Имиграция и работа Работа като самонает - self-employed

Започване на нов бизнес или закупуване на вече разработен

За да ръководите свой собствен бизнес има два варианта – да го започнете и развиете сами или да закупите вече разработен бизнес. Някои хора смятат, че започването на нов бизнес е изключително вълнуващо нещо, а други са ужасени от новостите и предпочитат да играят на сигурно, затова ние ще разгледаме и двата случая за да разберем какви са предимствата и недостатъците им.

  • Предимства при закупуване на разработен бизнес.

Когато предпочетете да закупите разработен бизнес ще сте по-спокойни, отколкото при започването на нов, защото няма риск от това той да не потръгне. Освен вашето спокойствие, по този начин вие осигурявате и това на банките и кредиторите, а с това те от своя страна ще ви дадат заем по-лесно, в случай, че решите да разширите бизнеса.

Със закупуването на разработен бизнес вие знаете какво да очаквате, имате редовна клиентела и можете да прецените потенциалните печалби и загуби. Ако имате заделени пари, които сте смятали да инвестирате при започването на бизнес за популяризация и реклама, сега това няма да е нужно и може да ги вложите в разрастването на новия бизнес.

Когато закупите бизнес вие започвате да печелите от първия ден и няма да ви се налага да работите на загуба като в случаите, когато започвате нов бизнес, където ще ви се налага да го правите с месеци, а понякога и години. Освен това чрез придобиването на разработен бизнес вие ще имате вече изградена мрежа от доставчици, работници и репутация, което значи, че няма да ви се налага те първа да градите тези неща.

  • Недостатъци при закупуването на разработен бизнес.

Главният недостатък на закупуването пред започването на нов бизнес е, че това винаги излиза по-скъпо. Друго нещо, което трябва да вземете в предвид е, че някои клиенти, работници или дори доставчици може да прекратят взаимоотношения с вашия бизнес, заради настъпилата промяна.

Закупуването на разработен бизнес понякога може да се превърне в продължителен процес, през който ще трябва да платите за доста правни услуги и такси. Въпреки, че бизнесът е разработен, все пак има известен риск. Не е сигурно, че след като го сте го закупили той няма да фалира и така да изгубите много пари.

Кой е по-добрият вариант?

Ако се чувствате готови да започнете собствен бизнес и сте сигурни, че ще се справите успешно, тогава няма какво да мислите – започнете от нулата. Ако обаче предпочитате да играете на по-сигурно и искате да си спестите всичките усилия и разходи по изграждането на един нов бизнес, тогава е по-добре да закупите разработен.

Освен всичко до тук, трябва да вземете на предвид и нещо друго – финансовата част. Може да искате да закупите разработен бизнес, но да нямате финансовата възможност за това, така, че си направете добра сметка с какви пари разполагате и кой от двата варианта ще е по-удачен за вас.

Категории