Сгради

Замъкът Сейнт Андрюс (St. Andrews Castle)

В миналото Сейнт Андрюс е бил считан за църковна столица на Шотландия. Градчето е малко и е разположено на брега на Северно море в Източна Шотландия, като се намира на около 40км северно от Единбург и на приблизително 13км южно  от Дънди.

До 18 век, Сейнт Андрюс остава църковна столица. В града се намира и най-старият университет в Шотландия, основан през 1413 година. В днешно време Сейнт Андрюс е голям голф център. Забележителностите на града са:

  • Катедралата до морския бряг, която е построена през 1158 година. Тя бива разрушена по време на тежката реформация.
  • Кулата „Сейнт Рулс“, построена през 12 век.
  • Построеният през 13 век замък „Сейнт Андрюс“.

Руините на замъка се извисяват величествено на скалист нос, който гледа към плажа, наречен „Пясъците на замъка“. Първата крепост е издигната в периода 1189-1202 година, по времето на архиепископ Роджър – син на графа на Лийчестър. Замъкът е бил главен религиозен пункт по времето на шотландската протестантска реформация.

Докато траела реформацията, замъкът е сриван и построяван отново. В днешно време, останките, които могат да бъдат видени са заслуга на шотландски епископ, посветил живота си за запазването на мястото и духа му.  В замъка са живели изтъкнати благородници, както и опасни, зли хора, намерили смъртта си в тъмницата му, която е останала запазена и до днес.

Името на замъка, катедралата както и на цялото градче идва от името на светеца-закрилник на Шотландия.

Ако желаете да посетите замъка, може да го направите през всеки един ден от седмицата от 09:30 до 17:30 (до 16:30 за периода 01 Октомври – 31 Март) , като цените на билетите са:

  • 5,50GBP за възрастни (7,60GBP за посещение на замъка и катедралата)
  • 3,30GBP за деца (4,60GBP за посещение на замъка и катедралата)
  • 4,40GBP с отстъпка за групи (6,10GBP за групово посещение на замъка и катедралата)

Официален сайт

[nggallery id=44]

Категории