Забележителности и култура Сгради

Замъкът Каудор (Cawdor Castle)

Замъкът Каудор е съвкупност от всичко, което търси всеки един почитател на шотландската история. Средновековната атмосфера на Каудор е толкова запазена, благодарение на интериора му, че първоначално човек има чувството, че може да я пипне с ръка и усети дори във въздуха. Самата крепост е завладяваща и магична, пряко свързана с Шекспир и неговата „Магбет”. В наши дни замъкът не се е превърнал в поредната средновековна и студена постройка, чиито руини са успели да се запазят, а си е останал като топло и прекрасно семейно имение, което все още е дом на фамилия Каудор. По настоящем в замъка живее овдовялата графиня от рода.

Замъкът се намира в едноименната шотландска община и е разположен на около 16км източно от Инвърнес и на около 8км югозападно от град Нейрн.

Сведения за съществуването на замъка във сегашния му вид датират още от 1454 година. Въпреки това замъка е издигнат по-рано, като най-старата част в него е построена през 1380 година. Интересна особеност е, че Каудор е издигнат около стълба на дърво. И до днес части от дънера на това дърво могат да бъдат видяни в  подземието на кулата, което някога е било тъмницата на замъка.

Има легенда, която обяснява защо замъкът е построен точно на това място. Някогашният владетел на района Каудор имал малък замък и решил да си построи нов с по-силна кула. Една нощ владетелят сънувал сън, който му подсказал какво да направи. На следващия ден той натоварил едно магаре със злато и го пуснал да обикаля из района. Според съня трябвало да построи новия замък там, където магарето спре. Така магарето се изморило и спряло под едно дърво да си почине и именно това е дървото, чиито дънер може да се види и до днес в подземието на замъка.

При посещение в Каудор може да разгледате помещенията и залите, които са изпълнени с автентична мебелировка и семейни ценности. В голямата зала има много семейни портрети на фамилията Каудор. Старата кухня на замъка е едно доста атрактивно помещение, чиито вид може да смае всеки. Кухнята е използвана до 1938 година, а сега е запазена като пример за това как са изглеждали кухните преди векове.

Около крепостта има цели три градини, които са изключително красиви. Едната от тях е оградена, тя е и най-старата и датира още от 1600 година. По-късно тя се използва като зеленчукова градина. Освен нея има и цветна градина, както и дива градина, която е и най-новата и е направена през 1960 година.

Дните и часовете, през които замъкът е отворен за посетители, както и цените на билетите може да намерите на този адрес.

Официален сайт

[nggallery id=74]

Категории