Забележителности и култура Музеи

Музей Виктория и Албърт (Victoria & Albert Museum)

Един от най-посещаваните в английската столица музеи – този на Виктория и Албърт, е основан още през 1852г. с цел да вдъхновява и обучава бритаските дизайнери и производители. Идеята за него била на принц Албърт, който решил печалбите от Световното изложение през 1951г. да бъдат вложени за закупуването на сграда за музея в Южен Кнесингтън. Днес той е дом на над 4 милиона експоната, представящи вековното развитие на различните култури по света. В зашеметяващата му колекция има европейски, индийски, китайски, корейски, японски и ислямски предмети, вариращи от керамика, стъкло, метални изделия, скулптури до костюми, доспехи, оръжия и мебели. Сред най-известните сбирки са: Театралните галерии, Галериите на Саклър за изкуство и образование, както и „Средновековие и Ренесанс” ( открита през 2009г.). В залите, отделени изцяло на Великобритания пък посетителите могат да проследят развитието на изкуството и дизайна в империята от 1500г. до 1900г. Тук е и първата произведена в света вилица – още от 1632г. И това е само върхът на айсберга. В музея на Виктория и Албърт е събрана впечатляваща колекция от източни декоративни изкуства, мода и бижута, която обхваща времето от 17-ти век до днес, метални изделия, и повече от 14 000 експоната на мебели от Великобритания, континентална Европа и Америка, които датират от Средновековието до наши дни.
Колекциите в музея са толкова разнообразни, че е трудно да се посочат най-важните сред тях. Сякаш сред любимите на посетителите зали са тези с отливки на най-известните европейски скулптури и паметници. В края на 19-ти век, когато малко хора са имали късмета и възможността да пътуват из континента, тези отливки били доста популярен начин да бъдат показани известни постижения на културата и изкуството от Европа. Наред с всичко останало тук можете да видите реплики на известната колона на Траян, намираща се в Рим, на Портата на победата от Сантяго де Компостела, както и доста сполучливо копие на скулптурата „Давид” от Микеланджело.

Сградата на музея сама по себе си също представлява забележителност. Викториански стил, съчетан с елементи от епохата на крал Едуард. Внушителната фасада е висока цели 220 метра, изработена от червени тухли и цимент от Портланд, проектирана от Астън Уеб през 1891г. като допълнение към основната сграда. Конструкцията е издигана цели десет години – от 1899г. до 1909г. Архитектите днес определят дизайна на Уеб като еклектичен. Повечето от детайлите носят полъх от Ренесанса, докато самата сграда е в средновековен стил. Арките, подкрепяни от римски колони, са определено клачески. А кулата над главния вход напомня за тези, строени в Готическия период, особено в Шотландия. Във вътрешността предпочитан материал е мраморът.
Музеят на Виктория и Албърт е един от малкото, които остават почти незасегнати от бомбардировките през Втората световна война. Реновации започват да се правят едва през 1960г., като тогава е добавено и ново крило, посветено на Хенри Коул, а през 1990, 2001 и 2010г. са открити и множество други галерии. В настоящия момент се обсъждат и възможностите музеят да се разширява и под нивото на земната повърхност.

Адрес: Cromwell Road, SW7.

Официален сайт 

 [nggallery id=16]

Категории