Сгради

Замъкът Карлайл (Carlisle Castle)

Замъкът Карлайл се намира в графство Къмбриа, северозападна Англия. С 900 годишното си минало, внушителният замък е бил в различни етапи в британската история. През вековете той е бил в основата на много войни, поради близостта му до границата на Англия с Шотландия.

Замъкът е построен от нахлулия през 1066г.  в Англия, Уилям II. По това време в Къмбрия, с тогавашно име Камбърленд и все още считана за част от Шотландия, той прогонва шотландците и обявява земята за територия на Англия. През 1093г. Уилям II започва да строи замъка и укреплението на Карлайл е издигнато в нормански стил на мястото на стар римски форт.

Замъкът е издигнат, за да защитава северната граница на Англия от заплахите и нашествията на Шотландия. Средновековният замък е издигнат през 1122г., когато Хенри I нарежда на мястото на стария нормански замък да бъде построена нова масивна и висока каменна крепост.

Заради стратегическото си разположение замъкът  става арена на битки за власт и през 1568г. шотландската кралица Мери е хвърлена в затвора му, а през 1644г. замъкът е обсаден от парламентарните сили.

Днес замъкът е прочута историческа забележителност. Посетителите му имат възможността да видят много зали, стълбища и подземия. В него се помещава местен исторически музей на Граничния полк и има интересен магазин за подаръци и сувенири.

Цени на билети и часовете, в които може да посетите замъка, може да намерите като на този адрес.

[nggallery id=45]

Категории