Сгради

Абатството Тинтърн (Tintern Abbey)

Известното абатство Тинтърн е разположено в изключително живописен район, който е ситуиран в Южен Уелс. Местността на религиозния храм, от който днес са останали по-скоро само руини е затворена между река Уай и южната част на селцето Тинтърн. Този красив природен край се намира на само 8 км от град Чепстоу (Chepstow).

Абатството Тинтърн е първият манастир в цистерциански дух на територията на Уелс и вторият подобен в цяла Англия. Основан е през 1131 г. от цистерцианските монаси. Век по-късно той е построен наново, като става обиталище на близо 400 монаси. По онова време т. нар. общност на Черната смърт атакувала често религиозната общност, но въпреки това абатството просъществува до 1536 г. По късно манастирът отново търпи дълги години на запуснатост и разруха, по времето на Хенри Осми, който повел кампания срещу религиозните храмове и затворил не малко манастири въе владенията си.

Днес туристическите посещения в абабството Тинтърн са безплатни. Най-важната сграда тук е готическата църква, която е запазена в относително добро и цялостно състояние. Постройката няма покрив. Храмът е дълъг около 70 м, като цялата южна аркада и галерията вътре са запазени. Повечето от колоните също са в добро състояние и стоят изправени. Те поддържат красиво изработените сводове. И до ден днешен в прекрасната архитектура на храма се извършват църковни служби. Около готическата църква има руини на още няколко по-малки постройки, които са в лошо състояние, но все пак са интересни.

За запазване на доброто състояние на Абатството Тинтърн се грижи Уелската агенция за закрила и опазване на историческите паметници, като периодично се извършват реставрационни действия по сградата.

[nggallery id=43]

Категории