Имиграция и работа Работа като самонает - self-employed

Какво е да започнем и ръководим собствен бизнес?

Повечето нови предприемачи смятат, че започването на собствен бизнес е много натоварващо емоционално и физически. Те го сравняват с това да се грижиш за новородено или пък да се стараеш да поддържаш дълга и романтична връзка с човека до себе си, а тези сравнения са много точни. Но все пак ако един човек вярва в себе си, има желание и е достатъчно отговорен може да се справи и дори да превърне бизнеса си в мечтаната работа, от която да печели повече от добре. В тази статия ще обясним за хората, които все още обмислят, какво е да започнем собствен бизнес.

Негативни страни

  • Особено в началото ще трябва да се трудите наистина здраво. Ако искате бизнесът ви да потръгне ще трябва да работите дълги и изморителни часове всеки ден, най-вероятно без възможност за почивка. Ако мислите, че с 8 работни часа на ден ще направите нещо, по-добре се откажете. Пригответе се за много работа и никакво време за почивка. В случай, че не можете да се справите може би е по-добре да започнете собствен бизнес с цел докарване на допълнителни доходи и да работите по няколко часа на ден след работа. Така ще работите по няколко часа на ден след работа, няма да е задължително да работите всеки ден, ще може да си починете когато искате и ще може да изкарате допълнителни доходи.
  • Пригответе се за много пречки по пътя. Просто трябва да забравите, че всичко ще потръгне по план, така както вие смятате, факт е, че винаги има спънки и нещата никога не минават гладко. Всяко нещо, което сте планирали ще отнема много по-дълго време за да се случи, ще изисква по-големи инвестиции отколкото сте предполагали и ще ви носи по-малка печалба от колкото сте си мислили. Все пак е хубаво да останете оптимистично настроени и да не се предавате. Ако сте решителна и силна личност ще се справите със всички пречки, които ви се изправят на пътя.
  • Особено в началото ще сте без никакви пари. За да просъществува бизнесът ви ще си плащате толкова, колкото ви е нужно за да преживявате. Другите пари ще заделяте за инвестиции в бизнеса и за неговото разширяване. Ще трябва да се примирите с факта, че няма да сте най-богатият човек, поне в началото, докато не започнете да печелите добре. Освен инвестирането в бизнеса е добре да си заделяте и малко пари настрани, защото никога не се знае за какво може да ви потрябват.
  • Напрежението и стресът ще са плътно с вас през повечето време. Все пак това е нормално когато сте вкарали всичките си спестявания в нов бизнес и не знаете дали той ще потръгне или не. Просто очаквайте много стресови ситуации и проблеми, но въпреки това се опитайте да запазите спокойствие, защото всичкият този стрес и напрежение се отразяват пряко на вашето здраве. Намерете си нещо, което ви успокоява и ви помага да се разтоварите.
  • Освен ако нямате бизнес партньор трябва да свикнете и със самотата. В началото няма как да наемете хора, които да работят за вас, така, че ще вършите всичко сами и на всичкото от горе няма да има с кой да си размените две думи.  Но за да потръгне бизнесът ви ще трябва да се примирите и да работите наистина много, вместо да прекарвате време с близките, приятелите и семейството – това е жертва, която трябва да сте готови да направите.

Позитивни страни

Стига толкова негативизъм, време е да споменем и някои плюсове на това да имате собствен бизнес.

  • Ще вършите нещо, което ви харесва всеки ден. Когато създадете бизнес свързан с ваше хоби или просто нещо, което ви интересува и ви харесва ще ви донесе голямо удоволствие докато работите. Когато развиете малко бизнеса може да наемете и други хора, за да вършат за вас нещата, които не ви харесват или просто са ви омръзнали.
  • Започването на собствен бизнес е нещо наистина предизвикателно и интересно. Така освен, че ще се усъвършенствате с всеки изминал ден, вие ще трябва да се справяте с различни предизвикателства, а фактът, че бизнесът си е лично ваш ви дава правото да си поставяте нови и нови цели, които да изпълнявате.
  • Сами сте си шеф. Това е най-голямото предимство за повечето хора. Така когато ви се налага да работите дълги часове, ще знаете, че поне го правите за себе си, а не за някой друг. Винаги ще имате пълен контрол над нещата и другите ще трябва да се съобразяват с вас, а не обратното. Можете да работите където искате, когато искате и по колкото време искате или накратко – можете да правите каквото си искате.
  • Ще имате възможността да задоволите нуждите на пазара. Много хора решават да започнат свой собствен бизнес, защото остават озадачени от някои пазарни ниши, които или въобще не са покрити или просто конкуренцията е малка и заради това предлага ужасно качество на предоставяните услуги и продукти на клиентите си. Те от своя страна нямат особено голям избор и затова се примиряват с подобно нещо. Затова ако сте започнали бизнеса си поради подобна причина, вие ще имате възможност да задоволите нуждите на клиентите и да се преборите с конкуренцията.
  • Когато ръководите собствения си бизнес трупате изключително ценен опит, който ще ви бъде от полза за в бъдеще, ако решите да започнете отново работа за работодател. Така във вашата автобиография ще изпъква факта, че сте ръководили собствен бизнес. Това ще покаже на работодателят, че вие имате опит и сте решителна и организирана личност.
  • Ще се срещате с много нови хора, ще изградите добри връзки в бизнес средите и ще имате възможността да помогнете на други хора, като ги наемете на работа.
  • Ако вашият бизнес се развие и потръгне ще изкарвате добри пари и ще можете да си позволите много повече неща от преди. В един момент може да се окаже, че изкарвате повече пари от колкото можете да похарчите, а това вече е едно наистина приятно усещане и показател за много успешен бизнес.

След като вече сте на ясно какво е да започнете собствен бизнес, можете да прецените дали имате подобно желание или не.

Категории