Имиграция и работа Ревюта на професии

Професия „Фитнес инструктор”

Какво представлява работата:
Като фитнес инструктор, вие ще ръководите и организирате групи от индивидуални програми за упражнения, за да помогнете на хората да подобрят здравето и физическата си активност. Или ще инструктирате множество дейности, или ще специализирате в определена област, като:
Поддържане на форма;
Aquacise (упражнения във вода);
Тренировки за регулиране на тегло;
Йога;
Pilates.

Работата ви може да включва:
Извършване на фитнес оценки, консултации и инструкции с нови клиенти;
Демонстриране на програми, които клиентите да следват;
Показване на клиентите как да използват уредите и да се освобождават по правилен начин от тежестите;
Надзираване на клиентите, за да се уверите, че правят упражненията безопасно и ефективно;
Ръководене на групи за упражнения, като правене на обиколки, аеробика и завъртане;
Съставяне на лични програми за упражнения.
Освен това, може да давате съвет за здравословен начин на хранене и живот. Може да работите със специални групи хора, като по-възрастни, деца, хора с физически увреждания или клиенти с направления от лекари. В по-малките групи, може да извършвате и рутинни задължения, като квитанции, проверка на здравето и безопасността и грижи за басейна.

Какво е работното време и условията на труд:Като фитнес инструктор на пълен работен ден, обикновено ще работите 38 до 40 часа седмично, обикновено на смени, за да покривате ранните сутрини, вечерите и почивните дни. Много инструктори работят почасово и на нещатен труд. Може да работите в салони, здравни клубове или почивни центрове. Ако сте самонает, може да провеждате класовете си на място, като училищни салони или обществени центрове, така че ще ви се наложи да извършвате известно пътуване в района.

Какви умения и познания ще са ви необходими:
Добри комуникативни способности и умения за работа с хора;
Отворен и отзивчив подход;
Дипломатичност и такт;
Способност да мотивиране и ентусиазирате хората;
Отговорно отношение към здравето и безопасността;
Познания върху здравето и здравословния начин на хранене.

Какви квалификации и опит ще търсят работодателите:За да се квалифицирате като фитнес инструктор, трябва или да придобиете nationally-recognised vocational qualification преди да започнете работа, или да започнете като асистент и да придобиете work-based qualification.

Nationally-recognised vocational qualification
Level 2 Certificate в областта Fitness Instructing се одобрява от http://www.exerciseregister.org/ и е предпочитан индустриален стандарт. Връчва се от City & Guilds, Active IQ, VTCT, CYQ, OCR и NCFE. Може да решите да се съсредоточите върху упражнения в салон, басейн или групови упражнения. Квалификацията ще ви позволи да придобиете Level 2, което ще покаже на работодателите, че сте компетентни и квалифицирани в работата си. Преди да започнете работа като фитнес инструктор, ще са ви необходими и public liability insurance, и first aid certificate, който включва cardiopulmonary resuscitation (CPR) certificate. За някои дейности може да ви е необходима lifeguard qualification. Ако възнамерявате да работите с деца или други лесно уязвими групи, ще ви е необходимо свидетелство за съдимост http://www.crb.gov.uk/.

Work-based qualification
Може да имате възможност да започнете като асистент и да придобиете квалификации докато работите под надзора на квалифициран инструктор. Като асистент, може да се стремите към NVQ Level 2 в областта Instructing Exercise and Fitness, което се издава от City & Guilds, CYQ, Active IQ, Edexcel, OCR и VTCT. Когато завършите NVQ, може да кандидатствате за Level 2, входящо ниво за REPS. Може да имате възможност да навлезете в професията чрез програма за чиракуване (Apprenticeship). Видовете Apprenticeship, които се предлагат във вашия район, зависят от местния пазар на труда и видовете умения, които работодателите изискват от служителите си. За повече информация, посетете http://www.apprenticeships.org.uk/.

Какво допълнително обучение и развитие може да предприемете:
След като сте придобили level 2 квалификация, може да продължите с Level 3 Advanced Instructor чрез придобиване на квалификации, като:
Level 3 Certificate в областта Advanced Fitness Instructing, издаван от CYP;
Level 3 Certificate в областта Advanced Fitness Instructing (Gym), издаван от OCR, City & Guilds, CYG,*VTCT и NCFE;
Level 3 Certificate в областта Personal Training, издаван от CYP и Active IQ;
industry-recognised award, която се предлага от някои работодатели и университети – за повече информация http://www.exerciseregister.org/cust…sForEntry.htm;
NVQ Level 3 в областта Instructing Physical Activity and Exercise, издаван от OCR, City & Guilds, CYP, Active IQ и VTCT.
Когато придобиете основните квалификации, може да се присъедините към Register of Exercise Professionals (REPs) level 3. Може да извършвате допълнителни дейности в работата с деца, възрастни хора, упражнения за бременни и родилки, хора с физически увреждания и с направления от GP. Новата Level 4 Specialist Exercise Instructor квалификация включва опции за създаване и адаптиране на програми за физическа активност в следните области:
Коронарни сърдечни заболявания;
Психическо здраве;
Прекомерно напълняване;
Диабет;
Предотвратяване на счупвания на костите при по-възрастните хора;
Грижи след инфаркт;
Болки в гърба.
Трябва да сте квалифициран и опитен advanced instructor преди да започнете Level 4 квалификация.

Каква заплата и други възнаграждения може да очаквате:Стартовите заплати могат да бъдат около Ј13,000 на година. Тази цифра може да се покачи до около Ј14,000 да над Ј20,000. Нещатните фитнес инструктори могат да печелят Ј10 до Ј20 на час.

Възможности:
През последните години се наблюдава растеж в дейностите за отдих и развлечения, което води и до нарастващо търсене на фитнес инструктори. Обаче, конкуренцията за работните места все още е голяма. С придобиването на опит и по-високи квалификации, може да имате възможност да прогресирате до главен инструктор, а след това – и до мениджмънт. Други варианти могат да бъдат обучаването на други инструктори или ръководене на определен вид спорт. Може да организирате и собствен фитнес клуб. Следните линкове може да са ви от полза в търсенето на свободни работни места:
http://www.leisurejobs.com/
http://www.leisureopportunities.co.uk/

Повече информация:
NCFE
Citygate
St James’ Boulevard
Newcastle Upon Tyne
NE1 4JE
0191 239 8000
http://www.ncfe.org.uk

Premier Training International
Premier House
Willowside Park
Canal Rd
Trowbridge
Wiltshire
BA14 8RH
Tel: 01225 353 535

Home Page

Vocational Training Charitable Trust (VTCT)
3rd Floor
Eastleigh House
Upper Market Street
Eastleigh
Hampshire
SO50 9FD
Tel: 023 8068 4500

Home

Edexcel
Customer Service Team
One90 High Holborn
London
WC1V 7BH
Tel: 0870 240 9800
http://www.edexcel.org.uk

Register of Exercise Professionals (REPs)
3rd Floor
8-10 Crown Hill
Croydon
Surrey
CR0 1RZ
Tel: 020 8686 6464
http://www.exerciseregister.org

Active IQ
Suite 3, Unit 4
Cromwell Business Centre
New Road
St Ives
Cambridgeshire
PE27 5BG
Tel: 01480 467950
http://www.activeiq.co.uk

OCR Information Bureau
Tel: 024 7685 1509
http://www.ocr.org.uk

City & Guilds
Tel: 020 7294 2800
http://www.cityandguilds.com

Central YMCA Qualifications (CYQ)
112 Great Russell St
London
WC1B 3NQ
Tel: 020 7343 1800
http://www.cyq.org.uk

SkillsActive
Castlewood House
77-91 New Oxford Street
London
WC1A 1PX
Advice line: 08000 933300
http://www.skillsactive.com

Категории