Сгради

Англиканската катедрала в Ливърпул (Liverpool Anglican Cathedral)

Англиканската катедрала е най-голямата катедрала в Обединеното кралство. Сър Джон Бетжеман я нарича „една от най-грандиозните сгради на ХХ век“.

Англиканската катедрала е построена в центъра на град Ливърпул, Англия и е седалище на епископа на Ливърпул. Тя се строи между 1904 и 1978 година, въз основа на дизайна на един млад архитект – Джайлс Скот, който тогава е бил неизвестен. Неговият оригинален проект е бил за сложна готическа катедрала, но проектът е бил променен в по-модерна готика. Общата външна дължина на сградата, включително Дамският параклис, е 189 метра, което я прави най-дългата катедрала в света.

Катедралата има и най-високите и най-тежки църковни камбани в света. Те са окачени на височина 67m и общото им тегло е 31.5 тона.

В допълнение към службите, в Англиканската катедрала се организират и редица концерти, изложби, рецитали, както и връчване на дипломи. Катедралата има два тръбни органа. По – големият орган е най-големият във Великобритания и може би и един от най-големите работещи органи в света. Той има 10 268 тръби. Концертите на орган могат да станат едно незабравимо преживяване сред спиращата дъха архитектура. В катедралата има галерия, където посетителите могат да видят уникална колекция от викторианска и едуардианска бродерия. Входна такса се заплаща за посещение на кулата и за колекцията бродерии.

Отворена е всекидневно за посещения от 08:00 – 18:00 часа

Вход: Свободен

Официален сайт

 [nggallery id=40]

Категории