Работа като самонает - self-employed

Как да започнем свой собствен бизнес в сферата на почистването

Какво представлява бизнесът в сферата на почистването?

Този тип бизнес е предпочитан от едноличните търговци. На теория, всичко, от което се нуждаете е гъба, препарат и търкане, но в действителност е много по-сложно.

Бизнесът с почиствания покрива всичко, от един чистач с няколко обекта за почистване на седмица, до голяма фирма със стотици работници. Има много видове чистачи – по домове, по офиси, чистачи на училища и болници, както и в други ниши –  като чистачи на килими, прозорци и автомобили.

За жалост, и тази индустрия е засегната, като всички други сектори, от рецесията. Според доклад, публикуван от индустриалните анализатори „Плимсол“, през май 2010, 382 компании в почистващата сфера са изгубили повече от една трета от стойността си за времето от една година, обаче изобилието от възможности си остава.

Според „Асоциацията по почистващи услуги и поддръжка“ ( Cleaning and Support Services Association ) тази индустрия струва около 10 милиарда паунда и наема около 820,000 души. Доминират предимно малките организации, като около една трета от хората работят във фирма с не повече от 9 души екип.

Кой е подходящ  за тази сфера?

Това е индустрия за перфекционисти. При почистването целта е почистваното място да се спретне и да стане представително и уютно, затова ако не сте мотивирани достатъчно да правите нещата безупречно, това може да се отрази и на вашият екип и фирмена етика.

Трябва да можете да внушавате доверие у вашите клиенти, добрите взаимоотношения с клиентите са важни. Няма  значение, че повечето от работата се върши, когато клиентът не е вкъщи или в офиса – целта е те да ви се доверяват безусловно, когато трябва да ви дадат ключа от имота си, така че и първото впечатление е особено важно.

За да ръководите приличен бизнес в сферата на почистванията,  ще са ви нужни и безупречни административни умения. Ако искате да имате истински печалби, трябва да работите със стотици, дори хиляди клиенти, затова трябва да имате подробни записи на това кога и кой трябва да бъде обслужен.

Какъв начален капитал е нужен?

За най-обикновен бизнес за почистване по домовете, в който работите сами или с най-много един до двама работници няма да е необходим особено голям начален капитал, особено ако повечето от необходимото оборудването го има в домовете, в които ще се почиства.

Повечето от началния капитал ще отиде за маркетинг. Може да успеете да привлечете няколко клиента „от уста на уста“, но е почти невъзможно да имате изобилие от клиенти, без да раздавате брошури и без реклама.

Рекламата в местните вестници и списания може да се окаже ефективна, както и визитки, брошури по пощите, онлайн реклама и др. Някога просто едно почукване по вратите на хората с ценоразпис в ръка е достатъчно.

Почистването с търговски договор за офиси и фирми (Commercial contract cleaning) изисква доста по-голям начален капитал, защото трябва да си закупите собствено оборудване, да наемете няколко работника (средно им се плаща около 6,50GBP на час) и бусче, с което да превозвате оборудването и екипа си до офиса на клиента. Ще ви е необходим и много по-голям бюджет за маркетинг.

Застраховка също ще е необходима- както за оборудването, така и за вас, а това може да се окаже доста голям разход. Не са много редки случаите на инциденти, като  падане или от вредните химикали които се използват понякога, затова е добре да сте подсигурени за всеки случай.

Необходимото ви основно оборудване ако започнете Commercial contract cleaning включва:

–          Колички за оборудването – 250-400GBP всяка

–          Прахосмукачка – от 100GBP нагоре

–          Метачна машина – 200-2000GBP

–          Микробус – от 3000GBP нагоре

Първи стъпки

Първо трябва да направите свое демографско проучване. Ако планирате бизнес за почистване по домовете, районът, в който ще работите, трябва да бъде такъв, че жителите да могат да си позволят да плащат на някой друг да им върши домакинската работа.

Трябва да добиете и представа за услугите и цените, които другите чистачи в района предлагат.  Ако имате техни брошури, просто им се обадете като потенциален клиент и ги разпитайте за тези неща.

Същото важи и за почистванията с търговски договори. Разпитайте офисите и фирмите колко ги таксуват. Може да се окаже, че районът, в който искате да работите, е пренаситен и да се наложи да се преориентирате. Също така по-големи и развити компании могат да подбият вашите цени и да си стане трудно да оцелеете в бизнеса.

Ако работите в почистването и самите вие, поне в началото, ще придобиете по-точна представа за времето и ресурсите, необходими за завършване на работата.

Работното време е нещо, с което ще се наложи да обмислите много внимателно, ако искате да ръководите бизнес за почистване на работни места. Едва ли ще се намери работодател, който да се съгласи да притеснявате екипа му с бръмченето на прахосмукачка в работно време, така, че трябва да имате желание да работите във всяко друго време, но не и от 9 до 17 часа.

След като сте свършили с проучванията и сте решили какъв бизнес за почистване точно  ще ръководите, трябва да си изградите репутация или разпознаваема марка. Оставяйте клиентите си доволни, за да ви препоръчват на близки и приятели.

Във връзка с това да имате собствена разпознаваема марка, може да обмислите варианта за униформи на работниците ви с вашето име или лого на тях, както и служебният микробус да е изрисуван с вашите телефони за връзка, име и лого.

Може да се окаже добре за начало да се съсредоточите върху малък район и да вложите всичките си усилия в него. Това не само ще ви създаде добра репутация в квартала, но и ще пътувате по-малко между обектите, защото ще са близо един до друг – а това ще ви спести пари и ще имате повече време за работа.

Правила и разпоредби

Всяка компания, в която се наемат хора, трябва да се съобразява с разпоредбите за наемане.  Работата в сферата на почистванията по принцип е ниско платена и ако искате добър приход, вероятно ще трябва да плащате на подчинените си минималната заплата, която е 6.19 GBP  на час за работници над 21 години. Трябва винаги да знаете кога тя се покачва, за да избегнете глобите и делата като работодател.

Отговорността да наемате хора носи куп допълнителни проблеми и усложнения.

Застраховка за освобождаване работодателя от отговорност (Employers’ liability insurance ) е задължителна, ако наемате хора. Ако почиствате офиси с търговски договор, трябва да вземете предвид правилата за  Transfer of Undertakings (Protection of Employment) , за кратко – TUPE. В тези правила се включва задължението, ако подпишете договор за почистване на офис или друг бизнес обект,  да наемете и чистачите, вече работещи там.

Почистването е свързано с използването на опасни химикали, затова трябва да спазвате разпоредби като „Chemicals Regulations 2002“, „Dangerous Substances and Preparations (Safety) Regulations“, „Control of Substances Hazardous to Health Regulations“ и „the Health and Safety at Work“.

Не е необходим лиценз за да започнете бизнес с почиствания. Обаче, ако ви има регистрирани в   „Бюрото за съдимост“ (Criminal Records Bureau) и сте „чисти“, това може да се окаже ценно предимство, когато убеждавате потенциални клиенти в надеждността на вашата компания. Ако почиствате сгради като училища и болници, е много вероятно да ви поискат подобна информация преди да ви наемат.

За конкретни полезни съвети и трикове в професионалното почистване, прочетете тази тема във форума Bghelp.co.uk.

Категории