънвеган е известно и обичано място отдих и развлечение. От островът, където се намира замъка може да се наеме лодка, с която да се плава по езерото или да се лови риба. Освен това в градчето Дънвеган има множество интересни магазинчета, където има за всекиго по нещо.

Замъкът може да посетите:

  • от 31 март до 15 октомври: всекидневно – 10:00- 17;30 часа;
  • от 16 октомври до 30 март: всеки делничен ден, само с предварителна уговорка за групово посещение.
Цените на билетита са:
  • Възрастни – 9,50GBP;
  • Деца (5-15 години) – 5,00GBP;
  • Студенти, пенсионери и групи – 7,00GBP;
  • Семейни билети (2 възр. + 3 деца) – 27,00GBP.
[nggallery id=75]

Категории