Имиграция и работа: Правна помощ Необходими документи за работа - общ преглед Работа като самонает - self-employed Работа като студент/учещ се - working students

Жълти регистрационни сертификати (Жълти карти)

Жълтите регистрационни сертификати, известни още като „жълти карти“ показват, че съответното лице има достъп до трудовия пазар, но той е ограничен. Жълтите сертификати (карти) са няколко вида, който често биват бъркани от хората – едните са „Жълт регистрационен сертификат за студенти“, другите „Жълт регистрационен сертификат за самонаети лица“. Има и „Жълт регистрационен сертификат за лица, които могат да се издържат самостоятелно“. В по-долните редове ще прочетете разликите между тях:

Жълт регистрационен сертификат за студенти.

Този сертификат се издава само на студенти, който учат в автентично учебно заведение, включено в Регистъра на образователните институции, одобрен от Министерството на образованието. Целта му е да потвърди, че сте гражданин на страна от ЕИЗ, който упражнява договорно право. При изваждане на такъв сертификат, имате право да работите до 20 часа седмично и на пълен работен ден през ваканциите, ако имате желание.

Ако сте студент, но не искате да работите, нямате нужда от този сертификат.

Жълт регистрационен сертификат за самонаети.

За да работите като самонаети, не ви е необходим такъв сертификат в началото, но може да ви бъде поискан след време, ако ви направят проверка. Ако сте гражданин на страна от ЕИЗ и упражнявате договорно право, може да си извадите този сертификат, който просто потвърждава, че работите като самонает, но не ви дава право да работите като наето от работодател лице.

Жълт регистрационен сертификат за лица, който се издържат самостоятелно.

При него, ситуацията по издаване е същата като със този за самонаети. Не е задължителен, но ако искате може да си издадете такъв. Той доказва, че сте гражданин на страна от ЕИЗ, който упражнява договорно право и пребивава в страната като лице, което се издържа самостоятелно. Този сертификат не ви дава право да работите.

Категории